Berichten in categorie: Gezondheid

Mijn balance board 

Wat kan opruimen toch leuk zijn. Ik heb zo net in de kast mijn balance board terug gevonden. Het is zo een schijf met een halve bal onder, waarmee je zowel evenwicht als spierversterkende oefeningen kan doen. Ik had deze nodig om sneller te kunnen herstellen van een heelhook. Ik was lange tijd een van de gelukkigen, die sneller last had van zijn hiel dan van de knie... die tijd is spijtig genoeg voorbij. Misschien zijn mijn enkels te sterk geworden omwille van de balance board?

balance board balance board balance board balance board


Hier enkele van de basis oefeningen:

Zet je voeten over het middel van het board.
Zorg ervoor dat je posture helemaal recht is.

Front to back

Wiebel van voor naar achteren zonder de grond te raken.

Side to side
Wobben van links naar rechts.

Rotation

Tors je romp en maak cirkel bewegingen.

Balanced push ups

Plaats het board onder je handen wanneer je in pomphouding staat. Ideaal om core exercises te doen. Indien nodig kan je eerst op je knieën starten :)

Flying carpet aka Aladdin
Zit met je kont op het balance board en probeer zo je evenwicht te houden. Eenmaal je dit goed onder 'de knie' hebt kan je het proberen wanneer je in mount zit. (mount naar helicopter mount naar Aladdin)

Kneeling
Zit op je knieën en probeer zo te balanceren

Lower leg stretch

Dit is een stretchen voor de gastrocnemius en soleus. Houd je achterkant van je heel van de grond en leun voorwaarts zo ver als je kan zonder je evenwicht te verliezen.

 

Verder kan je natuurlijk al deze oefening op slechts een zijde doen om de oefeningen wat moeilijker te maken.

maandag, juli 16, 2012 Categories: Fitness Gezondheid
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Ramadan en sporten 

De ramadan, het is de negende maand van de islamitische kalender en daarin mag tussen zonsopgang en zonsondergang niet worden gegeten en gedronken. Er zijn meerdere genoegens die moslims zich dan moeten onthouden, maar eten en vooral drinken lijken niet zo goed te combineren met intensief sporten. Hoewel ik zelf niet echt snap waarom iemand aan het vasten gaat. Hier toch enkele tips voor al deze die er toch voor kiezen...

Even benadrukken dat als je de ramadan strikt wil opvolgen, je eigenlijk ook je normale eetpatroon na zonsondergang niet mag wijzigen.

Het vasten is jullie voorgeschreven, zoals het degenen die voor jullie waren was voorgeschreven, opdat jullie godsvrezend zullen zijn. (Soerat al-Baqarah: 183) Het doel van het vasten is dus godsvrezendheid (Taqwah) en niet slechts het onthouden van voedsel, drank en geslachtsgemeenschap. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wie leugens en vulgaire taal en het handelen ernaar niet laat, hoeft van Allah ook zijn eten en drinken niet te laten.” (al-Boechari)

Eender hoe, start alvast met je kennis sportvoeding bij te schaven op : Gezond sporten en voeding

Je kan als volgt te werk gaan :

  • heel vroeg in de ochtend een flinke maaltijd:
       soep (zout), veel pasta met groente en vlees, een zoet nagerecht en veel drinken erbij
  • kan ook eitjes, volkoren brood, havermout en mixed-proteïne shakeje zijn, om zo lang mogelijk aanvoer van eiwitten te hebben
  • beetje extra BCAA's erbij nemen
  • drink vlak voor het licht wordt 500 cc dorstlesser
  • een ochtendtraining houd je best heel technisch
  • eind van de middag kan je een laagintensieve training van 1 uur doen
  • probeer binnen 1 uur na deze training te eten ( bijvoorbeeld een maaltijd als in de ochtend) en drinken (minimaal 1 liter water)
  • voor velen zal hun vaste training spijtig genoeg pas na deze eerste maaltijd liggen en is het dus niet zo eenvoudig
  • laat op de avond nog een kleinere maaltijd bestaande uit volkorenbrood met vleeswaren of kaas, een salade en fruit. Ook hierbij veel drinken.

Blijf ik me natuurlijk afvragen of het oorspronkelijke doel : voedsel besparen en dan aan de armen schenken was ?

woensdag, september 19, 2007 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Aluminium chlorohydrate gevaarlijk ? 

De laatste weken gaan er weer veel mailtjes rond over het schadelijk zijn van aluminium chlorohydrate dat gebruikt word in vele deodorants. Nu doe ik zelf meestal een googelke op de inhoud van zo een mailke en voeg dan het woord hoax toe, om even een andere keerzijde van de medaile te kunnen lezen.

En jawel, hier enkele weerleggingen :

kankerbestrijding.nl
usatoday.com

Nu blijft natuurlijk de vraag wie je mag geloven. Velen menen dat het de verantwoordelijkheid is van de overheid en dat deze de producten zouden moeten verbieden, maar dikwijls zie je dat omwille van commerciële belangen niet gebeuren. Denk maar aan vuile vieze dodelijke sigaretten.

Tja, ons geloof word elke dag op proef genomen... vorm je eigen mening of zoek genoeg slachtoffers om zelf proeven op te doen :)

woensdag, september 27, 2006 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Voeding en gezondheid 

Ik lig momenteel helemaal uit elkaar, dus trainen zit er niet echt in, dan maar op zoek naar het verbeteren van mijn voeding. Hier alvast enkele testjes, met antwoorden van de belgische cardiologische liga. Lees ook meer op : http://www.cardiologischeliga.be

Het is aanbevolen elke dag ten minste 300 g groenten en 2 stukken fruit te eten

  • JUIST. Ervoor zorgen dat de mensen meer fruit en groenten eten is een belangrijke doelstelling van de volksgezondheid, meer bepaald als het de preventie van hart- en vaatziekten betreft. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepleit dagelijks een minimale opname van 400 g fruit en groenten. Het gaat dan over zowel verse, diepgevroren, geconserveerde als gedroogde producten. Aardappelen maken daar evenwel geen deel van uit.. In de praktijk bereikt men dit doel bijvoorbeeld met een stuk fruit (of vruchtensap) bij het ontbijt, een kom groentesoep en een broodje met rauwe groenten voor de 2e broodmaaltijd en  bij de warme maaltijd 3 groentelepels gekookte groenten en een stuk fruit als dessert of tussendoortje.

Eén keer per week vis eten volstaat om de behoefte aan omega-3 vetzuren te dekken

  • FOUT. Het is intussen bekend welke voordelige invloed die de typische omega-3 vetzuren uit vis (EPA en DHA) op de gezondheid van hart en bloedvaten hebben. Vette vis vormt een zeer interessante bron van dit soort vetzuren. Voorbeelden daarvan zijn sardien, haring, makreel, zalm, paling… Andere vissoorten zoals zalmforel, tonijn of heilbot, leveren eveneens interessante hoeveelheden. Kabeljauw en koolvis daarentegen – en dat zijn de soorten die in België veruit het meest worden gegeten – bevatten heel weinig omega-3 vetzuren. Bovendien speelt ook de bereidingswijze een belangrijke rol: gebakken vis verliest een groot gedeelte van zijn gunstige eigenschappen. Om de aanbevolen hoeveelheden omega-3 vetzuren op te nemen zou vis ten minste twee keer op het menu moeten staan, waarvan één keer in de vorm van een vette vissoort. Ook bepaalde smeervetstoffen zijn verrijkt met deze zogenaamde visvetzuren.

Functionele voedingsmiddelen met sterol/stanolesters hebben een bewezen positieve invloed op het cholesterolgehalte

  • JUIST. Sterol- of stanolesters zijn verbindingen die in kleine hoeveelheden van nature voorkomen in het plantenrijk. Hun moleculenstructuur gelijkt sterk op die van cholesterol. In het darmkanaal treden ze in concurrentie met cholesterol, waardoor er minder cholesterol wordt opgenomen. Sommige zogeheten « functionele » voedingsmiddelen zijn verrijkt met plantaardige sterolen om het cholesterolgehalte te verlagen. Met twee tot drie gram plantaardige sterolen per dag krijgt men 10 tot 15 % verlaging van het LDL-cholesterolgehalte zonder dat er aan het HDL-cholesterolgehalte geraakt wordt. Dergelijke functionele voedingsmiddelen moeten wel verbruikt worden binnen een evenwichtige voeding.

“Light” voedingswaren zijn niet altijd vetarm

  • JUIST. “Light “ voedingswaren bevatten minder vetstof, suiker… Veelal is het gehalte aan vetten, suikers en/of energiewaarde zowat 30 % lager dan bij hetzelfde product in de gewone versie. In sommige gevallen, bijvoorbeeld dranken, betekent “Light “ zelfs dat alle suiker daarin vervangen is door een intensieve zoetstof die geen calorieën levert. Maar “Light “ betekent niet altijd dat men er volop mag van eten of drinken! Voor een aantal producten moet men oppassen, bijvoorbeeld voor “Light “ chips, die weliswaar minder vet zijn dan klassieke chips maar nog altijd zeer veel vet (en verzadigde vetzuren) en zout bevatten, zodat ze niet echt aan te bevelen zijn binnen een evenwichtige voeding.

Men mag groenten eten zoveel men wil

  • JUIST. Groenten bevatten veel water, weinig vet en weinig calorieën. Ze zijn een goede bron van voedingsvezels, leveren vitaminen, mineralen en tal van bioactieve stoffen (carotenoïden, flavonoïden,…). De energiedensiteit van groenten is gering (weinig calorieën voor een groot volume), terwijl de voedingswaarde hoog ligt (interessant gehalte aan voedingsstoffen tegenover een geringe energiewaarde). Dankzij die eigenschappen leveren groenten een kostbare bijdrage aan het voedingsevenwicht. In tegenstelling tot andere voedingsmiddelen, waarvan overmatig verbruik de voeding soms uit evenwicht kan brengen, mogen volwassenen groenten naar hartelust verbruiken (behalve in het geval van enkele welbepaalde speciale diëten). Ze geven een gevoel van verzadiging, waardoor men gemakkelijker de opname van sommige andere voedingsmiddelen binnen de perken kan houden. Kinderen moeten van jongs af aan leren groenten en fruit eten.
    Kinderen moeten evenwel nog groeien en hebben ook andere voedingsmiddelen hard nodig. Een overdreven eenzijdig gebruik van bepaalde fruit- of groentesoorten is evenwel af te raden omdat kinderen dan minder eten van andere noodzakelijke voedingsmiddelen.

Gehakt of gemalen vlees (worsten…) kan ¼ van zijn gewicht aan vet bevatten

  • JUIST. Varkensgehakt, kalf-varken, rund-varken, schapengehakt, worstenvlees, vleesbrood… kunnen inderdaad veel vet bevatten. Dat komt doordat er ook vette stukken mee worden vermalen. Toch wordt er ook mager gehakt vlees verkocht (zuivere gemalen runderbiefstuk of “américain nature”, mager varkensgehakt, met maximum 5 % vet  en kippengehakt met ongeveer 12 % vet). Men kan mager gehakt vlees verwerken in vettere gehaktsoorten om het te “verdunnen” zodat het vetgehalte niet meer zo hoog ligt.

Vers vruchtensap vervangt fruit

  • FOUT. Vruchtensap bevat nog de meeste voedingsstoffen die ook in fruit zitten, maar niet allemaal. Het bevat water, suikers, vitaminen, mineralen, heel wat bioactieve stoffen. Voedingsvezels zitten er daarentegen nauwelijks nog in. Ook zijn er interessante bioactieve stoffen verloren gegaan omdat ze in de schil of in pitjes zitten. Maar wat vooral verandert is de manier waarop men het fruit opneemt. Recente gegevens laten verstaan dat in vloeibare vorm opgenomen energie vlugger leidt tot overconsumptie dan energie in vaste vorm. Bijten in fruit, erop kauwen, er de tijd voor nemen… dat alles bezorgt gewaarwordingen die anders zijn dan bij een vloeistof, meer bepaald wat de signalen betreft die tot verzadiging leiden (= het gevoel geen honger meer te hebben).
dinsdag, juli 18, 2006 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Wenkbrauw open 

Als X-Men mutant heeft Wolverine de eigenschap om onmiddelijk wonden te genezen en huid te herstellen. Bij mij was het dit weekend net iets anders :)

Na de wedstrijd kon ik me naar Filip, de dokter van wacht begeven. Hij begon met enkele vragen over hoe mijn wenkbrauw opengespat was. Ik begon mijn verhaal over submission grappling en kopstoten...

Even later lag ik op de 'operatie tafel' en kreeg ik twee prikjes in mijn oogkas. Zoals gewoonlijk ging de verdoving niet onmiddelijk werken, maar na enkele minuutjes wachten was alles flink aan het slapen. Filip begon met de wonde uit te kuisen en vervolgde met het aanbrengen van een viertal hechtingen. Ik voelde een beetje gepruts en enkel bij het laatste draadje kreeg ik een pijnscheut omdat dit door het meest gevoelige deel van de wenkbrauw moest. Nadien volgde de witte stripjes, je weet wel diegene die naast mijn sportzak thuis lagen. Nog een dikke plakker over het geheel en klaar was kees.

Dan nog even vragen wanneer ik terug mag trainen. 6 weken ? Het antwoord dat bijna elke dokter geeft na eender welke blessure, maar Filip zei 4. Pfff, te veel naar mijn zin. Nog even zitten afdingen en uiteindelijk kwam het verdict. 7 dagen en dan draadjes er uit, nog eens 7 dagen en dan normaal gezien alles in orde. Wel 48 uur wachten alvorens fysieke inspanningen te doen zoals Hip-escapes, lopen en dergelijke. Deal afgesloten, 70 euro betaald (waar ik normaal het meeste van de ziekenkas terug krijg) en naar pizzeria vertrokken...

Wolverine (van mijn voeten)

maandag, mei 29, 2006 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Wind op de mat 

Hoewel het geen grapje is blijf het alles behalve leuk om tijdens een training per ongeluk een windje te laten. Vooral als men guard aan het trainen is kan dit wel eens voorvallen omdat er veel druk op het lichaam gezet word. Oeps, sorry, aai het zijn allemaal woordjes die je kan zeggen na de daad, maar ze redden je niet uit de genante situatie. Vooral niet als je partner van het andere geslacht is. Daarom speciaal voor jullie eerste april de trukken van de foor om het zo veel mogelijk te voorkomen. Laat ons beginnen met wat winderigheid nu juist is. Als je vaak winden moet laten, betekent dat dat er zich gas bevindt in je darmen. Normaal gesproken hoort er zich daar geen gas te bevinden. Het gas kan er op een aantal verschillende manieren komen : je slikt lucht in omdat je te gulzig eet, je drinkt veel koolzuurhoudende drank of je eet voedsel dat je moeilijk kan verteren. De eerste twee oorzaken spreken voor zich. Deze kan je snel uitsluiten door geen koolzuurhoudende dranken meer te drinken en tevens rustig te eten. Als de problemen nog steeds aanhouden, dan moet het automatisch door de derde oorzaak veroorzaakt zijn. Vermijd melkproducten. Zo kan de 10 gram lactose uit een groot glas melk meerdere liters gas produceren. Andere boosdoeners zijn bonen en andere legumes (groentensoort) die veel onverteerbare koolhydraten bevatten. Als na het vermijden van zowel melk als bonen de winderigheid zich blijft openbaren, dan kan je best ook zetmelen en suikers vermijden of overgaan tot een specifiek dieet. Maar misschien komt het gewoon omdat je na je middagmaaltijd altijd enkele stukken fruit eet en die blijven dan rotten boven op je andere eten dat minder snel verteerd...

Een klein oud vrouwtje gaat naar de dokter en zegt: "Dokter, ik heb een probleem met "scheetjes laten", het stoort mij eigenlijk niet, want mijn winden zijn altijd stil en ze ruiken niet. Eigenlijk heb ik sinds ik hier binnen gekomen ben al minstens 20 winden gelaten. Je hebt er niets van gemerkt want ze ruiken niet en zijn altijd stil."
De dokter zegt: "Ik begrijp het, neem deze pillen en kom volgende week nog maar eens terug."

De week erna komt het vrouwtje terug bij de dokter.
"Dokter," zegt ze: "Ik weet niet wat U mij gegeven heeft, maar mijn winden zijn nog steeds geluidloos, maar ze stinken verschikkelijk !!"
De dokter zegt: "Goed zo, nu uw sinussen weer open zijn, zullen we eens kijken wat we aan uw gehoor kunnen doen."

zaterdag, april 1, 2006 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Fruit of the day 

Verse vruchtensappen die te koop zijn in de Delhaize, of ze gezond zijn weet ik niet maar lekker en duur zijn ze in ieder geval wel. Hieronder de samenstellingen voor als je zelf aan het persen wil.

Ananas-Meloen-Mango-Passievrucht
1 ananas, 0.5 meloen, 0.5 mango, 1 passievrucht
40 kcal : eiwitten 0g, koolhydraten 10g, voedingsvezels 1g, Vc 30mg (50% adh)

Appel-Peer-Framboos
3 appels, 2 peren, 20 frambozen
40 kcal : eiwitten 0g, koolhydraten 10g, voedingsvezels 2g

Sinaas-Aardbei
6 appelsienen, 20 aardbeien
36 kcal : eiwitten 1g, koolhydraten 8g, voedingsvezels 1g, Vc 47mg (78%)

Sinaas-Banaan
6 appelsienen, 2 bananen
48 kcal : eiwitten 1g, koolhydraten 11g, voedingsvezels 1g, Vc 41mg

Sinaas-Kiwi
6 appelsienen, 3 kiwis
38 kcal : eiwitten 1g, koolhydraten 8.5g, voedingsvezels 1g, Vc 47mg (78%)

Sinaas
7 appelsienen
38 kcal : eiwitten 1g, koolhydraten 8.5g, voedingsvezels 0.5g, Vc 47mg (78%)

maandag, juli 18, 2005 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Ringworm 

Wat is ringworm ?

Ringworm is een huidinfectie, veroorzaakt door een schimmel en niet door een worm. De eerste verschijnselen zijn plaatselijke hevige jeuk gevoelen. Meestal begint het met een klein rood kriebelachtig vlekje. Dit plekje groeit uit tot paarse cirkels met de grootte van een puist tot een muntstuk van twee euro. Vooral de randen zullen meer rood worden en het binnenste zal geleidelijk aan afbleken en meer wit van kleur zijn. Soms droog, soms vochtig, meestal op de romp.

Schimmelinfecties komen bij sportenden vaak voor. Herhaald intensief trainen kan de algemene afweer verlagen en daardoor de toegankelijkheid voor schimmelinfecties vergroten. De met de inspanning gepaard gaande sterke transpiratie leidt tot een rijkelijk met vocht doorweekte hoornlaag en daardoor tot een verlaagde lokale afweer. Schimmels zijn n.l. erg gesteld op de consumptie van verhoornd weefsel.

Ringworm moet men ernstig nemen. Het is lelijk, jeukt vreselijk en het is  heel besmettelijk. Ringworm heeft een incubatietijd van 1 tot 2 weken vooraleer de infecties zichtbaar worden. De verspreiding kan via allerlei oppervlakken gebeuren en sommige mensen kunnen de schimmel dragen maar er geen verschijnselen van tonen.

Hoe je voorzorgen nemen ?

Na elke training sessie en competitie douchen, eventueel met een anti-roos shampoo. Eens per week kan men best een special zeepstuk zoals Betadermyl gebruiken. Wel regelmatig een vochtinbrengende crème gebruiken vermits de antibacteriële middelen de huid sterk uitdrogen.
Altijd propere kleding dragen, alsook knie pads, oor protectie en andere bescherming. Het is beter om een washandje te gebruiken in plaats van enkel je handen en de zeep. Het washandje zal de dode huid verwijderen zodat huid uitslag minder kans krijgt.

Wat als je ringworm hebt ?

Als je ringworm voor jezelf niet erg vind, denk dan eens aan je trainingspartners en vooral aan diegene met kinderen. Ringworm is erg besmettelijk en kan blijvende kaalheid en littekens als gevolg hebben. Voor kinderen is het meetal nodig om medicatie te nemen om de ringworm te bestrijden met allerlei neveneffecten als gevolg.

Blijf van de mat. De meeste willen blijven trainen en bedekken de vlekken met tape. Hetgeen zeker niet voldoende is omdat de sporen van de schimmel door het pitsen en krabben zich over je hele lichaam kunnen verspreid hebben.

Gebruik antischimmel zalf om de infecties te behandelen. Er zijn er verscheidene beschikbaar maar ikzelf gebruik Lamisil. Preventief gebruik ik Daktarin strooipoeder als ik ergens meer dan normaal last heb van jeuk. Dit poeder is ook ideaal om in je schoenen te strooien.

Indien de schimmel hardnekkig is kan men natuurlijk best de dokter raadplegen die dan eventueel medicatie kan voorschrijven.

Ververs je bed lakens zo veel mogelijk en leen geen handdoeken of toiletgerief uit aan trainingspartners. Ze zullen niet echt blij zijn als je hen besmet, maar hun woede zal niets zijn vergeleken met de haat van je vriend/vriendinnetje... Gebruik je handdoeken en washandjes slechts eenmalig.

Nooit met vuil van buiten de matten op de matten komen. Voornamelijk alles dat je via je voeten verplaatst van de kleedkamer, gang en dergelijke naar de mat. Worstelschoenen draag je enkel op de mat en niet op café. Tenzij je een ander paar hiervoor gebruikt natuurlijk :)

In't kort

Verschijnselen : roze ringvormige plekken op de huid, soms droog, soms vochtig, meestal op de romp.

Incubatietijd : 4 tot 10 dagen.

Besmettelijkheid : zolang de infectie aanwezig is vooral de aangetaste huid van mensen en dieren.

Ziekteduur : onbehandeld jaren, behandeld enkele weken.

Complicaties : zelden.

Wat kun je doen : Voor een behandeling naar de huisarts. Verder strikt de hygiëneregels opvolgen. Een eigen handdoek, kleding en beddengoed gebruiken.

Producten : Lamisil, Daktarin poeder, Betadermyl zeepstuk

donderdag, juni 9, 2005 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Sportdranken 

Sportvoeding en vocht

Tijdens het sporten kunt u veel vocht verliezen. Een gevolg hiervan is een verminderd prestatievermogen. Dit is een reden om het vochtverlies aan te vullen.

Stel, je hebt anderhalf uur getraind, veel getranspireerd, tussendoor een bekertje water gedronken en na afloop nog een paar slokken water uit de kraan. Je hebt geen dorst meer dus waarschijnlijk voldoende gedronken. Stel je jezelf wel eens de vraag of je voldoende gedronken hebt? Wat informatie over het aanvullen van vocht, voor, tijdens en na een training.

Tijdens een training verliest iedereen vocht. Dit heeft een belangrijke functie, namelijk om warmte te verliezen waardoor de lichaamstemperatuur niet te veel stijgt.

De hoeveelheid vocht die iemand verliest is afhankelijk van een aantal factoren. De ene persoon transpireert meer dan de ander. Hoe intensiever je traint, hoe meer vocht je zult verliezen. Ook een hoge omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid spelen een rol. Tijdens een zware training op een warme zomerdag kan iemand wel 2 liter per uur verliezen!

Hoeveel vocht verlies je nu tijdens een training?

Je kunt dit zelf inschatten door je gewicht voor en na de training te meten. Het gewichtsverschil is het verlies aan vocht. Door dit een paar keer te meten tijdens de training, kun je dit inschatten.

Voorbeeld: Voor de training weeg je 70,0 kg. Na de training weeg je 69,5 kg. Het verschil is 0,5 kg, dit komt overeen met een halve liter vocht. Tijdens de training heb je een halve liter water gedronken. Dit betekent dat het totale vochtverlies 1liter is.

Hoeveel vocht moet je drinken om dit vochtverlies weer aan te vullen?

Om vocht aan te vullen drink je 1,5 - 2 maal zoveel als het vochtverlies

  • Als je een liter vocht verloren heeft, drinkt u 1,5 – 2 maal zoveel om dit weer aan te vullen. Tijdens de training heeft u al een halve liter gedronken, dus u drinkt nog 1-1,5 liter.

Je kunt beter grote hoeveelheden drinken dan steeds kleine beetjes

  • Hoeveelheden van ongeveer 250 ml kun je drinken om de 20 minuten. Grotere hoeveelheden in een keer versnellen de maaglediging. De totale hoeveelheid vocht die je aan wilt vullen verspreid je dan over de training.

Waarmee kun je het beste aanvullen?

  • Het aanvullen van energie (koolhydraten, suikers) in sportdrank is pas nodig als je langer traint dan 45 minuten intensieve training. Een intensieve training komt overeen met een hartslag tijdens de training die 70-80% van de maximale hartslag is. De MFP-training is over het algemeen niet intensief. Je kunt met water je vochtverlies weer aanvullen.

Zorg dat je voor een training voldoende drinkt

  • Voldoende drinken betekent ruim 1,5 liter per dag onder normale omstandigheden. Het vochtverlies dat je tijdens de training hebt verloren vul je naast deze 1,5 liter aan.

Werking van sportdrank

Allereerst: wat gebeurt er als we sportdrank drinken:

De sportdrank komt eerst in de maag. De maag houdt de drank even vast voordat deze naar de darmen gaat. Vanuit de darmen wordt het opgenomen in het bloed en vervoert door het lichaam. De samenstelling van een drank beïnvloedt de snelheid van de maaglediging. De hoeveelheid koolhydraten, mineralen en osmolariteit van een drank spelen hierbij een rol.

  • Koolhydraten: hoe meer koolhydraten een drank bevat, hoe langer het duurt voordat de drank de maag verlaat, en dus wordt opgenomen in het lichaam. 

  • Mineralen; hoeveelheid natrium: als er meer dan 400 mg natrium (zout) per liter in een drank zit, wordt deze sneller opgenomen in het lichaam.

  • Osmolaliteit: Osmolaliteit betekent het aantal deeltjes in water. Dit wordt op een drankje aangegeven met de termen isotoon, hypotoon en hypertoon. Hoe meer deeltjes in een oplossing, hoe langer het duurt voordat de drank uiteindelijk in het bloed wordt opgenomen.

  • Hypotoon en isotoon bevatten weinig deeltjes (waaronder koolhydraten en mineralen), zij worden snel opgenomen in het bloed. 
    Hypertone dranken bevatten veel deeltjes. Dranken die meer dan 400 mg/Osm/kg worden hypertoon genoemd. Ook cola en vruchtensappen zijn hypertoon.

Wanneer drink je welke drank?

Je hebt een drank met koolhydraten nodig als je langer dan 45 minuten intensief sport. Vind je het wenselijk om een (sport)drank met koolhydraten te drinken, neem dan een drank waarin 30-80 gram koolhydraten per liter zit. Deze worden namelijk redelijk snel opgenomen. Als je erg intensief traint kun je het beste een isotone of hypotone drank drinken, deze wordt snel opgenomen in het lichaam. Bij de keuze houd je rekening met de hoeveelheid koolhydraten en met de hoeveelheid vocht.
maandag, april 4, 2005 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

I.C.E.- of R.I.C.E.-regel 

De eerste hulp bij acute (sport-)letsels (distorsie, contusie, ruptuur) is erop gericht om zoveel mogelijk de bloeding en/of zwelling te beperken. De practische handelingen, die men hiervoor kunnen hanteren, worden aangegeven met de lettercombinaties I.C.E of R.I.C.E.

I.C.E. = Ice, Compression en Elevation (Ijs, druk en elevatie)

R.I.C.E = Rest, Ice, Compression en Elevation (Rust, ijs, druk en elevatie)

Deze (R)ICE-regel houdt in :

stopzetting van de sportactiviteit (= rust)

onmiddellijk koelen met behulp van smeltend ijs, koud water, coldpack of coldspray (= ijs). Wel moet vermeld worden dat coldsprays wel een sterke vasoconstrictie geven, maar wel vrij oppervlakkig. Tevens merken we bij coldsprays, na de korte sterke vasoconstrictie, een reactieve vasodilatatie, waardoor de eventuele bloeding groter kan worden. De cryotherapie wordt minstens 10 minuten uitgevoerd.

na de cryotherapie moet men een drukverband aangebracht worden , bijvoorbeeld met behulp van een tape, om enerzijds het zwellen tegen te gaan en om anderzijds het aangedane gewricht partieel te immobiliseren (= druk). Dit drukverband dient aangehouden te worden gedurende 12 tot 24 uur na het trauma. De kunst van het aanleggen van een drukverband is dat er voldoende druk is, zonder dat er stuwing ontstaat.

vervolgens moet men het getroffen lidmaat in hoogstand brengen (= elevatie) gedurende de eerste 48 uur.

donderdag, maart 3, 2005 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 1 of 2 1 2 > >>