I.C.E.- of R.I.C.E.-regel

De eerste hulp bij acute (sport-)letsels (distorsie, contusie, ruptuur) is erop gericht om zoveel mogelijk de bloeding en/of zwelling te beperken. De practische handelingen, die men hiervoor kunnen hanteren, worden aangegeven met de lettercombinaties I.C.E of R.I.C.E.

I.C.E. = Ice, Compression en Elevation (Ijs, druk en elevatie)

R.I.C.E = Rest, Ice, Compression en Elevation (Rust, ijs, druk en elevatie)

Deze (R)ICE-regel houdt in :

stopzetting van de sportactiviteit (= rust)

onmiddellijk koelen met behulp van smeltend ijs, koud water, coldpack of coldspray (= ijs). Wel moet vermeld worden dat coldsprays wel een sterke vasoconstrictie geven, maar wel vrij oppervlakkig. Tevens merken we bij coldsprays, na de korte sterke vasoconstrictie, een reactieve vasodilatatie, waardoor de eventuele bloeding groter kan worden. De cryotherapie wordt minstens 10 minuten uitgevoerd.

na de cryotherapie moet men een drukverband aangebracht worden , bijvoorbeeld met behulp van een tape, om enerzijds het zwellen tegen te gaan en om anderzijds het aangedane gewricht partieel te immobiliseren (= druk). Dit drukverband dient aangehouden te worden gedurende 12 tot 24 uur na het trauma. De kunst van het aanleggen van een drukverband is dat er voldoende druk is, zonder dat er stuwing ontstaat.

vervolgens moet men het getroffen lidmaat in hoogstand brengen (= elevatie) gedurende de eerste 48 uur.

donderdag, maart 3, 2005 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.