Ramadan en sporten

De ramadan, het is de negende maand van de islamitische kalender en daarin mag tussen zonsopgang en zonsondergang niet worden gegeten en gedronken. Er zijn meerdere genoegens die moslims zich dan moeten onthouden, maar eten en vooral drinken lijken niet zo goed te combineren met intensief sporten. Hoewel ik zelf niet echt snap waarom iemand aan het vasten gaat. Hier toch enkele tips voor al deze die er toch voor kiezen...

Even benadrukken dat als je de ramadan strikt wil opvolgen, je eigenlijk ook je normale eetpatroon na zonsondergang niet mag wijzigen.

Het vasten is jullie voorgeschreven, zoals het degenen die voor jullie waren was voorgeschreven, opdat jullie godsvrezend zullen zijn. (Soerat al-Baqarah: 183) Het doel van het vasten is dus godsvrezendheid (Taqwah) en niet slechts het onthouden van voedsel, drank en geslachtsgemeenschap. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wie leugens en vulgaire taal en het handelen ernaar niet laat, hoeft van Allah ook zijn eten en drinken niet te laten.” (al-Boechari)

Eender hoe, start alvast met je kennis sportvoeding bij te schaven op : Gezond sporten en voeding

Je kan als volgt te werk gaan :

 • heel vroeg in de ochtend een flinke maaltijd:
     soep (zout), veel pasta met groente en vlees, een zoet nagerecht en veel drinken erbij
 • kan ook eitjes, volkoren brood, havermout en mixed-proteïne shakeje zijn, om zo lang mogelijk aanvoer van eiwitten te hebben
 • beetje extra BCAA's erbij nemen
 • drink vlak voor het licht wordt 500 cc dorstlesser
 • een ochtendtraining houd je best heel technisch
 • eind van de middag kan je een laagintensieve training van 1 uur doen
 • probeer binnen 1 uur na deze training te eten ( bijvoorbeeld een maaltijd als in de ochtend) en drinken (minimaal 1 liter water)
 • voor velen zal hun vaste training spijtig genoeg pas na deze eerste maaltijd liggen en is het dus niet zo eenvoudig
 • laat op de avond nog een kleinere maaltijd bestaande uit volkorenbrood met vleeswaren of kaas, een salade en fruit. Ook hierbij veel drinken.

Blijf ik me natuurlijk afvragen of het oorspronkelijke doel : voedsel besparen en dan aan de armen schenken was ?

woensdag, september 19, 2007 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Ramadan en sporten

dinsdag, september 25, 2007 Wolverine
Hey... bedankt om ons weer een beetje wijzer te maken... cheers... Ken

Ramadan en sporten

dinsdag, september 25, 2007 Zema
hier heb je het antwoord : Saum, vasten, is weliswaar een individuele inspanning, maar het is tegelijkertijd een religieuze verplichting - gedurende de Ramadan - voor alle moslims gezamenlijk, over de hele wereld. Daardoor is de Ramadan een expressie van de eenheid en kracht van de umma, de gelovige gemeeschap. Tijdens de vasten gaat het om religiositeit, solidariteit en harmonie, idealen die ook de umma kenmerken. Het vasten is alleen geldig wanneer mensen in reine staat verkeren. Moslims zijn van mening dat reinheid en het vasten een heilzame werking hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het vasten wordt als versterkend gezien voor de lichamelijke conditie, omdat het lichaam rust krijgt en zich zou kunnen zuiveren van verkeerde stoffen. De geestelijke gezondheid vaart wel bij het vasten, omdat mensen die alcohol drinken dat tijdens het vasten niet doen, omdat mensen ruzies vermijden en trachten beleefd te zijn. Diefstal of ander kwaad begaan in de Ramadan is extra zondig. Daarentegen worden de zonden vergeven van mensen die tijdens de Ramadan oprecht vasten, met goede intentie, niyya. Tegelijkertijd proberen mensen zoveel mogelijk samen te wachten tot het tijd is de vasten te verbreken en om samen te eten en de gebeden te verrichten. en wat je al hebt geschreven : Het doel van het vasten is dus godsvrezendheid (Taqwah) en niet slechts het onthouden van voedsel, drank en geslachtsgemeenschap. Groetjes aan alle leden van vzw Ken's Place , persoonlijk aan Arbi , Ken , Wim !
Comments are closed on this post.