Ringworm

Wat is ringworm ?

Ringworm is een huidinfectie, veroorzaakt door een schimmel en niet door een worm. De eerste verschijnselen zijn plaatselijke hevige jeuk gevoelen. Meestal begint het met een klein rood kriebelachtig vlekje. Dit plekje groeit uit tot paarse cirkels met de grootte van een puist tot een muntstuk van twee euro. Vooral de randen zullen meer rood worden en het binnenste zal geleidelijk aan afbleken en meer wit van kleur zijn. Soms droog, soms vochtig, meestal op de romp.

Schimmelinfecties komen bij sportenden vaak voor. Herhaald intensief trainen kan de algemene afweer verlagen en daardoor de toegankelijkheid voor schimmelinfecties vergroten. De met de inspanning gepaard gaande sterke transpiratie leidt tot een rijkelijk met vocht doorweekte hoornlaag en daardoor tot een verlaagde lokale afweer. Schimmels zijn n.l. erg gesteld op de consumptie van verhoornd weefsel.

Ringworm moet men ernstig nemen. Het is lelijk, jeukt vreselijk en het is  heel besmettelijk. Ringworm heeft een incubatietijd van 1 tot 2 weken vooraleer de infecties zichtbaar worden. De verspreiding kan via allerlei oppervlakken gebeuren en sommige mensen kunnen de schimmel dragen maar er geen verschijnselen van tonen.

Hoe je voorzorgen nemen ?

Na elke training sessie en competitie douchen, eventueel met een anti-roos shampoo. Eens per week kan men best een special zeepstuk zoals Betadermyl gebruiken. Wel regelmatig een vochtinbrengende crème gebruiken vermits de antibacteriële middelen de huid sterk uitdrogen.
Altijd propere kleding dragen, alsook knie pads, oor protectie en andere bescherming. Het is beter om een washandje te gebruiken in plaats van enkel je handen en de zeep. Het washandje zal de dode huid verwijderen zodat huid uitslag minder kans krijgt.

Wat als je ringworm hebt ?

Als je ringworm voor jezelf niet erg vind, denk dan eens aan je trainingspartners en vooral aan diegene met kinderen. Ringworm is erg besmettelijk en kan blijvende kaalheid en littekens als gevolg hebben. Voor kinderen is het meetal nodig om medicatie te nemen om de ringworm te bestrijden met allerlei neveneffecten als gevolg.

Blijf van de mat. De meeste willen blijven trainen en bedekken de vlekken met tape. Hetgeen zeker niet voldoende is omdat de sporen van de schimmel door het pitsen en krabben zich over je hele lichaam kunnen verspreid hebben.

Gebruik antischimmel zalf om de infecties te behandelen. Er zijn er verscheidene beschikbaar maar ikzelf gebruik Lamisil. Preventief gebruik ik Daktarin strooipoeder als ik ergens meer dan normaal last heb van jeuk. Dit poeder is ook ideaal om in je schoenen te strooien.

Indien de schimmel hardnekkig is kan men natuurlijk best de dokter raadplegen die dan eventueel medicatie kan voorschrijven.

Ververs je bed lakens zo veel mogelijk en leen geen handdoeken of toiletgerief uit aan trainingspartners. Ze zullen niet echt blij zijn als je hen besmet, maar hun woede zal niets zijn vergeleken met de haat van je vriend/vriendinnetje... Gebruik je handdoeken en washandjes slechts eenmalig.

Nooit met vuil van buiten de matten op de matten komen. Voornamelijk alles dat je via je voeten verplaatst van de kleedkamer, gang en dergelijke naar de mat. Worstelschoenen draag je enkel op de mat en niet op café. Tenzij je een ander paar hiervoor gebruikt natuurlijk :)

In't kort

Verschijnselen : roze ringvormige plekken op de huid, soms droog, soms vochtig, meestal op de romp.

Incubatietijd : 4 tot 10 dagen.

Besmettelijkheid : zolang de infectie aanwezig is vooral de aangetaste huid van mensen en dieren.

Ziekteduur : onbehandeld jaren, behandeld enkele weken.

Complicaties : zelden.

Wat kun je doen : Voor een behandeling naar de huisarts. Verder strikt de hygiëneregels opvolgen. Een eigen handdoek, kleding en beddengoed gebruiken.

Producten : Lamisil, Daktarin poeder, Betadermyl zeepstuk

donderdag, juni 9, 2005 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.