Voeding en gezondheid

Ik lig momenteel helemaal uit elkaar, dus trainen zit er niet echt in, dan maar op zoek naar het verbeteren van mijn voeding. Hier alvast enkele testjes, met antwoorden van de belgische cardiologische liga. Lees ook meer op : http://www.cardiologischeliga.be

Het is aanbevolen elke dag ten minste 300 g groenten en 2 stukken fruit te eten

  • JUIST. Ervoor zorgen dat de mensen meer fruit en groenten eten is een belangrijke doelstelling van de volksgezondheid, meer bepaald als het de preventie van hart- en vaatziekten betreft. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepleit dagelijks een minimale opname van 400 g fruit en groenten. Het gaat dan over zowel verse, diepgevroren, geconserveerde als gedroogde producten. Aardappelen maken daar evenwel geen deel van uit.. In de praktijk bereikt men dit doel bijvoorbeeld met een stuk fruit (of vruchtensap) bij het ontbijt, een kom groentesoep en een broodje met rauwe groenten voor de 2e broodmaaltijd en  bij de warme maaltijd 3 groentelepels gekookte groenten en een stuk fruit als dessert of tussendoortje.

Eén keer per week vis eten volstaat om de behoefte aan omega-3 vetzuren te dekken

  • FOUT. Het is intussen bekend welke voordelige invloed die de typische omega-3 vetzuren uit vis (EPA en DHA) op de gezondheid van hart en bloedvaten hebben. Vette vis vormt een zeer interessante bron van dit soort vetzuren. Voorbeelden daarvan zijn sardien, haring, makreel, zalm, paling… Andere vissoorten zoals zalmforel, tonijn of heilbot, leveren eveneens interessante hoeveelheden. Kabeljauw en koolvis daarentegen – en dat zijn de soorten die in België veruit het meest worden gegeten – bevatten heel weinig omega-3 vetzuren. Bovendien speelt ook de bereidingswijze een belangrijke rol: gebakken vis verliest een groot gedeelte van zijn gunstige eigenschappen. Om de aanbevolen hoeveelheden omega-3 vetzuren op te nemen zou vis ten minste twee keer op het menu moeten staan, waarvan één keer in de vorm van een vette vissoort. Ook bepaalde smeervetstoffen zijn verrijkt met deze zogenaamde visvetzuren.

Functionele voedingsmiddelen met sterol/stanolesters hebben een bewezen positieve invloed op het cholesterolgehalte

  • JUIST. Sterol- of stanolesters zijn verbindingen die in kleine hoeveelheden van nature voorkomen in het plantenrijk. Hun moleculenstructuur gelijkt sterk op die van cholesterol. In het darmkanaal treden ze in concurrentie met cholesterol, waardoor er minder cholesterol wordt opgenomen. Sommige zogeheten « functionele » voedingsmiddelen zijn verrijkt met plantaardige sterolen om het cholesterolgehalte te verlagen. Met twee tot drie gram plantaardige sterolen per dag krijgt men 10 tot 15 % verlaging van het LDL-cholesterolgehalte zonder dat er aan het HDL-cholesterolgehalte geraakt wordt. Dergelijke functionele voedingsmiddelen moeten wel verbruikt worden binnen een evenwichtige voeding.

“Light” voedingswaren zijn niet altijd vetarm

  • JUIST. “Light “ voedingswaren bevatten minder vetstof, suiker… Veelal is het gehalte aan vetten, suikers en/of energiewaarde zowat 30 % lager dan bij hetzelfde product in de gewone versie. In sommige gevallen, bijvoorbeeld dranken, betekent “Light “ zelfs dat alle suiker daarin vervangen is door een intensieve zoetstof die geen calorieën levert. Maar “Light “ betekent niet altijd dat men er volop mag van eten of drinken! Voor een aantal producten moet men oppassen, bijvoorbeeld voor “Light “ chips, die weliswaar minder vet zijn dan klassieke chips maar nog altijd zeer veel vet (en verzadigde vetzuren) en zout bevatten, zodat ze niet echt aan te bevelen zijn binnen een evenwichtige voeding.

Men mag groenten eten zoveel men wil

  • JUIST. Groenten bevatten veel water, weinig vet en weinig calorieën. Ze zijn een goede bron van voedingsvezels, leveren vitaminen, mineralen en tal van bioactieve stoffen (carotenoïden, flavonoïden,…). De energiedensiteit van groenten is gering (weinig calorieën voor een groot volume), terwijl de voedingswaarde hoog ligt (interessant gehalte aan voedingsstoffen tegenover een geringe energiewaarde). Dankzij die eigenschappen leveren groenten een kostbare bijdrage aan het voedingsevenwicht. In tegenstelling tot andere voedingsmiddelen, waarvan overmatig verbruik de voeding soms uit evenwicht kan brengen, mogen volwassenen groenten naar hartelust verbruiken (behalve in het geval van enkele welbepaalde speciale diëten). Ze geven een gevoel van verzadiging, waardoor men gemakkelijker de opname van sommige andere voedingsmiddelen binnen de perken kan houden. Kinderen moeten van jongs af aan leren groenten en fruit eten.
    Kinderen moeten evenwel nog groeien en hebben ook andere voedingsmiddelen hard nodig. Een overdreven eenzijdig gebruik van bepaalde fruit- of groentesoorten is evenwel af te raden omdat kinderen dan minder eten van andere noodzakelijke voedingsmiddelen.

Gehakt of gemalen vlees (worsten…) kan ¼ van zijn gewicht aan vet bevatten

  • JUIST. Varkensgehakt, kalf-varken, rund-varken, schapengehakt, worstenvlees, vleesbrood… kunnen inderdaad veel vet bevatten. Dat komt doordat er ook vette stukken mee worden vermalen. Toch wordt er ook mager gehakt vlees verkocht (zuivere gemalen runderbiefstuk of “américain nature”, mager varkensgehakt, met maximum 5 % vet  en kippengehakt met ongeveer 12 % vet). Men kan mager gehakt vlees verwerken in vettere gehaktsoorten om het te “verdunnen” zodat het vetgehalte niet meer zo hoog ligt.

Vers vruchtensap vervangt fruit

  • FOUT. Vruchtensap bevat nog de meeste voedingsstoffen die ook in fruit zitten, maar niet allemaal. Het bevat water, suikers, vitaminen, mineralen, heel wat bioactieve stoffen. Voedingsvezels zitten er daarentegen nauwelijks nog in. Ook zijn er interessante bioactieve stoffen verloren gegaan omdat ze in de schil of in pitjes zitten. Maar wat vooral verandert is de manier waarop men het fruit opneemt. Recente gegevens laten verstaan dat in vloeibare vorm opgenomen energie vlugger leidt tot overconsumptie dan energie in vaste vorm. Bijten in fruit, erop kauwen, er de tijd voor nemen… dat alles bezorgt gewaarwordingen die anders zijn dan bij een vloeistof, meer bepaald wat de signalen betreft die tot verzadiging leiden (= het gevoel geen honger meer te hebben).
dinsdag, juli 18, 2006 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Voeding en gezondheid

vrijdag, november 14, 2008 Gezondheid
Vers vruchtensap vervangt fruit; als je je verse fruit zelf pers em hier dus vruchtensap van maakt, maakt dit niets uit!

Voeding en gezondheid

dinsdag, augustus 1, 2006 Ken
Hoi Frank, alles ok daar in wondelgem. Bedankt voor de informatie en ik zie je wel als Felipe hier is.

Voeding en gezondheid

dinsdag, augustus 1, 2006 Frank De Waele
Dag Ken, Ik kom regelmatig eens kijken op uw overigens zeer interessante blog-site. Goede sites over voeding: Voeding: www.nubel.com Voeding: http://www.ais.org.au/nutrition/WhatToEat.asp doping en voedingssupplementen die toegelaten zijn door het WADA : http://www.necedo.nl/ http://www.wada-ama.org/en/ Hopelijk heb je er wat aan. Groeten en hopelijk zien we elkaar nog eens binnenkort op de tatami.

Voeding en gezondheid

donderdag, juli 20, 2006 Steven
Ken, Als je dan toch vettig wil doen... http://www.runnersweb.nl/runnersweb/show/id=432 Gezonde, voedzame groetjes, Steven P.
Comments are closed on this post.