Berichten in categorie: Besprekingen

Power Cable - Trainingsrekkers 

Momenteel is het een echte hype om met fitness rekkers te trainen voor vale-tudo wedstrijden en grappling competitions. De rekkers worden rond je romp vastgemaakt en jij kan dan onder spanning je sprawl, shoot en bokscombinaties inoefenen. Iedereen vind het reuze en het is nu een echte zoektocht naar de sterkste rekkers, want de fitness versies zijn niet bestand tegen het geweld van free-fighters.

Allemaal mooi en nieuw, waren het niet dat ik in 1998 reeds in aanraking kwam met het power cable systeem dat toen door Lifeline USA werd ontwikkeld. Ze hebben nog steeds de betere rekkers, maar zijn moeilijk verkrijgbaar. Ze werden toen door Erik paulsen gebruikt en dit om hemzelf en zijn vechters de nodige core training te geven. In 2000 kwam ik dit systeem opnieuw tegen en wel in de vorm van aan elkaar gebonden fietsenbinders. Het waren tsjetsjeense vrienden, die deze mannier van trainen al jaren in het worstelen toepaste.

Niets nieuws dus, enkele videos die je kan bekijken zijn Vale Tudo Cross Training en Power Cable Guard Passes. Ik gebruik deze oefeningen ook al jaren...

maandag, juni 12, 2006 Categories: Besprekingen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Fata Morgana Oosterse Vechtsporten 

Gisteren stond Peer in volle actie, Bart Peeters daagde de inwoners uit om met de hele stad het jaar van de draak te vieren. Dit alles natuurlijk voor het vrt programma Fata Morgana. Naast het opzetten van een pagode, chinese draken en vrouwen gekleed in chinese gewaden, was het de bedoeling om 10000 mensen een initiatie oosterse vechtsporten (waarom gebruikt iedereen toch gevechtssporten?) te geven. Dus kwamen het Karate, Kung-Fu, Thais Boksen, Tai Chi en Wing Tsun hun stijl voorstellen. Heel het publiek mocht mee-oefenen, maar ze waren spijtig genoeg met te weinig. Het moesten oosterse vechtsporten zijn, dus wij waren niet uitgenodigd. Zo begon ik even na te denken en het is niet echt eenvoudig om niet oosterse vechtsporten te vinden. Capoeira, Jeet Kune Do (als je dit als stijl mag bekijken anders zet je maar Jun Fan in de plaats), Braziliaanse Jiu-Jitsu, Westerse Boks en dan moet ik al echt hard mijn hersenen beginnnen pijnigen. Als je er andere weet, laat ze dan maar achter in de comments. Thanks 

zondag, juni 11, 2006 Categories: Besprekingen Tv
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Grappling te Gembloux 

Gisteren wakker geworden door de zonnestralen, die op mijn gezicht straalde. 'Aha, vandaag is het eindelijk eens terug wedstrijd' ging er door mijn hoofdje. Toch wel typisch, het mag dagen aan het regenen zijn, maar op een wedstrijd dag schijnt de zon altijd :)

Even snel mijn pull-over en short in een rugzak gesmeten en we waren op weg naar Gembloux. TomTom doet het vlekkeloos en een 45min later zijn we al ter plekke. Even inwegen en dan lunchen in het zonnetje. Rond een uur of 1 beginnen de wedstrijden en Jilly mag de spits afbijten.

Takedown van Jilly en even later een armbar poging. Geen reactie van de tegenstander. Deze brengt echter wel de hiel over Jilly haar hoofd en begint zo haar arm los te wringen. Hierbij meermaals de hiel op Jilly haar gezicht te stampen. Ze weet te ontsnappen en Jilly volgt met een triangle choke. Vingers komen op het gezicht en in de ogen en de tegenstander weet zich weer los te werken. Aiai, dat ziet er niet zo goed uit, acht minuten voorbij en nog geen submissie. Bij deze karate grappling wedstrijd worden er namelijk geen punten geteld en na 8 minuten moet men nog 5 minuten met de ogen afgedekt verder vechten, nadien is het de lichtere vechter die de overwinning krijgt. Jilly moet dus langs de zijde komen en ik krijg een badmuts om over haar ogen te plaatsen. Sukkel, sukkel, alle haren van Jilly in alle richtingen getrokken. Sorry, had er geen ervaring mee. En 5 minuten verder vechten. Weer een hele hoop submissie pogingen maar geen overgave en de tegenstander krijgt de overwinning door het gewichtsverschil.

Dan is onze Hulk aan de beurt. Hij begint heel rustig en even lijkt het dat er niet veel vechtlust naar boven komt, maar halverwege de match komt onze diesel op toeren en volgen de submissies. In de finale moet Dimitri het opnemen tegen dat jonge gastje met zijn lange armen (zijn naam schiet me niet te binnen). Onze hulk begint met aanvallen, maar na een sprawl op een van zijn takedowns volgt een anaconda choke. Dimitri heeft er niet veel zin meer in en klopt af.

Volgende aan de beurt is Majanka. Haar eerste partij is in de jongenspool en het gaat er heftig aan toe. Er komen verlengingen en geblinddoekt loopt Majanka in een beenklem. Even later mag ze het echter opnemen in de vrouwenpool tegen de tegenstander van Jilly. Nog kwaad van het moeten afkloppen voor de beenklem en met de gedachte van de hiel,  die op het gezicht van haar zusje meermaals neerviel, vliegt Majanka er dadelijk in. Guard pull to the back, mata-leo en weer duurt het even. Maar niet echt lang en de overgave volgt.

Wim en ik vechten ondertussen onze partijen in de -80kg. In de halve finale aangekomen, blijven enkel Exit-BJJ en Shoalin in de strijd. Ik mag het opnemen tegen Georgery Fred, maar Wim mag zich eerst uitgeven tegen Ludovic Boulvin. Ludo en Wim gaan technisch te werk, maar geen van beide komt tot een submissie. Na de verlengingen krijgt Wim de overwinning vermits hij de lichtere van de twee is. Dan ga ik van start tegen Fred. Een beenklem poging, die Fred countered door weg te springen. Ik ga voor de single leg en deze word overgenomen met een kimura. Ik rol uit en even vechten we open guard. Fred houd afstand en blijft wegspringen van zodra ik een controle op zijn benen neem. Ik sta recht en we beginnen opnieuw. Een guardpull volgt, maar Fred brengt juist op hetzelfde moment zijn hoofd naar beneden. Een dikke buil op zijn kop en hij stopt met vechten ? Wijst naar mijn oog en dan staat er ineens 5 man rondom me... Blijkbaar huid open en vreselijk aan het bloeden. Einde partij.

Rare situatie, Wim moet totaal uitgeput de finale tegen Fred vechten en Ludo krijgt de derde plaats omdat ik niet meer mag vechten. De finale gaat weerom voluit en Fred krijgt de overwinning omwille van een kleine kilo lichter dan Wim. En zeggen dat ik de lichtste was :(

Natuurlijk lagen de strips en de liquid compeed naast mijn sportzak die thuis stond. Ik had namelijk alles vlug in een rugzakje gesmeten :-( Eender hoe, leuke wedstrijd, wel een beetje traag, maar de momenten dat de vechters geblinddoekt elkaar aan het zoeken waren maakte dit goed...

maandag, mei 29, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Grappling Shihaishinkai Karate 

Vandaag zijn we gaan mee doen op de 'domination grappling' te Gembloux. Waar halen ze die naam toch ? We hebben met vijf meegedaan en hier alvast de resultaten, het verslag komt morgen wel.

  • 1st plaats dames Majanka
  • 3de plaats dames Jilly
  • 2de plaats -70kg Dimitri
  • 2de plaats -80kg Wim
  • en ik moest stoppen in de halve finale van -80kg, omwille van een cut boven mijn oog
zondag, mei 28, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Wim vs Kurt 

Gisteren was er weer het jaarlijkse thaiboks gala van Su-Dai Turnhout. Normaal stond er een vier-mans tornooi mixfight op het programma, maar murphy was van de partij en 5 van de 6 vechters moesten afbellen. Hoe 6 ? Wel er was nog een reserve partij voor als een van de kampers niet zou kunnen verdergaan om in de finale te vechten. Dus onze Wim, die dus niet bij de 5 gewonden zat, kreeg een andere partij aangeboden tegen Kurt Verschueren.

Kurt is lesgever van Cobra Karate en sinds kort helpt hij Su-Dai met de freefight trainingen. Voor de partij tegen Moreno hadden ze echter hulp gaan halen van buiten af. Op 15min voor de partij komt Hans Stringer in onze kleedkamer gelopen, om mee te delen dat hij Kurt heeft getraind en ook zal coachen. Lap van de Hollanders moet ge het hebben. Op de weging woog Kurt 5 kilo te veel en wa hadden dan al moeten schoemelen om Wim meer op de weegschaal te laten wegen. Wim weegt momenteel amper 74kg en anders zou de partij niet mogen doorgaan. Hebben er 3 kilo bijgefoefeld met de meest geheime technieken van de wedstrijdwereld. We hebben hem twee appelsien borsten gegeven :) Dus Hans komt er nog een extra domper opzetten.

De partij gaat van start. Kurt stormt niet op Wim af en deze moet dan ook overgaan op enkel traptechnieken om de Cobra korter bij te lokken. Een shoot volgt, mislukt halvelings, maar een reshoot brengt Kurt neer. Deze neemt onmiddelijk een guilotine choke op Moreno en wel aan de juiste zijde van zijn half-guard. Bedankt Stringer. Nu zou ik zelf dit niet zo leuk gevonden hebbben, voor Wim echter geen panniek want hij is de meester in het ontsnappen van de guilotine choke. Even later hoofdje los, passering naar side-control en ... De scheids zet de partij recht ? En dan iedereen maar vragen wanneer ik nog eens in Belgie ga vechten. Laat de scheidsrechters nog maar wat oefenen...

Terug opnieuw rechtstaand. Nieuwe takedown waarop Kurt hem walled, maar Wim toch nog weet neer te halen. Sidecontrol en Wim word overgebrugd. Single leg en opnieuw sidecontrol, gevolgd door mount en Wim gaat voor de armklem. Partij word naar het midden gesleept en Wim zit terug in mount. Enkele stoten en dan volgt de rug en de rear naked choke. Wim overwinning na ongeveer vier minuten met een wurging vanop de rug.

Verder was er op de avond nog een prachtige knock-out van Marijn Geuens, die met een rechter gesprongen knie het hoofd van zijn tegenstander raakte. Ook werd er een meisje tijdens haar thaiboks partij op het hoofd geslammed en moest deze afgevoerd worden. Gelukkig konden we nadien zien dat er niet echt iets ernstig was. Een nekverband, voor enige tijd, zal het probleem oplossen.

zondag, mei 21, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Fight Event Leuven 

Het jaarlijkse thaiboks en mixfight gala te Leuven was een success. Al dagen voordien was het te merken dat het om een professionele organisatie ging. Zo kreeg ik de matchmaking voordien reeds toegestuurd op mail, evenals de vermoedelijke tijden waarop de vechters de ring zouden betreden. Bij het binnenkomen kregen de coaches de nodige identificaties om op het gala vrij rond te lopen, evenals enkele bonnetjes waar drank en eten mee te verkrijgen was.

Op naar de weging en alles in orde. De eerste partij was voor Majanka, die met haar nieuwe legershort duidelijk liet zien dat de gepaste kledij voor freefight partijen geen spandex broekjes zijn. We staan in de blauwe hoek want we vechten 'thuis'. De partij begon hevig met een uitwisseling van enkele stoten, gevolgd door een takedown van Majanaka. Dan word er gewerkt in de half-mount, Majnaka probeert enkele submissie pogingen maar Yvonne weet te ontsnappen en boven te komen in de guard van Majanka. De aanval gaat verder en bijna zit Majanka op de rug van haar tegenstander. Einde van de eerste 3 minuten.
De tweede ronde begint nog heviger en Majanka plaatst enkele rake klappen op het hoofd van Yvonne en vervolgd met een takedown. Yvonne komt in de rode hoek terecht en probeert een guilotine choke. Majanka verdedigd technisch en begint opnieuw te werken van half-mount. Yvonne brugt en komt in Majanka haar closed guard. Yvonne begint naar het lichaam te stoten en Majanka neemt een triangle choke. Yvonne verdedigt en Majanka gaat over op een armbar, maar mist deze. Majanka komt in side-guard en is op weg naar de rug als de partij eindigd. Overtuigend gewonnen op beslissing, ik ga Benny al een handje geven en we wachten op de officiele uitslag. Inderdaad winnaar unaniem in de rode hoek. Watte ? Iedereen verbaast, zowel ik als coach van tegenstander. Ga klagen, krijg de beoordeling te zien. Klopt helemaal niets van, denk dat de jury leden enkel naar de vrouwelijke vormen in de lycra van Yvonne hebben staan kijken. Tijdens de pauze ga ik nog eens mijn beklag doen en er word gezegd dat er niet op de beslissing kan teruggekomen worden. Ze vinden dat ik gelijk heb dat Majanka rechtstaande de betere vechter is, maar dat Yvonne op grond toch wel de overhand had. Tja, en wie ben ik om hun menig over grondvechten in twijfel te trekken :) Ik ben razend (wat ik trouwens zelden ben), en ga ook bij de voorzitter van de bond mijn beklag doen. Deze geeft me de raad om alles op papier aan de federatie te melden en dan zal er een onpartijdige derde jury over beslissen. Ben benieuwd, ga maandag mijn dossier klaarmaken en jullie mogen het dinsdag verwachten op het secretariaat van de mixfight cel !

Wim komt me een beetje kalmeren en ik maak me klaar om Arbi te beginnen op te warmen. Deze heeft een hele Tsjetsjeense fan delegatie met zich mee en er word dan ook veel gejuigd. Partij gaan van start, even tasten de vechters elkaar af en dan komt tegenstander Gevorg in met enkele stoten. Arbi doet een double leg tot helemaal voor mijn neus in de blauwe hoek. Ik zeg om zijn rechterbeen vrij te schuiven en even later zit hij in sidecontrol, grijpt de arm en gaat voor de armklem. Geen reactie van de tegenstander. Knieen toe, duim naar boven, zowel Wim als ik zijn het aan het roepen. Nog geen reactie, tegenstander draait helemaal naar zijn buik, arm lijkt in rare positie te komen. Einde arm, einde partij. Een van de vrienden komt in de ring gestormt en maakt een volksdansje. Kurt had nog gewed dat het binnen de 30 seconden gedaan ging zijn, wel het waren er 15 ofzo. Geen tegenspraak van de jury mogelijk.

Vlug naar de kleedkamer om Ush verder op te warmen en klaar te zetten voor zijn eerste b-partij. We staan in de ring en het belgische volkslied weergalmd. Heb geen idee wat de tekst van deze chanson is en zou het zelf verschrikkelijk vinden om zo te moeten wachten recht tegenover mijn tegenstander. De partij begint en het gaat er hevig aan toe, heel veel boks en trapwerk van beide kampers en na enige tijd een takedown van Ush. Vervolgens passeerd hij naar sidecontrol en begint de controle te zoeken. Partij word terug rechtgezet zonder waarschuwing van inactiviteit :( Terug enkele stoot combinaties. Einde eerste ronde, tweede ronde zelfde scenario alleen krijgen beide vechters hardere klappen binnen. Einde tweede ronde. We werken Ush in de hoek een beetje bij met vaseline en hop naar de derde ronde. Enkele stoten en Ush doet een vise takedown, maar mist en Akin komt in mount terecht. Ush weet de positie nog even te verbeteren, maar zit er dan helemaal door. Einde van de drie maal drie minuten en winnaar op beslissing Akin. We blijven nog even kijken om Jan 'zonder vrees' De Keyzer aan het werk te zien, die in de tweede ronde na enkele rake klappen met een linker middle kick zijn tegenstander tot ko dwingt.

Heel spijtig van de onbekwame juryleden wat het mixfight betreft, want het gala was een topper.

zondag, mei 14, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Brazilian Jiu-Jitsu The Essential Guard 

Juist terug van Brazilie en de uurverschuiving speelt me parten. Ik lag gisteren avond dan ook wakker en dacht zal maar een beetje lezen. Neem het nieuwe essential guard boek van de Kid Peligro reeks uit mijn kast en we beginnen er aan.

Ziet er goed uit, je kan enkele van de techniek bladzijden op Felipe zijn site gaan bekijken. (eg. guard replacements : 1 2 3 or half-guard : 1 2) Ikzelf kijk zelden naar de technieken, maar vooral naar de uitleg die ervoor gegeven is. Het zag er allemaal interessant uit, maar na enkele paginas kwam ik hetvolgende tegen : als hij je knieen vast heeft, moet je rechtop gaan zitten. Watte ? dacht ik bij mezelf, dan gaat ie toch gewoon een torienda pas doen. Even later nog een standpunt waar ik het helemaal niet eens mee was. Tja, zal je zeggen, de Ken zal het eens zeggen met zijn paars bandje... En gelijk heb je, misschien begrijp ik het nog niet helemaal, maar steeds meer heb ik dit soort opmerkingen en gedachten bij het bekijken van boeken en videos. (ook tijdens het trainen met anderen)

Eender hoe, het boek is volgens mij een van de betere werken dat beschikbaar is en zeker het tot nu toe beste boek van de Kid Peligro reeks. Verder is het ook leuk om te zien dat alle goeie 3rd graads zwarte banden braziliaans jiu-jitsu, zoals Ratinho, Muzio en Rodrigo Medeiros, een ding gemeen hebben. Ze hebben allemaal kanjers van bloemkool oren :)

vrijdag, mei 5, 2006 Categories: Besprekingen Boeken
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Firegym Spartakiade 

Veel over de jaarlijkse spartakiade braziliaanse jiu-jitsu wedstrijd weet ik niet, maar ben wel blij om te vernemen dat Turtle eindelijk eens de overwinning heeft kunnen binnenhalen. Verder lees ik op onze exit-bjj team site dat er nogal organisatorische problemen waren. Spijtig. De resultaten kan je daar ook gaan lezen.

maandag, april 24, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Songkran - Feest van het water 

“Songkran” is het Thais traditioneel Nieuwjaar en een ideale gelegenheid voor een familiebijeenkomst. Het Thaise nieuwejaar gaat iets anders van start als dat wij dat gewend zijn. Gaan wij met zijn allen 's nachts om twaalf uur de straat op om elkaar een goed nieuwjaar te wensen. Hier gaan ze 's ochtends de straat op om elkaar voor drie dagen nat te gooien en in te smeren met Mentol poeder.

De hele dag rondrijden, stoppen, water gooien, bier drinken en fest drinken. Het kost je letterlijk de hele dag om een afstand van ongeveer 2 km af te leggen. Het leuke aan zo'n dag is dat je kan doen en laten waar je zin in hebt. Mensen aan de kant van de weg met grote bakken met water en puck-up trucks, die ook voorzien zijn van een goede hoeveelheid water, die de hele dag langsrijden. Het is dan heel eenvoudig om gewoon op een passeerend voertuig te springen en met ze mee te rijden voor een paar straten om vervolgens over te springen op een ander voertuig. Alle Thaien vinden het fantastisch. Het eindresultaat is dat je naar een paar wisselingen van voertuig weer op dezelfde straat staat als waar je van begonnen bent.

“Songkran” is een Thais woord dat betekent: "verplaatsen" of "van plaats veranderen". Wanneer wij dit interpreteren naar de sterrekunde toe kan dit vertaald worden als de dag waarop de zon haar positie in de zodiac (sterrenhemel) veranderd.

Verder zijn er natuurlijk ook de echte plechtigheden : Het feest begint reeds in de ochtend met het offeren van eten aan de monniken en het vrijlaten van eerder gevangen vogels als symbool van komend geluk. Alle gevangen dieren worden eveneens vrij gelaten. Het eer brengen aan de overledenen vormt ook een belangrijk onderdeel van het feest. De mensen tonen respect tegenover de ouderen door water over hun handpalmen te laten lopen. Daartegenover wensen de ouderen aan de jongeren voorspoed en geluk. In de namiddag wordt er dan, nadat er een zegeningritueel voltrokken werd voor de Boeddhabeelden en monniken, duchtig met water gegooid naar elkaar.

Ook nog leuk om te weten is dat thailand drie maal nieuwjaar viert per jaar en dit er slechts een van is. Hun jaartellig ligt ook iets anders, ze tellen namelijk vanaf 543 voor jesus omdat dan voor hun de eerste buddha herkend werd. Happy 2549...


En hier enkele sfeerbeelden...

donderdag, april 13, 2006 Categories: Besprekingen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Majanka op Sherdog 

Hier en daar op het web vond ik enkele comments over de Majanka vs Nadia partij. Ook was Marieke van Mixfight zo vriendelijk om nog enkele extra fotokes door te sturen en last but not least staat Majanka nu ook op sherdog. Wel nog geen fotoke maar dat zal nog wel komen in de toekomst. Belangrijkste is dat alle promotors kunnen zien dat deze kamper wil vechten...

Jinx :
We zijn evengoed ff gebleven. de partij tussen Nadiaatje en Majannka was leuk om naar te kijken. nadia had het nog best moeilijk, zeker als het bleek dat het een amateur partij was, het was Majannka haar eerste partij en ze was pas 16. Knap hoor!

Sebastiaan :
De slechts 16-jarige Lathouwers neemt het in deze partij op tegen Van der Wel, die de laatste jaren al behoorlijk wat routine heeft opgebouwd. Lathouwers begint erg goed met een aantal flinke stoten, maar al snel neemt Van der Wel het initiatief over. Van der Wel heeft een betere clinch, waardoor ze enkele harde knieen kan geven. Na de takedown van Van der Wel houden beide vechtsters elkaar op grappling gebied behoorlijk in evenwicht. Lathouwers is vanuit de guard iets gevaarlijker, maar Van der Wel kan steeds redelijk eenvoudig ontsnappen door te gaan staan. In de slotfase van de eerste ronde weet Lathouwers nog bijna een armbar te maken, maar deze kan zij net niet op tijd aanzetten. De tweede ronde verloopt eigenlijk hetzelfde. Staand is Van der Wel iets beter, de takedowns zijn ook voor Van der Wel, maar op de grond is Lathouwers een stukje beter. Enkele keren weet Van der Wel weer te ontsnappen door te gaan staan, maar aan het einde van de tweede ronde is het wederom Lathouwers die erg gevaarlijk is, dit maal met een triangle choke. Helaas voor haar gaat de bel net op het moment dat ze echt gevaarlijk kan worden, en gaat Van der Wel er met een zeer klein verschil met de winst vandoor.

Marieke :
En hier de extra fotokes...

Sherdog :
http://www.sherdog.com/fightfinder/fightfinder.asp?fighterID=15616

woensdag, april 12, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 7 of 16 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>