Songkran - Feest van het water

“Songkran” is het Thais traditioneel Nieuwjaar en een ideale gelegenheid voor een familiebijeenkomst. Het Thaise nieuwejaar gaat iets anders van start als dat wij dat gewend zijn. Gaan wij met zijn allen 's nachts om twaalf uur de straat op om elkaar een goed nieuwjaar te wensen. Hier gaan ze 's ochtends de straat op om elkaar voor drie dagen nat te gooien en in te smeren met Mentol poeder.

De hele dag rondrijden, stoppen, water gooien, bier drinken en fest drinken. Het kost je letterlijk de hele dag om een afstand van ongeveer 2 km af te leggen. Het leuke aan zo'n dag is dat je kan doen en laten waar je zin in hebt. Mensen aan de kant van de weg met grote bakken met water en puck-up trucks, die ook voorzien zijn van een goede hoeveelheid water, die de hele dag langsrijden. Het is dan heel eenvoudig om gewoon op een passeerend voertuig te springen en met ze mee te rijden voor een paar straten om vervolgens over te springen op een ander voertuig. Alle Thaien vinden het fantastisch. Het eindresultaat is dat je naar een paar wisselingen van voertuig weer op dezelfde straat staat als waar je van begonnen bent.

“Songkran” is een Thais woord dat betekent: "verplaatsen" of "van plaats veranderen". Wanneer wij dit interpreteren naar de sterrekunde toe kan dit vertaald worden als de dag waarop de zon haar positie in de zodiac (sterrenhemel) veranderd.

Verder zijn er natuurlijk ook de echte plechtigheden : Het feest begint reeds in de ochtend met het offeren van eten aan de monniken en het vrijlaten van eerder gevangen vogels als symbool van komend geluk. Alle gevangen dieren worden eveneens vrij gelaten. Het eer brengen aan de overledenen vormt ook een belangrijk onderdeel van het feest. De mensen tonen respect tegenover de ouderen door water over hun handpalmen te laten lopen. Daartegenover wensen de ouderen aan de jongeren voorspoed en geluk. In de namiddag wordt er dan, nadat er een zegeningritueel voltrokken werd voor de Boeddhabeelden en monniken, duchtig met water gegooid naar elkaar.

Ook nog leuk om te weten is dat thailand drie maal nieuwjaar viert per jaar en dit er slechts een van is. Hun jaartellig ligt ook iets anders, ze tellen namelijk vanaf 543 voor jesus omdat dan voor hun de eerste buddha herkend werd. Happy 2549...


En hier enkele sfeerbeelden...

donderdag, april 13, 2006 Categories: Besprekingen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.