Dutch Open BJJ 2006 

Wat is het toch fantastisch om lesgever te zijn. Na 3 maal achtereenvolgens in de elite divisie verloren te hebben, mocht ik toch met grote voldoening naar Belgie wederkeren. Al onze vechters hadden namelijk een podiumplaats verorberd.

Tom, die voor de verandering eens een gewichtje hoger ging vechten, was als eerste aan de beurt. Na een spannende start ging hij vlotjes door alle andere rondes en wist zo de 2de plaats de behalen. Ook Steven ging goed van start, maar nam veel risico om zijn tegenstanders te kunnen submitten. De doorwinterde vechter Michel Verhoeven speelde in op deze pogingen en wist zo een einde de brengen aan de Turtle glorie. Toch een mooie 3de plaats in deze drukke pool. Dan was Majanka aan de beurt. Even werden de coachen samengeroepen want men wou de blauwe banders eerst bij elkaar zetten in deze open gewicht klasse. Geen probleem.

Verder ging het met Christophe, die enkel in de finale een extra tandwieltje moest bijsteken om de titel binnen te halen. Maar hoe zat het nu met Majanka ? Inderdaad, helemaal vergeten. Er was een vergissing gebeurt en ze hadden de andere blauwe band verder laten vechten ipv Majanka, die de vorige partij met een choke from the back gewonnen had. De organisatie er bij en een oplossing gezocht. Enkele partijen moesten opnieuw en zo wist onze nieuwe blauwe band de eerste plaats binnen te halen.

De organisatie van het tornooi was bijna feilloos. Het nummeren van de gevechten was ingevoerd en liep perfect, behalve bij de teams waarvan de coach het niet nodig vond om naar de meeting te komen natuurlijk. Menig vechter had angst van de weegschaal, er moest namelijk ingewogen worden vlak voor het op de mat stappen. Ook Bart van Yamasaki had problemen met de weegschaal, weegschaal, weegschaal en heel zijn team moest dan maar bewegen om de kilos er af te krijgen. De partijen gingen er vlotjes door. Bijna geen fouten door de scheidsrechters. Ik was ook van mening dat de score 2-advantage in het voordeel van Hans Stringer zijn tegenstander moest zijn, maar verder prachtig. Zelden zo een goed georganiseerde wedstrijd gezien, laat iedereen een voorbeeld nemen aan Mathieu en co.

En dan was het dus aan mij. Eerste partij tegen een verdomd snelle paarse band. Mijn eerste minuten zat ik in overlevingsmode, maar toen wist ik de rollen om te draaien en na genoeg punten gescored te hebben er met een lapelchoke een einde aan te brengen. Enkele minuten later mocht ik al mijn tweede partij vechten. Mijn tegenstander was een braziliaanse zwarte band van het Peter Schira Caveirinha importeer bedrijf. Peter heeft momenteel 5 zwarte banden van brazilie bij hem in de school les geven. Ik wil niet weten wat dat moet kosten. Eender hoe, het was een geweldige partij, die hij na hard werken won op punten. Even later terug aan mij, blijkbaar moest ik vechten voor de derde plaats. Ai, hier had ik niet op gerekend. Te weinig fysiek getraind en ik maakte dan ook veel fouten. Miste mijn triangle choke, mislukte mijn x-guard sweep en kreeg dan nog eens een takedown tegen. En dan de mop van de dag, mijn eerste partij in het open gewicht was tegen Remco Rettob. Al jaren zit ik te wachten om tegen hem eens een partijtje te mogen draaien. Maar niet als ik volledig uitgeput ben natuurlijk. Tja, Remco heeft me alvast een rematch beloofd op een van de short circuit ofzo. Veel verloren, maar een hele hoop lessen rijker.

Wat is het toch fantastisch om lesgever te zijn. Want na al de overwinningen van onze vechter, alle fysieke ontbrekingen van mezelf, krijg ik een telefoontje van Maurice om me te vertellen dan onze 3 jongere vechters in Brussel ook allemaal een podiumplaats wisten te behalen. Geweldig of was het fantastisch... 

In het kort :
Loco Patrick 1ste plaat -83kg
Majanka 1ste plaats open vrouwen
Tom Tom 2de plaats -89kg
Jilly 2de plaats -60kg vrouwen
Kristof 2de plaats open mannen
Turtle 3de plaats -76kg
Joey 3de plaats -60kg

Update : Kenny wist me de fotos van de podiumplaatsen door te sturen.

zondag, december 3, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Felipe Costa techniek dvds 

Tijdens zijn voorbije rondreis had, tweevoudig wereldkampioen braziliaanse jiu-jitsu Felipe Costa, de kans om enkele instructie dvds te produceren.

De eerste dvd gaat volledig over half-guard en dan meer bepaald over half-shin-guard. Deze positie is nog vrij ongekend bij het grote publiek, maar is de stap naar het verbeteren van je guard. De meeste beginners en zelfs gevorderden maken de fout om te lang hun guard gesloten te houden. Ze gebruiken hiervoor heel veel kracht en laten talrijke kansen aan hun neus voorbijgaan. Felipe geeft dan ook uitleg over hoe je van gesloten naar open guard overgaat en welke de mogelijkheden zijn om dan je positie te verbeteren.

Op de tweede dvd worden de rollen omgedraait. Felipe begint met het open van de guard en dit met een basis beweging. Het verschil zit in de details die hij bij deze oefening verklaard. Nadien toont hij hoe je via half-mount de guard kan passeren. Weer worden er geen duizende technieken getoond, maar wel elke mogelijke variatie in kaart gebracht.

De technieken worden stap voor stap uitgelegd. In tegenstelling tot de meeste instructionals worden ze nadien uitgeprobeerd door enkele leerlingen. Felipe verbeterd dan de typische fouten die menig grappler zal maken bij het uitproberen van de nieuwe techniek. Het geeft je als kijker de mogelijkheid om zelf deze fouten te voorkomen en vermijd heel veel van de "maar wat als hij dit of dat doet?" vragen.

Ikzelf vond de half-shin-guard dvd het leukste. Beginners raad ik echter aan om eerst met de guard passing te beginnen en pas na het uitbouwen van je gesloten guard aan de eerste dvd te beginnen.

Voor mij zeker enkele van de betere dvds die over braziliaanse jiu-jitsu verkrijgbaar zijn en dit voor een mooie prijs. Je kan ze hier kopen via PFS Video. Enjoy...

vrijdag, december 1, 2006 Categories: Besprekingen Filmkes
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Wim paars en Majanka blauw 

Het moest er van komen, na enkele jaren trainen kreeg Majanka haar blauwe band braziliaanse jiu-jitsu. Majanka die ziezo veel vechtsport talent heeft, deed de laatste maanden een hele stap vooruit. Niet alleen BJJ en Submission Wrestling, maar ook freefight, thaiboxing en boks partijen. Haar vechten werd met meer techniek en minder kracht. Haar grootste uitdaging nu word plannen hoe ze in elk van deze 'de top' kan bereiken en dit tesamen met haar studies. Dit zal ook wel lukken. 

Een ander paar mouwen is Wim, een introductie is niet echt nodig, hij heeft zowat alles gewonnen dat er in de Benelux te winnen valt. Het werd dus hoog tijd om zijn riem te vervangen met een nieuw kleurtje. Voor diegene die de Wim sweep nog niet kennen... blijf uit zijn half-guard.

Ah ja, en de streepkes zijn we vergeten, dus jullie zullen op de volgende mega-training nog eens allemaal terugkomen.

donderdag, november 30, 2006 Categories: About Us Graduaties
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Double joints mythe of werkelijkheid ? 

Het is de grote vrees van ieder submission grappler. De dubbele gewrichten zouden klemmen onmogelijk maken of toch niet ?

Eigenlijk bestaan er geen mensen met dubbele gewrichten, maar enkel personen met hypermobiliteit (hypermobility). Bij hen zijn de ligamenten en pezen die zorgen voor de stabiliteit van het gewricht veel flexibeler zodat een grotere beweging mogelijk is. Ook is het mogelijk dat hun beenderstructuur iets meer afgerond is of dat er een afwijkend gewricht gevoel (proprioception) is, zodat de hersenen niet juist weten hoe ver het gewricht eigenlijk kan.

Wat nu als je zo iemand in een americana of dergelijke wil draaien ? Hoewel ik zelf nog niet echt veel ervaring heb met double jointed people (altijd welkom om eens te proberen :-)), kan ik je wel vertellen dat het vrij akelig is als je er niet van op de hoogte bent. Zo trok ik ooit eens iemand in een polsklem en dacht ik het gewricht gebroken te hebben. Mijn tegenstander gaf echter geen kick en ik keek hem aan. Stond een beetje met een glimlach op zijn gezicht. Ik stond met mijn mond vol tanden, toen hij toonde hoe hij zijn eigen pols bijna volledig kon vastpakken.

Als je verder op zoek gaat naar getuigenissen, dan kan je lezen dat de meeste dubbele gewrichten ergens hun limiet kennen. Aha, fantastisch dus toch submitten, alleen is het veel moeilijker en zal je techniek veel preciezer en mischien zelfs op een iets andere mannier moeten aangezet worden. Extreme double jointers klagen ook over het feit dat zelfs lichte druk op hun gewrichten pijnlijk is... 

Hieronder enkele links naar filmkes van double jointers, maar wees gewaarschuwd het is en blijft vreemd als je het de eerste maal ziet.

To armbar or not to armbar (more
Gewoon veel oefenen of meer oefenen
Freaky met masker
Soepele schouder 
Mooie pijl en boog
En deze speciaal voor alle shakira lovers ...

Ah ja, internet staat er vol van, maar nu kunnen jullie allemaal rustig gaan slapen want er is weer een monster mythe minder in je kast verstopt... (tenzij er nog een drie-armige baby in zit)

dinsdag, november 28, 2006 Categories: Filmkes Van het Web
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

ADCC Belgie Open 2006 

Voila, het zit er weer op voor ons, behalve voor Wim want die wist zich in Nederland een plaats voor Finland te bemachtigen. ADCC Belgie was met zijn eerste editie een geslaagde wedstrijd. Goeie organisatie en er waren hopen vechters van Belgie, Frankrijk, Nederland, Polen, Zweden, Duitsland, ... aanwezig. Het niveau was hoog, allemaal grapplers die al enige tijd meedraaien op de mat.

Christophe was als eerste aan de beurt in de -88kg en deed het kei goed. Na een prachtige triangle choke en enkele andere submissies moest hij uitkomen tegen een zeer sterke zweedse vechter. Loco ging goed van start maar moest zich gewonnen geven voor een sterke beenklem. Zo wist hij samen met Niek toch nog de 3de en 4de plaats te behalen.

De zweed won uiteindelijk de finale, net als de tegenstander die Turtle in zijn eerste partij voorgeschoteld kreeg. In de -77kg was de pool groot, heel groot. Wim mocht van start gaan met een heel zware partij tegen een pool. Hij won deze en wist nog enkele rondes verder te raken tot hij een heel mooie partij tegen Said net op punten verloor. Said had trouwens een geweldige wedstrijddag en moest het zelf pas opgeven in de finales.

En dan was het mijn beurt. In mijn eerste ronde bijna fastest submussion met een americana van sidecontrol, waren het niet dat net een minuut voordien Kenny een nog iets snellere triangle choke wist aan te zetten. En ging Kenny er dus vandoor met de mooie beker :) Men tweede partij was andere koek. Ik begon met een leglock gevolgd door het nemen van de rug. Even laten half van de mat, bijna rear naked choke... en de scheids laat me stoppen.

Terug naar het midden en wil me rechtstaand laten herbeginnen. Natuurlijk begin ik te protesteren en krijg zo toch nog een haak van de rug terug. Geen tweede haak, geen arm voor de nek. Alle, niet echt dezelfde positie, maar we kwamen om te vechten. We rollen even verder en ik merk plots dat mijn tegenstander 2 punten voor staat. Waar kwamen die punten vandaan ? Dus even in superversnelling gezet en mijn triangle klaar om dicht te smijten. Scheidsrechter stopt me en zegt dat het einde van de match is. Nog meer vraagtekens ?? Mijn tegenstander krijgt de overwinning en ik sta er verbaasd bij. Even later word alles duidelijk, de punten tafel had vergeten de tijd stop te zetten. Hierdoor was de puntentelling begonnen vlak na het herstarten van de partij. Ik had dus in totaal maar een goeie 4 minuten gevochten...

Tja, had het kunnen weten, elk jaar is er wel een wedstrijd waar ik omwille van scheidsrechter vergissingen naar huis kan vertrekken. En dit jaar had ik er denk ik nog geen gehad. We zullen het maar groeipijnen van ADCC belgie noemen. Men had veel scheidsrechters nodig en die waren er gewoonweg niet, hierdoor was onze mat voorzien van enkele minder begaafde (eerste maal ?) scheidsrechters. Ook Niek zag zijn overwinning naar de tegenstander gaan door deze scheidsrechter onbekwaamheid.

Het zal nog wel even duren totdat onze sport mooi op zijn poten staat en we echt juryleden en scheidsrechters hebben die weten met wat ze bezig zijn. Misschien zal het duren totdat we zelf onze wedstrijdriem inruilen voor een zitplaatsje aan de jurytafel. Dit zal dus nog niet voor dadelijk zijn en dan komen de vechters misschien tegen ons klagen omdat wij het niet meer begrijpen...

zondag, november 26, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Woensdag 29 november : echt de laaste maal Felipe dit jaar 

Vanaf 18u kan je volgende week dinsdag in Antwerpen gaan trainen en heel zeker op woensdag 29 november te Leuven voor de special last Felipe training of the year. Je zal er zijn om 20u, nadien gaan we nog een 'pintje' pakken en eventueel iets eten.

vrijdag, november 24, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

ADCC regels - Abu Dhabi rules 

Er bestaat nogal onduidelijkheid over de regels van ADCC en vooral wat betreft de voorrondes. Hier even de belangrijkste punten in het kort...

-1 naar de grond gaan zonder contact of guard springen
-1 het gevecht ontlopen
-1 passiviteit (na twee waarschuwingen)
+2 mount
+2 knee on belly
+2 kantelen, keren en sweeps als je bovenkomt in guard of half-guard
+2 takedown die eindigd in de guard of half-guard
+3 back with hooks
+3 guard pass
+4 kantelen, keren en sweeps als je bovenop en voorbij de guard komt
+4 takedown en bovenop voorbij de guard

Belangrijk is dus om te weten dat er voor ontsnappingen door te bruggen ook punten toegekend worden. Verder duren de voorrondes 6 minuten waarvan de eerste 3 minuten geen punten geteld worden. De finales duren 8 minuten waarvan de eerste 4 geen punten.

woensdag, november 22, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Van Casino Royale naar Borat  

Amaai, wat een zondag. Eerst in brussel naar de nieuwe Bond film Casino Royale gaan zien en nadien vliegensvlug naar Leuven om er een cultuurschok met Borat op te lopen.

Goed om te weten is dat deze bond film zich afspeelt voorheen alle andere. Het is de film waarin bond een 00 zal worden. En dit is ook duidelijk aan het nogal onzekere karakter dat hij speelt in het begin van de film. Wel is het geheel veel moderner gemaakt. Zo is er een hele scene met een van die gekke franse building jumpers. Verder zijn de vecht choreografieen veel leuker gemaakt. Zo zie je talrijke bewegingen van het kali tijdens het mesvechten, alsook een rear naked choke. Natuurlijk allemaal aangevuld met de nodige overdrijvingen zoals dit hoort voor een 007 film.

Borat was een ander paar mouwen, eigenlijk maakt hij meer fun met de Amerikanen dan met enig andere cultuur. Korte film, maar toch veel kunnen lachen...

maandag, november 20, 2006 Categories: Filmkes Van het Web
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Euro Millions 

Net geen multi miljonair geworden, wel 16 euro gewonnen, samen met 6 van mijn collegas. Alle, nog niet zo veel verlies dus. Niet dat ik een gokker ben, maar stel je voor dat ik niet mee had gedaan en al mijn werkgenoten de dikke pot wonnen... Helemaal alleen op Sony maandag morgen. Anyway, als het geld kost ben je er niet echt veel mee.

Dit in tegenstelling tot Jeroen, die ik vandaag maar zijn tweede streepje heb gegeven. Hij geraakt zelden op een mega-training en het was echt wel nodig. Jeroen is de laatste maanden echt verbeterd, nu hem enkel nog eens mee naar wedstrijden krijgen :)

Verder niet vergeten... Wok met nieuwjaar ten laatste volgende week met Wim afhandelen. Zondag om 20u supercity leuven voor Borat. Volgende week ADCC en de week nadien BJJ dutch open. Slaapwel en tot morgen vroeg...

vrijdag, november 17, 2006 Categories: About Us
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Stickfighting - Angles of attack 

Voor de eenvoudigheid, neem ik de nummering zo veel mogelijk over van Inosanto. Hier en daar een kleine wijziging, niet omdat het verkeerd is, maar vooral omdat ik het nog niet begrijp of het zo voor mij duidelijker is :)

Met wapen in de rechter hand :

 1. van rechtsboven naar linksonder
 2. van linksboven naar rechtsonder
 3. van rechts naar links op mid hoogte
 4. van links naar rechts op mid hoogte 
 5. steken
 6. rechter steek naar linkeroor
 7. rechter steek naar rechteroor
 8. recht naar beneden
 9. van buiten naar binnen op knie
 10. van binnen naar buiten op knie
 11. van rechtsonder naar linksboven
 12. van linksonder naar rechtsboven

of in het engels/filipijns

 1. forehand diagonally down
 2. backhand diagonally down
 3. horizontal forehand to ribs/elbow
 4. horizontal backhand to ribs/elbow
 5. thrust to stomach
 6. forehand stab to throat (we use a sungkite)
 7. backhand stab to throat (we use a pasungkit, inosanto uses a floretti)
 8. vertical down
 9. forehand to left Knie
 10. backhand to right Knie
 11. diagonal forehand upward
 12. diagonal backhand upward
vrijdag, november 17, 2006 Categories: Kali Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 24 of 62 << < 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 60 > >>