Double joints mythe of werkelijkheid ?

Het is de grote vrees van ieder submission grappler. De dubbele gewrichten zouden klemmen onmogelijk maken of toch niet ?

Eigenlijk bestaan er geen mensen met dubbele gewrichten, maar enkel personen met hypermobiliteit (hypermobility). Bij hen zijn de ligamenten en pezen die zorgen voor de stabiliteit van het gewricht veel flexibeler zodat een grotere beweging mogelijk is. Ook is het mogelijk dat hun beenderstructuur iets meer afgerond is of dat er een afwijkend gewricht gevoel (proprioception) is, zodat de hersenen niet juist weten hoe ver het gewricht eigenlijk kan.

Wat nu als je zo iemand in een americana of dergelijke wil draaien ? Hoewel ik zelf nog niet echt veel ervaring heb met double jointed people (altijd welkom om eens te proberen :-)), kan ik je wel vertellen dat het vrij akelig is als je er niet van op de hoogte bent. Zo trok ik ooit eens iemand in een polsklem en dacht ik het gewricht gebroken te hebben. Mijn tegenstander gaf echter geen kick en ik keek hem aan. Stond een beetje met een glimlach op zijn gezicht. Ik stond met mijn mond vol tanden, toen hij toonde hoe hij zijn eigen pols bijna volledig kon vastpakken.

Als je verder op zoek gaat naar getuigenissen, dan kan je lezen dat de meeste dubbele gewrichten ergens hun limiet kennen. Aha, fantastisch dus toch submitten, alleen is het veel moeilijker en zal je techniek veel preciezer en mischien zelfs op een iets andere mannier moeten aangezet worden. Extreme double jointers klagen ook over het feit dat zelfs lichte druk op hun gewrichten pijnlijk is... 

Hieronder enkele links naar filmkes van double jointers, maar wees gewaarschuwd het is en blijft vreemd als je het de eerste maal ziet.

To armbar or not to armbar (more
Gewoon veel oefenen of meer oefenen
Freaky met masker
Soepele schouder 
Mooie pijl en boog
En deze speciaal voor alle shakira lovers ...

Ah ja, internet staat er vol van, maar nu kunnen jullie allemaal rustig gaan slapen want er is weer een monster mythe minder in je kast verstopt... (tenzij er nog een drie-armige baby in zit)

dinsdag, november 28, 2006 Categories: Filmkes Van het Web
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Double joints mythe of werkelijkheid ?

dinsdag, november 28, 2006 Christophe aka Loco aka Patrick
Damn, buiten dat filmpje van Shakira vond ik er weinig genietbaar aan! En ik denk inderdaad dat deze mensen hun gewrichten extreem aan het verslijten zijn met deze demonstraties (maar ja, dat doen wij wellicht ook met onze trainingen). Anyway, er is maar zo'n klein percentage van de bevolking zo soepel (neem ik aan), dat statistisch gezien al vrij onwaarschijnlijk is dat je er veel gaat tegenkomen in competities. En als je er dan al eens eentje treft: choken die handel! Saku, ik had laatst al behoorlijk moeite om die americana aan te zetten bij jou, dus als je nu ook nog eens superlenig gaat worden, weet ik niet of ik nog met je wil rollen! ;o)

Double joints mythe of werkelijkheid ?

dinsdag, november 28, 2006 tom aka saku
Amai, dat tweede filmpje met dat jong gastje is echt afschuwelijk...Dat kan niet gezond zijn voor die knie. Nu ga ik echt niet meer slapen vannacht...

Double joints mythe of werkelijkheid ?

dinsdag, november 28, 2006 Ken
Inderdaad meer meisjes, maar valt evengoed voor met knieen en enkels. http://www.youtube.com/watch?v=d0tbDg6ZscI http://www.youtube.com/watch?v=pdn3eRPF5NU Maar toch meer filmkes over vingers en armen te vinden blijkbaar : http://www.youtube.com/watch?v=94l9OakbM28 En hier alvast enkele basis oefeningen om cortortionist te worden : http://www.bendychic.com/ K

Double joints mythe of werkelijkheid ?

dinsdag, november 28, 2006 tom aka saku
Is het iemand anders ook opgevalle dat het bijna altijd meisjes zijn die zoiets kunnen (en in die filmpjes meestal nog mooie ook :-)? Misschien moeten we toch is aan de meisjes van exit vragen om ons dit te leren. Zolang ik echter niemand tegenkom waar een heelhook, een toe hold of een kneebar niet op werkt slaap ik 's nachts nog rustig...:-)Zo'n zaken komen precies alleen maar voor met de ellebooggewrichten, de schoudergewrichten en de heupgewrichten en gelukkig nooit met de knie of de enkel (dat zou echt te vies zijn om naar te kijken). Christophe, pas dus maar op als je nog eens een americana op mij wilt doen, ik heb nu even examens maar ik ben thuis aan het trainen om even lenig te worden als deze dames:-).
Comments are closed on this post.