Vechtsport - BJJ - MMA - Ken's Place - Leuven - Belgie

 

Berichten in categorie: Notities

YOGA ... in uw buurt 

maandag, mei 28, 2007 Categories: Notities Yoga

Yoga roept bij veel mensen het beeld op van iemand die in lotushouding zit en er vredig uitziet.

Maar yoga is veel meer !

  • het helpt je diepe innerlijke vrede te bereiken, zodat je een puur gevoel van lichamelijke rust ervaart
  • een wekelijkse les in een uitstekende manier om je op bewuste wijze te ontspannen en zelf energie op te wekken
  • het verbetert je lichaamsfuncties
  • het versterkt het ademhalingssysteem
  • het verbetert de kwaliteit van je slaap

Uitgerust zijn, energiek en vrolijk. Dat wil iedereen wel. Yoga helpt je daar bij.

Iedere maandag van 20u30 tot 21u30 kan je yoga volgen bij Eugenie in de zaal "Genadedal", Velderblok 12 te 3010 Kessel-Lo

Meer informatie via 0477/607174

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Worstelen als zelfverdediging 

maandag, april 9, 2007 Categories: Filmkes Notities Van het Web Zelfverdediging

Geweldig, zo moet dat dus... van die zelfverdediging... hier een vrouw die haar dief gewoon even suplexed. Basis worstelen... rug nemen en achterover werpen... diene zal dat gene tweede keer doen...

http://www.youtube.com/watch?v=5TjDH0a0xBQ

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Zelfverdediging voor vrouwen 

donderdag, april 5, 2007 Categories: Notities Zelfverdediging

Het blijft me verbazen. Ik ben reeds meer dan 10 jaar bezig met zelfverdediging en nog steeds blijven de reacties bij de vrouwen hetzelfde. Het meeste angst hebben ze, wanneer alleen en dan vooral 's nachts naar de wagen of naar huis gewandeld moet worden. Ook zijn velen er nog steeds van overtuigd dat het gebruik van hun vuisten een goede zaak is. Vechten, zeker, maar met knieen en ellebogen !

Wil je enkele van de belangrijkste misvattingen nalezen...
https://ken.be/PermaLink.aspx?guid=c961aaa3-61b7-477b-8236-3b8146793eec

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Ben jij een doelwit ? Nee zeggen is soms niet genoeg... 

donderdag, maart 29, 2007 Categories: Notities Zelfverdediging

Bij aanranding komt het geweld van een bekende. In 80% van de gevallen.  

Slechts in 20% van de gevallen is de dader een onbekende. 80% van het geweld, onder welke vorm dan ook, komt van bekenden. Dat kan zowel iemand van je familie zijn, als een ex-vriendje, als de man die je enkele dagen geleden leerde kennen in het café. En daar zijn we vaak niet op voorbereid. Soms zit je achteraf zelfs met twijfels, was dat nu eigenlijk wel geweld ?

Welke strategie gebruik je bij het oplossen van een vervelende situatie.

Praten is het minst effectief, soms kan je er verzachtende omstandigheden mee creëren zoals je van de gravel naar het gras verplaatsen of je sleutels en je geld terug krijgen. Deze meegevende reactie is niet altijd goed en is ons vooral door de media opgedrongen. Er zijn echter enkele doorslaggevende factoren. Vrouwen die in de eerste plaats bang zijn vermoord of verminkt te worden maken minder kans dan vrouwen die razend worden, omdat iemand het in zijn hoofd gekregen heeft hen te verkrachten. Door niet te vechten kan men een gevoel van eigenwaarde verliezen. Als je je zorgen maakt om de rechten en emoties van de verkrachter zal je je niet echt goed verdedigen.

Wanneer ik zou slaan doe ik dit met mijn vuist. Neen

Je vuist bevat meer dan 20 botten en deze kunnen heel vlug gebroken worden. Sla met je handpalm, elleboog of knie. Door deze gewrichtuiteindes te gebruiken kan je meer kracht genereren en is de kans op blessures beperkt.

In een op de vijf gevallen gaat het om een groep aanvallers. Ja

Ja, in 20% van de gevallen gaat het om een groep tegen 1 of 2. Het feit dat de meeste verkrachters een stabiele seksuele partner hadden en dit in ongeveer de helft van de gemelde gevallen van verkrachting de aanrander geen uitstorting had, doet ons echter vermoeden dat verkrachting geen passionele misdaad of een manier om seksueel aan je trekken te komen is. Deze aanvallen komen heel het jaar voor en zo een goeie 30% gebeurt overdag.

Situaties die voor veel vrouwen beangstigend zijn :

   langs achter vastnemen rond de nek
   arm(-en) op de rug gedraaid
   handen op de keel vooral tegen de muur
   iemand bovenop met polsen vast
   laat op de avond in een parkeergarage
   date rape drugs

Meer informatie kan je vinden op https://ken.be of voor slachtofferhulp kan je terecht bij http://www.cawleuven.be/

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

MMA Evolutie 

dinsdag, februari 6, 2007 Categories: MMA Notities

De laatste weken is er weinig tijd geweest en heb ik de kali noodgedwongen even opzij moeten schuiven. Ik wil zo vlug mogelijk de draad weer oppakken, want ik blijf van mening dat dit systeem in de komende jaren steeds meer intrede tot de kooi zal vinden. En ik ben niet alleen van deze mening. Hieronder een min of meer vertaald stukje van Marc Denny over de evolutie in mma...

In het begin van de UFC, waren het voornamelijk deelnemers met een achtergrond in verschillende vormen van slagen en trappen. Hun vechtsystemen waren getest in hiërarchische wedstrijden met regels die voornamelijk rechtstaande technieken als voorkeur hadden. Het bleek al vlug dat deze vechters hun troeven niet echt konden uitspelen omwille van hun onkunde met de worstel dynamiek en grond structuren.

Natuurlijk bleven zij niet stil staan. Iedereen begon een basis braziliaanse jiu-jitsu te leren en zocht verder naar de zwakten in deze sport om zo hun sterke punten er aan toe te voegen.

Mensen bestudeerde Shootfighting en Sambo, om zo de beenklemmen als counter op de BJJ guard te implementeren. Tot grote verbazing van sommige BJJ vechters, die hun knieën, enkels en voeten in een klem gedraaid kregen.

Ook was het zo dat in het begin van de BJJ revolutie, elke niet worstelende bokser met eenvoud naar de grond kon gehaald worden. Zowat eender welke beweging, die de tegenstander naar de grond sleurde, was voldoende om vervolgens daar het gevecht te winnen. Maar dan kwamen de worstelaars zoals de Grieks-Romeinse worstelaar Randy Couture opdagen in de octagon. De BJJ mensen hadden niet de kennis om deze naar de grond te brengen. Met als resultaat dat beide vechters eerder thaiboks technieken in de clinch begonnen te gebruiken. Zelfs wanneer thaiboksers voorheen deze technieken zelf niet konden gebruiken.

De worstelaars konden de meeste BJJers echter wel naar de grond brengen. Dikwijls kwamen ze hierbij in een meer dominante positie terecht, wat ideaal was om een 'ground en pound' strategie toe te passen omwille van hun goede basis en evenwicht.

Getraind door Eddie Stanky bracht Vitor Belfort als eerste westers boksen in de ring. Natuurlijk was dit veelal omdat hij de vale-tudo kennis van het BJJ met zich mee had. De kennis van beide sporten, gaf hem de kans om de afstanden in zijn voordeel te gebruiken.

Dan zagen we hoe Randy Couture met zijn straatboksen (voor velen ook aanzien als Panatukan), al het sportboksen van Belfort neutraliseerde.

In het kort zien we in de kooi regelmatig nieuwe dynamiek en structuren, die elk dominante resultaten met zich meebrengen. Vervolgens worden deze geneutraliseerd en komen er weer nieuwe variaties op het toneel. Kali is gewoon een van de volgende systemen dat toegevoegd zal worden. 

Overgenomen met toestemming van Marc Denny / DogBrothers inc.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Single leg takedown 

maandag, december 11, 2006 Categories: Filmkes Grappling Notities Van het Web Worstelen

De single leg is de meest gebruikte takedown in worstelen, zowel bij de amateurs als bij de olympische worstelaars. Hoewel in submission wrestling er veel gevaar is voor triangle chokes, guilotines en omoplatas, blijft de single leg toch een van de belangrijkste takedowns.

Eender of je nu een hoge, middel of lage single doet, er zijn steeds enkele basis principes die je een betere kans op slagen geven:

  • Je hoofd steeds aan de binnenzijde van het been dat je aanvalt
  • Begin steeds met een rechte voorwaartse penetratie stap
  • Je staat best op een hoek van meer dan 45 graden op je tegenstander
  • Parter steeds aanraken voor penetratie :-)

Door je tegenstander eerst aan te raken ben je zeker dat je niet buiten het bereik van een single leg bent. Je voorkomt zo dat je armen niet overstrekt worden bij het inzetten van de takedown. Ook helpt het duwen of trekken om je partner uit een volledig defensieve houding te krijgen.

Bij het samengrijpen van je handen, kan je best je buitenste hand naar beneden laten wijzen.

Je begint best met eerst het been te leren vangen, en eenmaal als je dit onder de knie hebt dan kan je overgaan tot de afwerking.

Al enkele fimpkes als inspiratie, maar heb er hier en daar toch wel opmerkingen bij :

De verdedigingen zijn voor volgende week ofzo, maar kan je alvast vertellen dat naar je buik draaien zoals in worstelen een slechte keuze is...

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Stickfighting - Angles of attack 

vrijdag, november 17, 2006 Categories: Kali Notities

Voor de eenvoudigheid, neem ik de nummering zo veel mogelijk over van Inosanto. Hier en daar een kleine wijziging, niet omdat het verkeerd is, maar vooral omdat ik het nog niet begrijp of het zo voor mij duidelijker is :)

Met wapen in de rechter hand :

  1. van rechtsboven naar linksonder
  2. van linksboven naar rechtsonder
  3. van rechts naar links op mid hoogte
  4. van links naar rechts op mid hoogte 
  5. steken
  6. rechter steek naar linkeroor
  7. rechter steek naar rechteroor
  8. recht naar beneden
  9. van buiten naar binnen op knie
  10. van binnen naar buiten op knie
  11. van rechtsonder naar linksboven
  12. van linksonder naar rechtsboven

of in het engels/filipijns

  1. forehand diagonally down
  2. backhand diagonally down
  3. horizontal forehand to ribs/elbow
  4. horizontal backhand to ribs/elbow
  5. thrust to stomach
  6. forehand stab to throat (we use a sungkite)
  7. backhand stab to throat (we use a pasungkit, inosanto uses a floretti)
  8. vertical down
  9. forehand to left Knie
  10. backhand to right Knie
  11. diagonal forehand upward
  12. diagonal backhand upward
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Hoe winnen van je teamgenoten  

woensdag, oktober 18, 2006 Categories: Notities Psychology

Op wedstrijden komt het wel eens voor dat twee Exiters tegenover elkaar uitkomen. Meestal is dit omwille van een slechte verdeling in de pool. Veel organisatoren weten blijkbaar niet dat je mensen van hetzelfde team aan de uiteinden van elke pool moet zetten en zo halverwege naar binnen werken. Zo kunnen beide vechters slechts in de finale tegen elkaar uitkomen. Indien er meer dan twee vechters van hetzelfde team in een pool zitten word dit dus ten vroegste in de halve finale. Al ben ik zelf geen voorstander om meer dan twee team members in dezelfde pool in te schrijven.

Vermits wij Exiters niet tegen elkaar laten vechten, hebben we daar een andere oplossing voor gevonden. We spelen meestal schaar, steen en papier om te zien wie verder mag vechten. Tenzij het natuurlijk overduidelijk is dat een van beide vechters totaal uitgeput is :)

Wat we echter jaren geheim gehouden hebben is dat ook bij het spelen van dit spel er strategie bestaat. Er worden namelijk rps wereldkampioenschappen gehouden en je kan er veel meer geld mee verdienen dan met submission wrestling wedstrijdjes.

En dus nu de geheimen :

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is SSP geen zuiver kansspel. Puur wiskundig is de beste strategie een volledig willekeurig spelen. Hoewel je hiermee meestal niet zal winnen. Een mens heeft zoiezo problemen met iets totaal willekeurig te doen.

Een eerste strategie om te winnen is door te voorkomen dat je tegenstander een van de drie keuzes gaat
spelen. Zo zal je zelf winnen of gelijk spelen.

Een tweede mogelijkheid is om te voorspellen welke de volgende zet van je tegenstander gaat zijn.

Beide strategieen vragen natuurlijk manipulatie en oefening om jouw keuzes af te schermen van je tegenstander.

  • Steen is voor beginners

Vooral mannelijke spelers hebben de neiging om met steen te beginnen, papier is dus een goeie eerste keuze. Tenzij iemand deze tekst gelezen heeft natuurlijk.

  • Schaar is je eerste zet

Indien iemand het spelletje al eens gespeeld heeft, kan je best schaar spelen. Zo kan je tegen de steen is voor beginners winnen en maak je de kansen gelijk als je tegenstander ook schaar moest spelen.

  • Nooit twee maal hetzelfde

Als je iemand twee maal achter elkaar hetzelfde ziet kiezen, dan mag je er bijna zeker van zijn dat dit geen derde keer zal komen. Zo kan je de eerste strategie toepassen.

  • Verklik je keuze

Indien je de tegenstander laat weten wat je volgende zet is, zal deze meestal niet de winnende zet kiezen.

  • Denk een stap vooruit

Geen idee over welk de volgende zet zal zijn. Speel dan de zet die verloren zou hebben tegen de vorige keuze van je tegenstander. Heel dikwijls kiezen spelers voor een zet die zou gewonnen hebben van hun vorige zet. Vooral indien je de vorige ronde gewonnen hebt.

  • Suggestie

Tijdens het uitleggen van de regels en of andere tussenpraat, spreek je over SSP, maar enkel met gebaren toon je de zet dat je de tegenstander wil zien spelen.

  • Papier als de rest niet werkt

In competitie blijkt dat schaar net iets minder dan de twee andere keuzes gespeeld word.

  • Valsspelen

Vertel niet vooraf hoeveel maal je wil spelen. Als je wint bij de eerste maal stop je, anders zeg je beste van de drie. Leg dan de nadruk op het feit dan slechts een maal spelen genoer/niet genoeg is voor zo een belangrijke beslissing.

Voila, benieuwd of op een volgende wedstrijd iedereen liever kop of munt kiest ? En dan kan je best voor kop gaan...

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Aërobe en anaërobe training 

zaterdag, oktober 14, 2006 Categories: Didaktiek Notities

Aërobe training is een langdurig volgehouden activiteit die de hartslag en de ademhaling verhoogt. Aërobe training wil zeggen dat er veel meer zuurstof dan normaal door het lichaam gepompt wordt.

Dit soort training versterkt het cardiovasculair systeem (hart en longen) en de algehele kracht en uithouding. Tijdens het beoefenen van een aërobe activiteit moet je hartslag een bepaalde waarde bereiken en deze moet gedurende minstens 20 minuten aangehouden worden. 

Om maximaal voordeel te halen uit aërobe training, moet deze minstens 3 maal per week uitgevoerd worden. Voorbeelden van aërobe training zijn lopen, zwemmen, fietsen, steppen, stevig wandelen, enz...

Anaërobe training is een training die niet lang genoeg duurt of niet intensief genoeg is om voor een continue verhoogde hartslag te zorgen. Een gevolg is dat het cardiovasculair systeem er niet zoveel voordeel uit haalt als uit aërobe training.

Anaërobe training is daarom niet nutteloos, want het verbetert de spierkracht en lenigheid. Je volledige lichaam haalt voordelen uit anaërobe training. Een voorbeeld van anaërobe training is krachttraining met gewichten.

Anaërobe oefeningen:

Isotone oefeningen vereisen het samentrekken van je spieren terwijl ze weerstand ondervinden van gewichten, banden, je eigen lichaam, enz… Fitness training bestaat voornamelijk uit isotone oefeningen.

Isometrische oefeningen zijn oefeningen waarbij je spieren werk verzetten, zonder beweging van gewrichten. Bijvoorbeeld het duwen tegen een muur of het trekken aan een iets dat niet meegeeft

Gymnastische oefeningen zijn oefeningen die de lenigheid en beweeglijkheid bevorderen. Voorbeelden zijn sit-ups.

 

Spierstofwisseling verklaart het verschil

Het verschil tussen aërobe en anaërobe training komt voort uit de manier waarop spieren energie verbruiken. Deze energie haalt het lichaam uit voedsel en het feit of er zuurstof gebruikt wordt om deze energie aan te wenden, zorgt voor het verschil tussen aërobe of anaërobe training.

Om te kunnen samentrekken, maakt de spier gebruik van energie uit de stof ATP (Adenosine Tri Phosphaat). In het begin komt er geen zuurstof (anaëroob) aan te pas. Wanneer de beweging langer duurt, wordt er na verloop van tijd wel zuurstof (aëroob) bij het proces betrokken. Dus wanneer je begint te lopen, verbrandt je lichaam anaëroob energie. De eerste 2 tot 3 minuten komt er geen zuurstof aan te pas om je lichaam van energie te voorzien.

Pas na deze anaërobe fase gebruiken je spieren zuurstof om te voorzien in de energiebehoefte, en schakelt je lichaam over op de aërobe fase om energie te leveren.

Wanneer je een aërobe training doet, verbrandt je lichaam voornamelijk vetten of vetzuren. Je traint aëroob wanneer je gedurende minimaal 20 tot 30 minuten onafgebroken beweegt en de hartslag tijdens deze periode tussen 70 en 80% van je maximale hartslag blijft. (de maximale hartslag is ongeveer 220 verminderd met je leeftijd).

Bevindt je hartslag zich boven 80% van je maximale hartslag, spreekt men van hoge intensiteit, beneden 70% noemt men lage intensiteit.

Je traint anaëroob wanneer je hartslag zich boven 80% van de maximale hartslag bevindt (dit is maximaal voor 2 minuten vol te houden, daarna geraak je buiten adem). Ook wanneer je krachttraining doet, gebruiken je spieren geen zuurstof om te voorzien in je energiebehoefte.

Tijdens anaërobe training gebruikt je lichaam overwegend suikers voor de verbranding. Je kan dit herkennen aan een pijnlijk, branderig gevoel in de spieren. Dit wordt veroorzaakt door melkzuur, een stof die vrijkomt bij de verbranding van suikers.

Het grote verschil tussen aërobe en anaërobe training is de soort voedingsstof die verbrandt wordt: aërobe training zal vet verbranden als energie, terwijl anaërobe oefeningen suikers verbranden. Wanneer je lichaamsvet wil kwijtspelen, is het dus van groot belang om, naast krachttraining (anaëroob), ook aërobe activiteiten (bijvoorbeeld lopen) te plannen.

 

Werking van de spieren tijdens de beweging

Creatine fase : Gedurende de eerste 10 seconden werkt het fosfaatsysteem. Dit is een anaëroob proces waarbij (in tegenstelling tot andere anaërobe processen) geen melkzuur vrijkomt. In deze fase haalt het lichaam energie uit de stof creatine-fosfaat, een energieleverancier die explosieve kracht geeft gedurende een korte periode.

Anaërobe melkzuurfase : In de 2de fase schakelt de spierstofwisseling, voor korte duur (2 tot 3 minuten), over op het melkzuursysteem. Tijdens deze fase komt wel melkzuur vrij omdat het lichaam suikers (glucose) verbrandt om te voorzien in de energiebehoefte. Een afvalproduct van het verbranden van suikers is lactaat (melkzuur). Deze fase overbrugt de creatine fase en de aërobe stofwisseling in de volgende fase.

Aërobe of zuurstof fase : Deze fase betreft het zuurstofsysteem. De spier gebruikt nu zuurstof en suikers (glucose). Wanneer de duur en de intensiteit verhoogd worden, gebruikt de spier zuurstof en vetzuren en bij extreme duurbelasting zal het lichaam zuurstof en eiwitten (uit spieren) gebruiken als brandstof.

Belangrijke opmerking is dat wanneer er te weinig suikers (uit koolhydraten) in de spier aanwezig zijn, of als er te weinig vetten aangesproken kunnen worden, je spieren overschakelen op de verbranding van eiwitten uit de eigen spiervezels. In noodgevallen breekt de spier zichzelf dus af en dit is schadelijk voor het lichaam. Een signaal hiervoor is dat er tijdens de verbranding van eiwitten een ammoniakachtige zweetlucht ruikbaar is. Bij mensen die een extreem dieet volgen, kan je deze symptomen ook merken. Op die manier wordt er dus geen vet verbrand, maar wel spierweefsel. Je zal er niet slanker van worden, meer nog: hoe minder spierweefsel je hebt, hoe trager het metabolisme (stofwisseling), hoe minder calorieën je per dag vebrandt.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Warming up (opwarming) 

vrijdag, september 29, 2006 Categories: Didaktiek Notities

Een inspanning leveren zonder opwarmen is zondigen tegen één van de meest elementaire principes van de sportletselpreventie. Ook met slechte of onvolledige opwarming vergroot je de kans op kwetsuren.

Belang

Opwarming heeft tot doel de fysieke prestaties te verbeteren en sportletsels te vermijden. Opwarmen moet dan ook regelmatig en gedisciplineerd gebeuren. Opwarmen is belangrijk en let op de correcte uitvoering van de oefeningen. Voorzie hiervoor genoeg tijd in je trainings-programma. Actieve opwarming werkt blessurepreventief, stretchen alleen niet.

Voor- en nadelen

  • Een aantal fysiologische processen verbeteren bij een hogere lichaamstemperatuur.
    De bloed-doorstroming naar de spieren verbetert. Door de verwijding van de bloedvaten (vasodilatatie) krijgt de spier meer zuurstof, zodat de aërobe energielevering overweegt en er minder afvalstoffen (melkzuur) gevormd worden. De spier krijgt het warm en wordt zo klaargemaakt voor de arbeid die ze tijdens de training of wedstrijd moet leveren. De stofwisselingsprocessen verlopen sneller, waardoor de spieren makkelijker beschikken over de nodige energie.
    Er is een toename van de gevoeligheid van de zenuwreceptoren en een stijging van de zenuwgeleidingssnelheid.

    Andere onderdelen van het lichaam die voordeel halen uit de verhoogde temperatuur: het hart (het aantal slagen per minuut moet opgedreven worden, en per slag wordt er meer bloed rondgepompt) en de longen (die worden beter geventileerd, want dankzij de grote hoeveelheid bloed die langs stroomt, kan het bloed in de longen meer zuurstof opnemen).
  • Een goede opwarming heeft niet alleen een positieve invloed op de kracht, maar ook op de snelheid, de lenigheid en het uithoudingsvermogen.

    Bovendien is een opwarming sportletselpreventief. Studies toonden aan dat de toename van de
    weefseltemperatuur de gevoeligheid voor sportletsels doet dalen. De elasticiteit van de spieren neemt toe naarmate ze beter doorbloed zijn. De gewrichtsbeweeglijkheid neemt toe waardoor de rekbaarheid van pezen, ligamenten en ander bindweefsel ook verbetert.
    • Een goede opwarming kan helpen bij de mentale voorbereiding. Spelers moeten zich immers niet alleen lichamelijk voorbereiden, maar ook geestelijk. Concentratie is noodzakelijk.
    • Nadelen zijn er alleen maar als de opwarming niet goed wordt uitgevoerd (te intensief, te lang) waardoor de eigenlijke sportbeoefening negatief wordt beïnvloed.

    Soorten opwarming

    Actieve en passieve opwarming:

    • Passieve opwarming: hierbij wordt de lichaamstemperatuur verhoogd door een extern middel zoals warme doeken, massage, stoombaden, warming-up gels en warme douches. Passieve opwarming biedt geen enkele bescherming tegen letsel. Massage met opwarmende zalven is dus geen vervangmiddel van een goede opwarming. Het mag alleen eventueel gebruikt worden als aanvulling en NIET als vervanging van de werkelijke warming up.
    • Actieve opwarming: hierbij wordt de lichaamstemperatuur verhoogd door actieve bewegingen van de belangrijkste spiergroepen. Deze vorm geniet de voorkeur. Huppelen, joggen, touwspringen, fietsen op een home trainer… zijn enkele voorbeelden van een actieve opwarming.

    Uit verschillende studies blijkt dat passieve opwarming niet voldoende is om de flexibiliteit te doen toenemen. Actief opwarmen is uiterst belangrijk!

    Inhoud

    Zo ziet het ideale opwarmingsschema eruit:

    • algemene warming-up met:
      • circulatieopwarming (cardiovasculair): verschillende varianten van lopen: ongeveer 5 minuten
      • rekoefeningen (stretching): ongeveer 7 minuten
    • sportspecifieke opwarming (gericht op de lichaamsdelen die later in de meer intensieve sportbeoefening zullen worden gebruikt):
      • balvaardigheid, versnellingen ...: ongeveer 8 minuten

    Duur (gemiddeld 20 minuten) en intensiteit (men moet een beetje beginnen te zweten) moeten individueel aangepast worden, zowel aan het niveau van de atleet als aan de omgevingsomstandigheden. Meestal gebeurt de opwarming in groep, maar bepaalde sporters hebben meer nood aan opwarming dan andere. Wat voor een goed getrainde sporter een degelijke opwarming is, is voor een ongetraind individu een uitputtende inspanning.

    Tips

    • Een opwarming moet geleidelijk en progressief gebeuren, maar dan wel zo dat de spier- en kerntemperatuur toeneemt zonder dat er vermoeidheid optreedt of er energie-reserves worden aangesproken.
    • Zorg voor voldoende afwisseling in de opwarming. Wees creatief en zoek regelmatig nieuwe oefeningen.
    • Probeer zoveel mogelijk in te spelen op wat je tijdens de training zal doen. Doe tijdens de sportspecifieke opwarming de bewegingen die ook tijdens de training of de wedstrijd aan bod komen.
    • Draag tijdens de opwarming trainingspak. Als het koud is moet de opwarming intensiever zijn. Probeer dan ook de verhoogde temperatuur te behouden door middel van beschermende kledij.
    • Na een opwarming mag niet langer dan 5 à 10 minuten worden gewacht met het vervolg van de training of de wedstrijd, anders gaat het effect van de opwarming verloren.

    Met toestemming overgenomen van www.gezondsporten.be

    Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
    Pagina 2 of 10 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
    https://ken.be/Blog/ViewCategory.aspx?cat=759&pageid=1&mid=2&pagenumber=2