MMA Evolutie

De laatste weken is er weinig tijd geweest en heb ik de kali noodgedwongen even opzij moeten schuiven. Ik wil zo vlug mogelijk de draad weer oppakken, want ik blijf van mening dat dit systeem in de komende jaren steeds meer intrede tot de kooi zal vinden. En ik ben niet alleen van deze mening. Hieronder een min of meer vertaald stukje van Marc Denny over de evolutie in mma...

In het begin van de UFC, waren het voornamelijk deelnemers met een achtergrond in verschillende vormen van slagen en trappen. Hun vechtsystemen waren getest in hiërarchische wedstrijden met regels die voornamelijk rechtstaande technieken als voorkeur hadden. Het bleek al vlug dat deze vechters hun troeven niet echt konden uitspelen omwille van hun onkunde met de worstel dynamiek en grond structuren.

Natuurlijk bleven zij niet stil staan. Iedereen begon een basis braziliaanse jiu-jitsu te leren en zocht verder naar de zwakten in deze sport om zo hun sterke punten er aan toe te voegen.

Mensen bestudeerde Shootfighting en Sambo, om zo de beenklemmen als counter op de BJJ guard te implementeren. Tot grote verbazing van sommige BJJ vechters, die hun knieën, enkels en voeten in een klem gedraaid kregen.

Ook was het zo dat in het begin van de BJJ revolutie, elke niet worstelende bokser met eenvoud naar de grond kon gehaald worden. Zowat eender welke beweging, die de tegenstander naar de grond sleurde, was voldoende om vervolgens daar het gevecht te winnen. Maar dan kwamen de worstelaars zoals de Grieks-Romeinse worstelaar Randy Couture opdagen in de octagon. De BJJ mensen hadden niet de kennis om deze naar de grond te brengen. Met als resultaat dat beide vechters eerder thaiboks technieken in de clinch begonnen te gebruiken. Zelfs wanneer thaiboksers voorheen deze technieken zelf niet konden gebruiken.

De worstelaars konden de meeste BJJers echter wel naar de grond brengen. Dikwijls kwamen ze hierbij in een meer dominante positie terecht, wat ideaal was om een 'ground en pound' strategie toe te passen omwille van hun goede basis en evenwicht.

Getraind door Eddie Stanky bracht Vitor Belfort als eerste westers boksen in de ring. Natuurlijk was dit veelal omdat hij de vale-tudo kennis van het BJJ met zich mee had. De kennis van beide sporten, gaf hem de kans om de afstanden in zijn voordeel te gebruiken.

Dan zagen we hoe Randy Couture met zijn straatboksen (voor velen ook aanzien als Panatukan), al het sportboksen van Belfort neutraliseerde.

In het kort zien we in de kooi regelmatig nieuwe dynamiek en structuren, die elk dominante resultaten met zich meebrengen. Vervolgens worden deze geneutraliseerd en komen er weer nieuwe variaties op het toneel. Kali is gewoon een van de volgende systemen dat toegevoegd zal worden. 

Overgenomen met toestemming van Marc Denny / DogBrothers inc.

dinsdag, februari 6, 2007 Categories: MMA Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

MMA Evolutie

woensdag, februari 7, 2007 nicolas
lol Eddie Stanky
Comments are closed on this post.