Berichten in categorie: Interviews

Positief MMA artikel in de Gazet van Antwerpen 

Artikel over MMA in Gazet van Antwerpen

"Het eerste dat je verliest met deze sport, is je ego"

"De beste vechters zijn intelligente mensen"

"Na vier minuten zit je al dood"

vrijdag, juni 15, 2012 Categories: Interviews MMA
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Een andere kijk op free-fight 

Vandaag een korte reportage over Wim binnengekregen. Het geeft een mooi beeld over wat voor iemand een top kooi vechter nu eigenlijk is. Barbaar of Moreno ?

En hier de link naar de youtube versie van de korte reportage over Wim Deputter

 

maandag, juli 28, 2008 Categories: Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Radio 2 - Zelfverdediging Interview 

Juist even een interview gaan doen bij Radio 2. In teken van de week tegen vrouwen mishandeling kon ik mijn typische zelfverdediging vraagjes aan het volk brengen. Het ging allemaal nogal razend snel, maar het was wel leuk. Je kan het herbeluisteren op de site van Radio 2. Ergens rond 7u45 van het ochtendpost programma. Meer uitleg over zelfverdediging kan je hier vinden en voor meer informatie over mma en braziliaanse jiu-jitsu kan je best deze site eens doorbladeren :)

Update : Hier de mp3 versie van het interview...

vrijdag, november 16, 2007 Categories: Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Majanka Lathouwers 

Enkele weken geleden op de Grappling Open van Amsterdam, werd Majanka Lathouwers tot meest technische vechter uitgeroepen. Deze 16 jarige vechtster heeft reeds meerdere mixed martial arts partijen op haar naam en is dan ook een van de opkomende talenten voor de Benelux. Hier al een korte kennismaking met deze vrouw...

Majanka Lathouwers

Hoi Majanka, Hoe gaat het met je ?

Met mij gaat alles goed.

Allereerst de vragen die je aan een dame niet kan stellen, maar in onze vechtsportwereld steeds op nummer één staan, wat weeg je ?

Ai, pfff. Wel nu weeg ik momenteel zo een 64kg, maar als ik wedstrijden draai zorg ik er voor dat ik toch rond de 59kg zit. Voornamelijk door chips en ander snoepgoed achterwegen te laten.

Vertel eens iets meer over jezelf ?

Van mezelf weet ik dat ik heel gedreven ben, in alles wat ik doe. Koppig,spontaan en toch twijfel ik vaak aan mijn kunnen. Maar ik ben nog jong, en met de juiste mensen rond mij zal alles wel goed komen. Door de grote steun van mijn ouders kom ik er wel.

Van waar ben je afkomstig ? Wat studeer je ? Wat is je favoriet gerecht ? Van welke muziek hou je ?

Ik ben afkomstig van Beverlo en studeer voor kapster in het sint-lutgartinstituut. Ik hoor zowat alle muziek graag, heb niet echt een voorkeur. En ik eet graag spaghetti met krieken.

Spaghetti met krieken ?

Al eens geprobeerd ? Moet je zeker doen.

Maybe ? Nu, hoe voelt het om op een tornooi zoals de Amsterdam Open als jongste vechter te winnen en dan nog eens als meest technische vechter uitgekozen te worden ?

Dat voelt heel goed aan en zeker als je uitgekozen word tot de meest technische vechter, ik kon het eerst niet geloven. Maar er is nog een hele weg te gaan.

Je niveau is het laatste jaar enorm gestegen , heb je een andere trainingsmethode dan voorheen ?

Door veel te trainen bij de juiste clubs en de juiste trainers stijgt je niveau. Ook ben ik thuis uren bezig. Veel van mijn klasgenoten gaan 's avonds rondhangen en feesten, en ik ben dan aan het oefenen met men pa, broers en zussen. Hoewel mijn trainers me aansporen om naar wedstrijden van tegenstanders te kijken, heb ik hier momenteel niet echt veel behoefte aan. We zien wel wat er komt en ik ben vrij zeker dat ze nooit zoveel uren als ik trainen.

Bij je vorige mixfight partij kreeg je tegenstander Yvonne onterecht de overwinning, wil je hierover nog iets kwijt ?

Het stoort mij geweldig ja...... vooral omdat ze mij als loser bezien, terwijl ik dat niet was en ben. Ik wil zeker een rematch, tenslotte zij is tien jaar ouder dan mij en bluft op haar site dat ze mij toch maar gepakt heeft, daarom heel graag op 7 oktober terug in de ring in haar eigen thuis. Als het kan 1 ronde van 10 minuten. Zou ze dat durven ?

Hoe bereid je je voor op zo een wedstrijd ?

Voor een wedstrijd begin ik een paar weken op voorhand goed te trainen. Op conditie en natuurlijk veel techniek maar ik heb wel altijd iemand nodig die me daarmee helpt en die hulp krijg ik van men trainers en van mijn familie. Ze steunen me vooral op de momenten waar ik het niet helemaal zie zitten of wanneer ik van de honger aan het grommen ben.

Heb je een favoriete techniek ?

Ja, mata-leao vanop de rug. Dit is een techniek waarbij ik mijn tegenstander tot overgave dwing. Er is eigenlijk weinig keuze, ofwel klopt ze af, ofwel gaat ze bewusteloos door deze wurging.

Welke zijn je ambities in het BJJ, Submission Wrestling en freefight gebeuren ?

In de grotere tornooien, hoop ik ooit in Brazilië of Japan de ring te kunnen betreden.

Heb je een boodschap voor je fans ?

Ik hoop dat ze voor mij blijven supporteren en dat ze me altijd blijven steunen.

Bedankt Majanka voor dit korte gesprek en tot weldra...

woensdag, juli 12, 2006 Categories: Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Wim Deputter 

In België is het Free Fight of Mix Fight in volle opmars. Beetje bij beetje zien we Mixfight partijen op affiches staan. Na wat kinderziektes is zich nu ook beetje bij beetje een hechte structuur aan het vormen met strakke regels en opgeleide scheidsrechters. De toekomst ziet er dus goed uit voor deze spectaculaire technische sport. Een naam die we in België regelmatig horen vallen is WIM DEPUTTER (Exit-BJJ/Dawsu Leuven). De laatste maanden gaat deze man uit de Belgisch studentenstad nummer 1 als een pletwals over z'n tegenstanders. Zowel staand als op de grond kan hij zijn mannetje staan en liet zich vooral opmerken door te winnen van PISLIK (It's Showtime/Gym Alkmaar). Duidelijk tijd om de man wat vragen te stellen:

Dag Wim, hoe gaat het met je?

Heel goed! Dank u.

Vertel eens iets meer over jezelf? Hoe oud ben je? Van waar ben je afkomstig?Ben je nog student , werk je, of ben je full time bezig met je sport?

Ik ben 23 jaar, woon in Boutersem, een klein dorp vlakbij Leuven en heb een vaste vriendin. Sinds 2004 ben ik afgestudeerd als regent lichamelijke opvoeding. Sinds oktober 2004 werk ik als interimleerkracht. Doordat ik in het onderwijs werk, heb ik voldoende tijd om dagelijks te kunnen trainen.
Full time met mijn sport bezig zijn is momenteel nog onmogelijk. Ik ben eigenlijk ook niet zeker of ik wel volledig van mijn sport afhankelijk zou willen zijn, je weet nooit hoe lang je kan meedraaien. Bovendien geef ik graag les. Je weet echter nooit wat de toekomst brengt...

Jou skills op de grond zijn niet mis, kan je wat meer vertellen over jou stijl die je traint, of getraind hebt om nu als Free Fighter in de ring te staan?

Ik heb altijd verschillende stijlen door elkaar getraind.
Op negenjarige leeftijd ben ik begonnen met judo en klassieke jiu-jitsu. Op één van die trainingen leerde ik Ken Van Gilbergen kennen. Hij is sindsdien mijn vaste trainingspartner geworden ik heb heel veel van hem geleerd.
Doorheen de jaren beoefende ik daarnaast nog verschillende andere stijlen (wing tchun, kali, jeet kune do, capoeira,…). Zo ben ik bij het thaiboksen terechtgekomen en leerde ik Christophe Lambaux kennen. Hij werd mijn vaste thai-trainer.
Vier jaar geleden heb ik via Ken het brazilian jiu-jitsu leren kennen. Ik ben toen met de meeste andere stijlen gestopt en me meer op brazilian jiu-jitsu gaan toeleggen. Thaiboks en capoeira ben ik blijven beoefenen.
Van jongs af aan heb ik altijd veel op grond getraind, maar door het brazilian jiu-jitsu is mijn niveau op grond pas echt omhoog gegaan. Als freefighter vind ik thaiboks belangrijk, maar het is wel mijn grondwerk dat het verschil in de ring maakt.

Je hebt toch ook wat Thaibokspartijen gedraaid? Train je daar nog op of concentreer je jezelf nu alleen nog op het Freefighten?

Ik train nog steeds thaiboks maar dan in functie van het freefighten. Het is niet uitgesloten dat ik in de toekomst nog thai-partijen draai, maar momenteel concentreer ik mij enkel op het freefighten.

Werk je met verschillende trainers of heb je één trainer die je zowel bijschaaft voor het grond als staand werk?Wie is die persoon, personen?

Ik heb verschillende trainers.In de eerste plaats train ik mijn grappling (zowel grond als rechtstaand)  bij Ken Van Gilbergen (EXIT BJJ Leuven) en mijn thaiboks bij Christophe Lambaux (DAWSU Leuven).
Ik train echter geregeld ook brazilian jiu-jitsu bij Maurice en Michel Goffart (EXIT BJJ Antwerpen) en boks bij Eduard Crits (DAWSU Leuven).

Wat vind je het mooist, staand winnen of op de grond?

Hoewel ik vind dat het in principe niet uitmaakt waar je wint, moet ik toch toegeven dat ik liever op de grond win met een submission. Rechtstaand vechten is slopend voor het lichaam, zowel voor jezelf als voor de tegenstander. Na iedere thaiwedstrijd ben ik wel even geblesseerd geweest, terwijl ik aan geen enkele freefight-partij een blessure heb overgehouden.
Een klem of een wurging laat toe om een tegenstander uit te schakelen zonder hem echt schade te berokkenen.
Bovendien worden op de meeste gala's vooral thaiwedstrijden en slechts enkele freefight-partijen gehouden. Na een hele avond van stoten en trappen, vind ik het wel cool om even iets anders te kunnen doen :)

Wat was je mooiste overwinning tot nu toe en hoe verliep deze?

Ik heb niet echt een favoriete overwinning. In het freefight heb ik mijn meeste partijen in enkele minuten kunnen beëindigen door submission zonder al te veel problemen.
Pislik is eigenlijk de enige tegenstander waartegen ik de volle tien minuten heb moeten knokken voor de overwinning. Maar door de vele misverstanden tijdens deze partij, durf ik dit niet echt een mooie overwinning te noemen. De overwinningen voor een thuispubliek zijn eigenlijk het mooist.
Mijn mooiste overwinning in het BJJ vind ik die op Short Circuit 3. Het was mijn eerste BJJ-tornooi als blauwe band. Ik heb toen samen met Ken eerste en tweede plaats behaald in -79kg.

Jou partij tegen Pislik heeft nogal wat stof doen opwaaien, iedereen was verrast door jou kunnen, hoe verliep deze wedstrijd voor jou, wetende wat er allemaal buiten jou om veel mis ging op gebied van de wedstrijdleiding?

Ik zag mijn wedstrijd tegen Pislik als een uitgelezen kans om mijn kunnen te bewijzen en door te breken als mma-vechter. Pislik is een harde vechter die zich al meermaals bewezen heeft en om eerlijk te zijn heb ik zelf dikwijls getwijfeld of ik zou kunnen winnen. Ik vond echter dat ik niets te verliezen had en ben er dan ook de volle 100% voor gegaan. Ik heb veel steun gehad aan mijn coaches en trainingspartners.
Het gevecht zelf is voor mij goed verlopen, maar het was wel frustrerend.
Ik ga hier niet uitweiden over alle fouten die gebeurd zijn tijdens de partij, ik wil alleen even iets zeggen over het feit dat ik aftikte.
In het begin van de eerste ronde ben ik na een takedown van Pislik even in de problemen geweest, maar ik wist mezelf te redden en half mount te krijgen. Pislik omklemde op dit moment mijn nek (guillotine). Ik geef toe dat het even zou geduurd hebben om mijn hoofd te bevrijden, maar voor Pislik was het zeer moeilijk geweest om mij vanuit die positie te wurgen.  En toen kwam er die break van de scheidsrechters... :)
In het midden van de ring wil ik terug dezelfde positie innemen en laat dus mijn hoofd vastnemen. Pislik omklemt mij onmiddellijk met zijn benen (closed guard) en begint te wurgen, zonder signaal van de scheidsrechter. De choke zit weliswaar en ik moet aftikken.
Na een discussie werd het gevecht dan verder gezet. De rest van de eerste ronde heb ik Pislik praktisch volledig in mijn mount gehad. De tweede ronde was Pislik duidelijk vermoeid en heb ik niet veel problemen meer gehad.
Al bij al is deze wedstrijd wel positief geweest. Sinds deze wedstrijd zijn de federaties in België werk beginnen te maken van degelijke freefight-regels en zelf krijg ik veel meer goede aanbiedingen om te vechten.

Komt er een rematch?

Wat mij betreft komt er zeker een rematch.
Ik heb het volste respect voor Pislik; het is een harde vechter. Aan de ring zijn er weliswaar een aantal harde woorden gevallen, maar na de wedstrijd hebben we alles sportief kunnen uitpraten.
Een rematch lijkt me dan ook op zijn plaats.

Naar welke vechter kijk je op qua techniek, persoon, karakter enz..?

Ik kijk vooral op naar de vechters waar ik dagelijks mee train. Ik denk hierbij aan Ken Van Gilbergen, Jan De Keyzer, Nicolas Cartenian, Maurice en Michel Goffart en al de anderen waar ik de mat mee deel.

Wie en waar zou je willen vechten in de toekomst en hoe zie je daar je kansen in?

Naast Pislik zou ik ook nog tegen enkele andere goede vechters uit Nederland willen uitkomen. Ik denk hierbij bvb. aan Matthieu Lawalata, Vincent Latoel, Mark Duncan, Furdjel De Windt, ,...
Daarna zien we wel verder. Of dit te hoog gegrepen is, zal de toekomst wel uitwijzen...
Waar ik moet vechten is niet echt belangrijk, al droom ik er wel van om eens in Ahoy in Rotterdam of de Amsterdam Arena te vechten.

Heb je nog een boodschap voor onze lezers?

Groeten aan de lezers en bedankt aan al de mensen die mij steunen!
Ik hoop van nog veel mooie wedstrijden te brengen.

Bedankt voor je tijd Wim en tot zeer binnenkort!!

Fighting Post, September 2005

vrijdag, november 4, 2005 Categories: Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

M&M at Budo Challenge 

Zoals jullie al weten zijn Torah en Houdini momenteel in LA om er deel te nemen aan de Rickson Gracie Budo Challenge. Ikzelf was spijtig genoeg niet bij de gelukkigen, want Kid Peligro en co betalen heel de reis. Hier al enige comments van onze vechters...

> Hey manne, hoe is het daar ?
Alles is ok, chik hotel, we zijn buurt nog aan het verkennen

> Weet ja al tegen wie je moet vechten ?
Nog niet morgen om 19u

> Hoe zit het met het gewicht ?
Alles ok, maurice mag 63 wegen, ik zit goed

> Al bekende bjj-ers gezien ?
Nog niet, morgen dan waarschijnlijk, Jacare en Vieira zijn hier en Rickson natuurlijk :)

> Word er een tv programma van gemaakt ?
Yep, is groots opgezet ding, twas vanavond al repetitie, we krijgen koptelfoons zodat ze het coachen kunnen horen enzo, is surieus gedoe hier :)

> Wanneer zijn jullie terug ?
Vrijdagavond, kunnen misschien afspreken ergens, zijn toch in zaventem ?

> Zullen we zeker doen, wie vecht er in mij gewicht ?
Franse judoka morgen meer info

> En is het waar dat er naakte dames op jullie hotelkamer zaten ?
Leugens, allemaal leugens :)

> Ciao
> K

Lees ook verder op de team site...

dinsdag, oktober 18, 2005 Categories: Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Interview voor UGC 

Voornaam: Ken
Familienaam: Van Gilbergen
Nickname: Wolverine
Gewicht: 70kg
Grootte: 1m76
Team: Exit-BJJ
Land: Belgium
Stijl: Brazilian Jiu-Jitsu
Level (Gordel): Blue
Trainer: Felipe Costa
Coach: Maurice & Michel Goffart

Meest belangrijke titels en competities waar je aan deelgenomen hebt:
25/06/05 Lock & Choke 3 - Submission Wrestling - 1st place, -77kg
30/05/04 ADCC Dutch Open 2004 - Submission Wrestling - 2nd place, -77kg
25/04/04 BJJ Belgian Open 2004 - Brazilian Jiu-Jitsu - 1st place, -73kg
15/11/03 Yoseikan Grappling - Submission Wrestling - 1st place, advanced
02/11/03 BIG 4 - Brussels International Grappling - Submission Wrestling - 1st place, -70kg

Vraag: Stel je even voor aan de bezoekers van onze website.
Antwoord: Hoi, Ik ben Ken en ik begon vechtsporten te beoefenen zo een goeie 15 jaar geleden. Ik heb alles geprobeerd van karate, kungfu, jeet kune do tot capoeira en thaiboxing, maar het meeste was ik gefascineerd door shootwrestling en braziliaans jiu-jitsu. Shooto heeft een hele hoop klemmen maar is slecht positie georienteerd, daarom is mijn BJJ belangrijker. Het zorgt er voor dat ik de klemmen kan uitvoeren. Ik worstel ook met een tsjechische vriend van me. De combinatie van positioneel BJJ, worstel worpen en shooto beenklemmen maken van me een complete vechter. In 2002 begon ik aan grappling competities deel te nemen en ik heb nu al meer dan 100 wedstrijden achter de rug. Wanneer ik voor een freefight oefen dan doe ik ook een beetje thais boksen.

Vraag: Wat is je achtergrond in de vechtsporten en wie zijn je leraars ?
Antwoord: Ik heb hopen fantastische leraars zoals M&M, Felipe, Ratinho, Erik, ... Ik kijk ook heel veel naar instructie en vecht filmpjes. Maar ik denk dat mijn gevoel voor het rollen voornamelijk te danken is aan al mijn vrienden die iedere dag op de training komen om beter te worden. Hoe beter zij worden, des te beter word ik.

Vraag: Wat verwacht je van de Ultimate Grappling Challenge, als je kijkt naar je tegenstanders ?
Antwoord: Al de deelnemers, die ik ken, zijn echt goeie vechters. Ik heb wel het voordeel dat ik van de meeste hun strategie onder de knie heb. Er nemen ook enkele engelse en skandinavische vechters deel. Ik moet echt naar hun kunnen kijken want ze behoren tot de beste grappling landen van europa.

Vraag: Wat was je grootste internationaal success ?
Antwoord: Niets speciaal, ik zal in de mundials en de masters vechten deze zomer. Ik won veel in de aanliggende landen. Ik won van Dana Cengiz en Franco Leonardis die beter bekend zijn in duitsland.

Vraag: Hoe ga je voor de UGC trainen ?
Antwoord: Ik breng dit jaar mijn 'vakantie' door in Brazilie. Ik ga er heel de zomer trainen met de gasten van Brasa. Zij zijn de besten en misschien kan ik een beetje van hun krachten meebrengen. Een week voor de UGC zal ik mijn kimono uit laten en vooral op beenklemmen oefenen.

Vraag: Heb je een bericht voor je fans in duitsland ?
Antwoord: Ik ben er zeker van dat Ortega en Wolverine hun weer een gevecht van de hoogste technische standaard zullen brengen. Dank je voor het supporteren en tot binnenkort.

zaterdag, juli 16, 2005 Categories: About Me Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Interview for the UGC 

First Name: Ken
Last Name: Van Gilbergen
Fight Name: Wolverine
Weight: 70kg
Height: 1m76
Team: Exit-BJJ
Country: Belgium
Style: Brazilian Jiu-Jitsu
Rank (Belt): Blue
Trainer: Felipe Costa
Coach: Maurice & Michel Goffart

Most important titles and tournaments you have competed in previously:
25/06/05 Lock & Choke 3 - Submission Wrestling - 1st place, -77kg
30/05/04 ADCC Dutch Open 2004 - Submission Wrestling - 2nd place, -77kg
25/04/04 BJJ Belgian Open 2004 - Brazilian Jiu-Jitsu - 1st place, -73kg
15/11/03 Yoseikan Grappling - Submission Wrestling - 1st place, advanced
02/11/03 BIG 4 - Brussels International Grappling - Submission Wrestling - 1st place, -70kg

Question: Please introduce yourself to the visitors of our website.
Answer: Hi, I'm Ken and i started training in martial arts some 15 years ago. I tried everything from karate, kungfu, jeet kune do to capoeira and thaiboxing, but i was most interrested by shootwrestling and brazilian jiu-jitsu. Shooto has a lot of submissions but has a bad positional game, therefor my BJJ is more important. It makes the locks work. I also wrestle with a czechian friend of mine. The combination of positional BJJ, wrestling takedowns and shooto leglocks make me a pretty complete fighter. I started competing grappling in 2002 and have more then a 100 matches since then. And when preparing for a vale-tudo fight, i add some thaiboxing to the mix.

Question: What is your background in the Martial Arts and who are your teachers?
Answer: I have a lot of wonderful teachers like M&M, Felipe, Ratinho, Erik, ... I also watch a lot of instructional and fight tapes. But i guess most of my feeling for the grappling game i thank to all the people i daily train with. They are there every single day to work on their games and the more they improve the more i do.

Question: What do you expect from the upcoming Ultimate Grappling Challenge, when you look at the field of competitors in your division?
Answer: All the competitors i know are really good fighters. The advantage is that i know the game of most of them. There are also some UK and Nordic fighters joining. I really have to check them out because i have no idea what to expect from them and these countries are the top grappling countries in Europe.

Question: What was your biggest international success so far? Please tell us a little about it.
Answer: Nothing really special, i will be fighting in the mundials and the masters this summer. I won a lot in all our neighboring countries. I won over Dana Cengiz and Franco Leonardis who are more known in Germany.

Question: How do you prepare for the UGC in September in Germany?
Answer: I'm spending my 'vacation' in Brasil this year. I will be training with the guys from Brasa the whole summer. They are the best and maybe they will give me some of their force. A week before the UGC i will remove my gi and practice a lot on leg locking.

Question: Do you have any messages for your fans in Germany?
Answer: I'm sure Ortega and Wolverine will bring them, once more, a fight of the highest technical level. Thanks for supporting us and see you soon.

zaterdag, juli 16, 2005 Categories: About Me Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Interview met Exit-BJJ 

Ken, Michel en Maurice zijn de oprichters van het Exit-BJJ Team. EXIT is een team van Belgie met een school in Antwerpen en Leuven. We hebben enkele vragen opgesteld en nu heb je de kans om ze een beetje beter te leren kennen.

3B: Hoe begon je met vechtsporten en vooral dan met Braziliaans Jiu-Jitsu ?
Maurice:
I begon men training met traditionele jiu-jitsu in de school waar mijn broer al enkele jaren trainde.
Nadat we via het internet het BJJ ontdekte, begonnen we met enkele de technieken van de Royce en Rorion Gracie tapes te trainen.
In Augustus van 2000 stopte we met het beoefenen van klassieke jj en trainde enkel nog verder met een klein groepje van de tapes.
In december 2000 gingen we naar Amerika om er in de Machado academie te trainen en ontmoete daar een zwarte band die onze eerste echte BJJ leraar werd.
Ken:
Toen ik 15 jaar was begon ik vechtsporten te beoefenen samen met een vriend van de school. Nadat ik meerdere sporten zoals karate, traditioneel jiu-jitsu, judo en kickboksen geprobeerd had; kreeg ik interesse voor Jeet Kune Do en andere vechtsport wetenschappen. In 1998 ging ik Shootwrestling trainen in Los Angelos voor enkele weken en het is daar dat ik de Machado brothers at the Inosanto Academy of Martial Arts leerde kennen. Eenmaal als ik terug in Europa was kon ik geen bjj school vinden. Dus ik ging verder op zoek en kwam bij m&m terecht ongeveer 70km van mijn thuis Leuven. Ze hadden juist een zwarte gordel op bezoek en ik sloot me bij hen aan.
Michel:
I begon met Japanse jiu-jitsu omwille van een meisje dat me uitnodigde om te komen trainen. Na een tweetal jaar wist ik wel 500 technieken maar kon er geen enkele doen in een echt gevecht. Daarom zijn we met de Gracie tapes begonnen.

3B: Waarom en wanneer ontstond het EXIT BJJ team ?
Maurice:
De zwarte band was bij ons voor een goede twee jaar, toen we moesten uit elkaar gaan omwille van persoonlijke geschillen. Om dezelfde problemen in de toekomst te voorkomen besloten we om ons eigen team op te richten. Om meer onafhankelijk te kunnen zijn.
Ken:
Ik was er heel blij mee dat we ons een eigen team naam gevonden hadden, voordien hadden we steeds Braziliaanse team vertegenwoordigd. Maar telkens als de leraar wijzigde moest de team naam wijzigen. Mijn grootmoeder was ook al moe van het verwijderen en terug opstikken van patchen op al mijn kimonos.
De naam hebben we eigenlijk per ongelijk gevonden toen we naar een ander symbool op het net aan het zoeken waren. (dat kleine breekbaar icoon dat je soms op verpakkingsdozen ziet)
Maurice:
Al bij al was het een goede ervaring, ons team draait heel goed, en we verbeteren heel veel. Voornamelijk omwille van Felipe Costa, maar ook omwille van de geweldige sfeer dat we in onze schools nu hebben. Iedereen begrijpt het belang van een team in plaats van ieder zijn eigen ding te doen. Iedereen helpt iedereen beter worden.
De naam is niet alledaags. Ik houd niet van de clichés zoals wilde roepende beesten, bodybuilders in te kleine kimonos of driehoeken als logo. Ons logo is duidelijk, mooi en anders.
Michel:
We moesten met onze leraar opbreken en besloten om onze eigen school te starten en zo de beide scholen van Antwerpen en Leuven samen te voegen. Het was goed voor het team, het leerlingen aantal nam toe, de sfeer is geweldig en iedereen doet nog beter op wedstrijden.
De EXIT naam begon eigenlijk als grap, we zouden het EXIT symbool dat boven deuren staat gebruiken om gratis reclame te krijgen door er BJJ aan toe te voegen. The x makes it sounds cool :) (voor de futurama fans)

3B: Jullie zijn bekend voor het deelnemen aan alle mogelijke wedstrijden in Europa, soms zelf meer dan 5 uren onderweg en daarbij nog meestal de winnende plaatsen te veroveren. Is het de moeite waard om dit te doen ? Wat houd je gemotiveerd om te blijven vechten ?
Michel :
Goede vraag, we vragen ons meermaals af waarom we soms een hele dag wachten op een wedstrijd, uren rijden en ons zelf onder stress zetten om te gaan vechten. Ik hou er van om te winnen, en ik hou er nog meer van om het hele team het zien goed te doen. Ik denk ook dat je aan je leerlingen moet bewijzen dat waar je les in geeft ook echt werkt. En ik denk dat we daar vrij succesvol in zijn.
Maurice:
Vorig jaar namen we deel aan 14 wedstrijden, we hadden meer dan 50 eerste plaatsen. 11 voor Michel, 10 voor Ken, 9 voor mezelf  en 20 voor al de andere leerlingen. We hebben vele vechters die het goed doen op wedstrijd. Ik vind dat het feit dat we ze aanleerde om ongelooflijk te vechten fantastisch. Ik moet vechten voor hen, want zij vechten voor ons :)

3B: Wat denk je van de wedstrijden in Europa ?
Michel:
De meeste wedstrijden zijn plezierig en met een fantastische ontspannen omgeving. De puntentelling is soms echter verschrikkelijk, de meeste Europese scheidsrechters begrijpen de basis concepten van bijvoorbeeld sweeps, wanneer een guard pass te scoren en zo verder. Dit kan soms erg frustrerend zijn, op sommige wedstrijden moet je gewoon geluk hebben als je er niet in slaagt je tegenstander tot overgave te dwingen :).
Ken:
Vooral wanneer je tegen een moeilijke tegenstander moet vechten is het moeilijk om het spel te spelen als de scheidsrechters fouten maken.
Michel:
Sommige wedstrijden worden ook verschrikkelijk duur, de European cup koste vorig jaar 80 euro op de voorregistratie en 100 euro als je dit niet deed.
Dat is gewoon dom, iedereen doet jiu-jitsu hier als hobby, ik ga naar iedere wedstrijd maar zal nooit 80 euro betalen voor een wedstrijd waar niet eens prijzengeld gegeven word.
Sommige mensen op internet zeiden me "je wilt de sport niet steunen", we nemen overal deel, maar ik wil niet leeg geroofd worden omwille van de "sport te steunen".
Maurice
Dit jaar hebben we online een tekst gepubliceerd om de mensen te informeren waarom we niet deelnamen. We hebben veel steun gekregen. Uiteindelijk zijn enkel een of twee teams uit Belgie, Nederland en Frankrijk geweest. Mensen willen geen 80 euro betalen om te gaan vechten.

3B: Vechten jullie ook mix-fight / free-fight ?
Ken:
Soms neem ik deel aan freefight events, mijn huidige professioneel record is 6-0. Desondanks dat ik betaald word voor deze gevechten, doe ik het om te zien of mijn training nog steeds realistisch is en vooral om te zien of alles ook werkt in een stress situatie. Ik ben er ook van overtuigd dat het nadien me een betere leraar/coach zal maken. Michel won zijn eerste gevecht vorige maand.
 
3B: Train je anders voor een free-fight dan voor een BJJ wedstrijd ?
Ken:
Niet echt. Ik begin met handschoenen aan te trainen enkele weken voor het gevecht en ik doe iets meer thaiboxing. De strategie voor het gevecht is echter wel totaal anders, in een bjj spel moet je de puntentelling bijhouden als je er in wil slagen om alle wedstrijden van je pool.

3B: Hebben jullie lievelings technieken en bewegingen ?
Ken:
Michel en mezelf houden van closed guard en aanvallen van daar zoals verwurgingen, armklemmen en schouderklemmen. Hij houdt vooral van rubber guard terwijl ik een crooked guard verkies.
We winnen bijna al onze matchen met deze combinaties van gesloten guard. Maurice is een echt half-guard meester, ik denk dat dit is omwille van zijn gewicht dat een 10kg lichter is dan ons.

3B: Hoe ben je in contact gekomen met Felipe Costa en waarom heb je hem naar Belgie overgehaald om je team te helpen ?
Michel:
Ik e-mailde hem en we maakte een afspraak om les komen te geven in Belgie voor een week of twee. Het bleek geweldig te zijn. Hij is een goede leraar, die veel aandacht schenkt aan belangrijke details. Vele leraars die ik heb zien les geven, tonen allemaal afzonderlijke technieken, Felipe heeft een systeem en strategie om alles aan elkaar te rijgen.
Ook omdat hij een licht gewicht vechter is, zijn al zijn technieken eenvoudig, je hebt nooit kracht nodig en dat sluit goed aan bij onze stijl van braziliaans jiu-jitsu. Daarenboven is Felipe ook een fijne gast.
Maurice:
We hebben ook gevechten van hem op de mundials gezien, toen hij wereld kampioen werd. Ik hield van zijn stijl. En zeker nu nadat hij 3 maal in onze school is komen lesgeven. Hij bekijkt je spel en verbeterd het. Heel veel zelfs !

3B: Hoe kom je aan de kost ? Leef je van vechtsporten ?
Michel:
We verdienen geen geld met de school en we geven er veel uit om aan wedstrijden deel te nemen. Ik werk als brandweerman in Antwerpen.
Ken:
Inderdaad, het is allemaal voor het plezier. Ik werk als computer programmeur in Brussel.

3B: Wat is het niveau van BJJ in Europa ? Zijn er mensen met hogere gordel gradaties ?
Maurice:
Het niveau op de wedstrijden is zeker aan het toenemen. The gordel niveaus zijn hier in Europa echter een beetje raar, het is moeilijk om vechters enkel volgens de kleur van hun gordel in te schatten, er zijn meerderen die een hogere gordel hebben maar nooit aan wedstrijd deelnemen. Gelukkig dat diegene die deelnemen wel het niveau van hun gordel hebben. Vooral teams zoals Delariva in Frankrijk, Cadu in Nederland en sommige Behring teams van Frankrijk laten een goede indruk na. Ze nemen ook veel deel aan wedstrijden en als de teams elkaar tegenkomen is de sfeer steeds aangenaam.

3B: Bedankt voor het interview en hopelijk zien we elkaar gauw weer.
We hopen je ook vlug terug te zien...

Orginele engelse versie met mooie fotokes op Felipe Costa zijn site...

maandag, mei 9, 2005 Categories: About Me Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten