Wim Deputter

In België is het Free Fight of Mix Fight in volle opmars. Beetje bij beetje zien we Mixfight partijen op affiches staan. Na wat kinderziektes is zich nu ook beetje bij beetje een hechte structuur aan het vormen met strakke regels en opgeleide scheidsrechters. De toekomst ziet er dus goed uit voor deze spectaculaire technische sport. Een naam die we in België regelmatig horen vallen is WIM DEPUTTER (Exit-BJJ/Dawsu Leuven). De laatste maanden gaat deze man uit de Belgisch studentenstad nummer 1 als een pletwals over z'n tegenstanders. Zowel staand als op de grond kan hij zijn mannetje staan en liet zich vooral opmerken door te winnen van PISLIK (It's Showtime/Gym Alkmaar). Duidelijk tijd om de man wat vragen te stellen:

Dag Wim, hoe gaat het met je?

Heel goed! Dank u.

Vertel eens iets meer over jezelf? Hoe oud ben je? Van waar ben je afkomstig?Ben je nog student , werk je, of ben je full time bezig met je sport?

Ik ben 23 jaar, woon in Boutersem, een klein dorp vlakbij Leuven en heb een vaste vriendin. Sinds 2004 ben ik afgestudeerd als regent lichamelijke opvoeding. Sinds oktober 2004 werk ik als interimleerkracht. Doordat ik in het onderwijs werk, heb ik voldoende tijd om dagelijks te kunnen trainen.
Full time met mijn sport bezig zijn is momenteel nog onmogelijk. Ik ben eigenlijk ook niet zeker of ik wel volledig van mijn sport afhankelijk zou willen zijn, je weet nooit hoe lang je kan meedraaien. Bovendien geef ik graag les. Je weet echter nooit wat de toekomst brengt...

Jou skills op de grond zijn niet mis, kan je wat meer vertellen over jou stijl die je traint, of getraind hebt om nu als Free Fighter in de ring te staan?

Ik heb altijd verschillende stijlen door elkaar getraind.
Op negenjarige leeftijd ben ik begonnen met judo en klassieke jiu-jitsu. Op één van die trainingen leerde ik Ken Van Gilbergen kennen. Hij is sindsdien mijn vaste trainingspartner geworden ik heb heel veel van hem geleerd.
Doorheen de jaren beoefende ik daarnaast nog verschillende andere stijlen (wing tchun, kali, jeet kune do, capoeira,…). Zo ben ik bij het thaiboksen terechtgekomen en leerde ik Christophe Lambaux kennen. Hij werd mijn vaste thai-trainer.
Vier jaar geleden heb ik via Ken het brazilian jiu-jitsu leren kennen. Ik ben toen met de meeste andere stijlen gestopt en me meer op brazilian jiu-jitsu gaan toeleggen. Thaiboks en capoeira ben ik blijven beoefenen.
Van jongs af aan heb ik altijd veel op grond getraind, maar door het brazilian jiu-jitsu is mijn niveau op grond pas echt omhoog gegaan. Als freefighter vind ik thaiboks belangrijk, maar het is wel mijn grondwerk dat het verschil in de ring maakt.

Je hebt toch ook wat Thaibokspartijen gedraaid? Train je daar nog op of concentreer je jezelf nu alleen nog op het Freefighten?

Ik train nog steeds thaiboks maar dan in functie van het freefighten. Het is niet uitgesloten dat ik in de toekomst nog thai-partijen draai, maar momenteel concentreer ik mij enkel op het freefighten.

Werk je met verschillende trainers of heb je één trainer die je zowel bijschaaft voor het grond als staand werk?Wie is die persoon, personen?

Ik heb verschillende trainers.In de eerste plaats train ik mijn grappling (zowel grond als rechtstaand)  bij Ken Van Gilbergen (EXIT BJJ Leuven) en mijn thaiboks bij Christophe Lambaux (DAWSU Leuven).
Ik train echter geregeld ook brazilian jiu-jitsu bij Maurice en Michel Goffart (EXIT BJJ Antwerpen) en boks bij Eduard Crits (DAWSU Leuven).

Wat vind je het mooist, staand winnen of op de grond?

Hoewel ik vind dat het in principe niet uitmaakt waar je wint, moet ik toch toegeven dat ik liever op de grond win met een submission. Rechtstaand vechten is slopend voor het lichaam, zowel voor jezelf als voor de tegenstander. Na iedere thaiwedstrijd ben ik wel even geblesseerd geweest, terwijl ik aan geen enkele freefight-partij een blessure heb overgehouden.
Een klem of een wurging laat toe om een tegenstander uit te schakelen zonder hem echt schade te berokkenen.
Bovendien worden op de meeste gala's vooral thaiwedstrijden en slechts enkele freefight-partijen gehouden. Na een hele avond van stoten en trappen, vind ik het wel cool om even iets anders te kunnen doen :)

Wat was je mooiste overwinning tot nu toe en hoe verliep deze?

Ik heb niet echt een favoriete overwinning. In het freefight heb ik mijn meeste partijen in enkele minuten kunnen beëindigen door submission zonder al te veel problemen.
Pislik is eigenlijk de enige tegenstander waartegen ik de volle tien minuten heb moeten knokken voor de overwinning. Maar door de vele misverstanden tijdens deze partij, durf ik dit niet echt een mooie overwinning te noemen. De overwinningen voor een thuispubliek zijn eigenlijk het mooist.
Mijn mooiste overwinning in het BJJ vind ik die op Short Circuit 3. Het was mijn eerste BJJ-tornooi als blauwe band. Ik heb toen samen met Ken eerste en tweede plaats behaald in -79kg.

Jou partij tegen Pislik heeft nogal wat stof doen opwaaien, iedereen was verrast door jou kunnen, hoe verliep deze wedstrijd voor jou, wetende wat er allemaal buiten jou om veel mis ging op gebied van de wedstrijdleiding?

Ik zag mijn wedstrijd tegen Pislik als een uitgelezen kans om mijn kunnen te bewijzen en door te breken als mma-vechter. Pislik is een harde vechter die zich al meermaals bewezen heeft en om eerlijk te zijn heb ik zelf dikwijls getwijfeld of ik zou kunnen winnen. Ik vond echter dat ik niets te verliezen had en ben er dan ook de volle 100% voor gegaan. Ik heb veel steun gehad aan mijn coaches en trainingspartners.
Het gevecht zelf is voor mij goed verlopen, maar het was wel frustrerend.
Ik ga hier niet uitweiden over alle fouten die gebeurd zijn tijdens de partij, ik wil alleen even iets zeggen over het feit dat ik aftikte.
In het begin van de eerste ronde ben ik na een takedown van Pislik even in de problemen geweest, maar ik wist mezelf te redden en half mount te krijgen. Pislik omklemde op dit moment mijn nek (guillotine). Ik geef toe dat het even zou geduurd hebben om mijn hoofd te bevrijden, maar voor Pislik was het zeer moeilijk geweest om mij vanuit die positie te wurgen.  En toen kwam er die break van de scheidsrechters... :)
In het midden van de ring wil ik terug dezelfde positie innemen en laat dus mijn hoofd vastnemen. Pislik omklemt mij onmiddellijk met zijn benen (closed guard) en begint te wurgen, zonder signaal van de scheidsrechter. De choke zit weliswaar en ik moet aftikken.
Na een discussie werd het gevecht dan verder gezet. De rest van de eerste ronde heb ik Pislik praktisch volledig in mijn mount gehad. De tweede ronde was Pislik duidelijk vermoeid en heb ik niet veel problemen meer gehad.
Al bij al is deze wedstrijd wel positief geweest. Sinds deze wedstrijd zijn de federaties in België werk beginnen te maken van degelijke freefight-regels en zelf krijg ik veel meer goede aanbiedingen om te vechten.

Komt er een rematch?

Wat mij betreft komt er zeker een rematch.
Ik heb het volste respect voor Pislik; het is een harde vechter. Aan de ring zijn er weliswaar een aantal harde woorden gevallen, maar na de wedstrijd hebben we alles sportief kunnen uitpraten.
Een rematch lijkt me dan ook op zijn plaats.

Naar welke vechter kijk je op qua techniek, persoon, karakter enz..?

Ik kijk vooral op naar de vechters waar ik dagelijks mee train. Ik denk hierbij aan Ken Van Gilbergen, Jan De Keyzer, Nicolas Cartenian, Maurice en Michel Goffart en al de anderen waar ik de mat mee deel.

Wie en waar zou je willen vechten in de toekomst en hoe zie je daar je kansen in?

Naast Pislik zou ik ook nog tegen enkele andere goede vechters uit Nederland willen uitkomen. Ik denk hierbij bvb. aan Matthieu Lawalata, Vincent Latoel, Mark Duncan, Furdjel De Windt, ,...
Daarna zien we wel verder. Of dit te hoog gegrepen is, zal de toekomst wel uitwijzen...
Waar ik moet vechten is niet echt belangrijk, al droom ik er wel van om eens in Ahoy in Rotterdam of de Amsterdam Arena te vechten.

Heb je nog een boodschap voor onze lezers?

Groeten aan de lezers en bedankt aan al de mensen die mij steunen!
Ik hoop van nog veel mooie wedstrijden te brengen.

Bedankt voor je tijd Wim en tot zeer binnenkort!!

Fighting Post, September 2005

vrijdag, november 4, 2005 Categories: Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.