Berichten in categorie: Notities

I.C.E.- of R.I.C.E.-regel 

De eerste hulp bij acute (sport-)letsels (distorsie, contusie, ruptuur) is erop gericht om zoveel mogelijk de bloeding en/of zwelling te beperken. De practische handelingen, die men hiervoor kunnen hanteren, worden aangegeven met de lettercombinaties I.C.E of R.I.C.E.

I.C.E. = Ice, Compression en Elevation (Ijs, druk en elevatie)

R.I.C.E = Rest, Ice, Compression en Elevation (Rust, ijs, druk en elevatie)

Deze (R)ICE-regel houdt in :

stopzetting van de sportactiviteit (= rust)

onmiddellijk koelen met behulp van smeltend ijs, koud water, coldpack of coldspray (= ijs). Wel moet vermeld worden dat coldsprays wel een sterke vasoconstrictie geven, maar wel vrij oppervlakkig. Tevens merken we bij coldsprays, na de korte sterke vasoconstrictie, een reactieve vasodilatatie, waardoor de eventuele bloeding groter kan worden. De cryotherapie wordt minstens 10 minuten uitgevoerd.

na de cryotherapie moet men een drukverband aangebracht worden , bijvoorbeeld met behulp van een tape, om enerzijds het zwellen tegen te gaan en om anderzijds het aangedane gewricht partieel te immobiliseren (= druk). Dit drukverband dient aangehouden te worden gedurende 12 tot 24 uur na het trauma. De kunst van het aanleggen van een drukverband is dat er voldoende druk is, zonder dat er stuwing ontstaat.

vervolgens moet men het getroffen lidmaat in hoogstand brengen (= elevatie) gedurende de eerste 48 uur.

donderdag, maart 3, 2005 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Voeten niet kruisen 

Ik maar iedereen aan het uitleggen dat ze bij armbar from the guard hun voeten niet mogen kruisen en wat doet houdini op wedstrijd ?

Inderdaad, zijn voeten kruisen. Met alle gevolgen vandien (vooral sinds ik al mijn leerlingen vermelde dat ze steeds met al hun vragen naar me toe moeten komen) Dus hier een beetje uitleg : eerst en vooral is maurice een verdomd goede bjj-er maar tja daar ben je niet veel verder mee. Het zit zo, wetenschappelijk gezien maak je het meeste kans om te scoren met een armbar als je de benen niet kruist. Je tegenstander kan dan immers niet zo eenvoudig zijn gewicht in je leggen en jijzelf kan eenvoudiger sweepen. In dit geval echter zijn de knieen volledig open, waardoor er druk van de heupen naar boven toe onder de schouder komt. Deze druk verhoogt het effect van de hefboom op de arm wat in dit geval tot overgave van de tegenstander resulteerde. Mijn advies blijft zoals voorheen, niet voeten kruisen, omdat de kans op succes statisch gezien groter is. Maar het zijn de uitzonderlingen (en het talent van een ervaren vechter) die de regel bevestigen :)

Feedback :
http://www.kxe.be/2005/03/voeten-kruisen/

dinsdag, maart 1, 2005 Categories: BJJ Grappling Grappling Notities Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Never stop questioning ... 

"The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing . . . Never lose a holy curiosity."

Albert Einstein
woensdag, februari 23, 2005 Categories: Didaktiek Notities Notities Philosophy Quotes
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Braziliaans Jiu Jitsu 

Quote dat den Tom op het web gevonden heeft, geweldig hey ...

"All the hours spent watching TV will be replaced by training. Instead of your good smelling girlfriend, you will be rolling around with bad smelling, sweaty men. Your ears will become deformed until they look like cauliflowers. Your fingers will become callous and your joints will hurt, your knees and ankles will never be the same again. Yet, you will be able to practice this sport brazilian jiu-jitsu and you WILL love it!"

dinsdag, februari 15, 2005 Categories: BJJ Grappling Notities Quotes
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Calorieën tabel 

Gewicht verliezen voor een wedstrijd is niet steeds eenvoudig. Je kan best minstens een 5 tal weken voor de wedstrijd beginnen. De eerste 2 weken zie je meestal weinig of geen resultaat, nadat je stopt met dieeten duurt het meestal nog eens 2 weken voor er gewicht terug bijkomt. Best is dagelijks niet minder dan 1000 kcal dan normaal in te nemen. Neem eens gedurende een week notities van alles wat je eet zodat je een schatting hebt van je normale verbruik. Door dagelijks 700kcal minder in te nemen verlies je op 10 dagen 1kg.

Deze excel file kan je helpen bij het opstellen van een dieet : calorietabel.xls (119 KB)

Indien je nog meer producten nodig hebt, kan je deze waarschijnlijk wel vinden op : http://www.calorieking.com

Als je de file wil aanvullen mag je me steeds een geupdate versie doorsturen.

woensdag, februari 9, 2005 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Glucosamine, Chondroitin & MSM 

Er bestaat momenteel veel discussie over het gebruik van glucosamine. Hier enkele van mijn ervaringen...

Nadat ik in 2003 een kraakbeen blessure aan mijn knie opliep, dit tijdens het inoefenen van een high-crotch beweging, begon ik met de inname van glucosamine. Na een goede 5 weken had ik veel minder last van mijn knie. Ik bleef de glucosamine innemen en na enige tijd had ik geen last meer van mijn knie. Ik stopte dan geleidelijk aan, maar spijtig genoeg keerde de pijn na een 3 tal weken terug. Nadien heb ik met verschillende soorten van glucosamine geexperimenteerd en het beste resultaat had ik met Joint Soother™ (Glucosamine Chondroitin & MSM). Verder suggereerde ik mijn grootmoeder, die al jaren last heeft van artrose, om het voedingsupplement te gebruiken. Zij vertelde me nadien dat haar pijn aanzienlijk had verminderd en ze nu sommige bewegingen veel beter kon doen. Wat mij ook opviel tijdens de periodes van inname is dat mijn vingers veel minder pijn deden. Vooral mensen die dagelijks braziliaans jiu-jitsu doen kunnen meespreken over de last in de polsen en gewrichten omwille van de grips. Omdat er natuurlijk nog te weining lange termijn studies zijn, zou ik niemand aanraden om gedurende lange tijd glucosamine in te nemen. Verder krijg ik bij de inname van glucosamine meer last van acne en dit vooral op borst en voorarmen.

Meer informatie :

Glucosamine is een aminosuiker die als voedingsstof dient voor stoffen (proteoglycans) welke deel uitmaken van kraakbeen, bot, gewrichtskapsel, pezen en andere 'bindweefsels'. Tevens speelt glucosamine een rol bij de produktie van gewrichtsvloeistof. Veel mensen verliezen bij het ouder worden het vermogen deze stof in voldoende mate aan te maken 

Extra glucosamine kan met name van nut zijn bij osteoartritis (artrose). In enkele studies bleek glucosamine (3 of 4 x 500mg per dag) in 55%-75% van de gevallen aanzienlijke verbetering te geven. In één (dubbelblind) onderzoek bleek glucosamine op termijn ook beter te werken dan ibuprofen. Ibuprofen verminderde alleen in de eerste twee weken de pijn beter. Hiernaast ziet u een grafiek waarop de resultaten van een andere studie zijn weergegeven. 329 artrosepatiënten kregen gedurende 90 dagen één van het volgende: 1500mg glucosaminesulfaat, 20mg piroxicam (een ontstekingsremmend medicijn), beiden, of een placebo. Op de zogenaamde Lequesneindex werd telkens na 30 dagen de ernst van de klachten aangegeven. De glucosaminegroep deed het duidelijk beter dan de andere groepen en het gunstige effect hield aan tot 60 dagen na beëindiging van de inname. Tevens had men in deze groep nog minder last van bijwerkingen dan in de placebogroep die een foppil geslikt had.Van de piroxicamgebruikers had 41% te lijden onder bijwerkingen waarvan de helft er om deze reden halverwege mee stopte. Bovendien doet glucosamine iets aan de oorzaak van deze kwaal.

Chondroïtinesulfaat is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen. Het bestaat uit met elkaar verbonden glucosaminesulfaatmoleculen. Evenals glucosamine houdt chondroïtine water vast in het kraakbeen en stimuleert het de aanmaak van kraakbeen. Tevens kan chondroïtine de werking verminderen van enzymen die het kraakbeen aantasten.  Alhoewel de opname in het lichaam van chondroïtine veel lager is dan van glucosamine (10%-15% t.o.v. 90%-98%) hebben recente studies zeer gunstige resultaten laten zien bij de behandeling van artrose en andere gewrichtsklachten. Het wordt dan ook  samen met glucosamine aanbevolen voor het verminderen van pijn en voor het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten bij degenen die niet voldoende baat hebben bij alleen glucosamine.

MSM: voor behoud gezonde cellen en weefsels bij sport en of veroudering. Celbeschermend. Versterkt nagels, goed voor het bindweefsel in de huid. Bij haargroeiproblemen. Er is tevens Vitamine C toegevoegd, deze heeft een belangrijke functie bij de vorming van collageen in het lichaam, waardoor het een ondersteuning is  voor een goede conditie van de bloedvaten, huid, pezen en botten, en is goed voor het bindweefsel in de huid. Vitamine C heeft een belangrijke functie in het immuunsysteem. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. MSM is de afkorting van MethylSulfonylMethaan. Deze natuurlijke zwavelverbinding is essentieel voor elk organisme. MethylSulfonylMethaan is na water en natrium het meest voorkomende bestanddeel in het lichaam. Het is echter ondanks de goede oplosbaarheid in water erg vluchtig. Bij het bereiden van voedsel, zoals groenten of vlees, is MSM na verhitting al voor een deel vervlogen. Het lichaam kan MSM bovendien maar éénmaal gebruiken. MSM is nodig bij het aanmaken van cellen en zorgt voor het doordringbaar maken van de celwand. Hierdoor kunnen water en voedingsstoffen de cel binnendringen en kunnen afvalstoffen en giftige stoffen afgevoerd worden. MSM blijft ongeveer 12 uur in het lichaam, waarna het wordt afgevoerd. MSM is in staat gedurende deze tijd zich te binden aan lichaamsvreemde eiwitten en vrije radicalen. Het is daarmee een krachtige vrijeradicalenvanger. Ontwikkeld voor: Mensen die een beter uithoudingsvermogen willen opbouwen en het helpt verzuring van de spieren te voorkomen. Het is inzetbaar bij huidproblemen. Het kan worden toegepast om haar- en nagels te versterken. MSM  is een elementaire bouwsteen van cellen.

 

dinsdag, februari 1, 2005 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

BJJ wedstrijdregels 

Hier een document dat een detail overzicht van de braziliaans jiu-jitsu wedstrijdregels geeft.

bjj_rules.pdf (96,79 KB)

woensdag, januari 19, 2005 Categories: BJJ Grappling Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Judo wedstrijdregels 

Hier een document dat een detail overzicht van de judo wedstrijdregels geeft.

judo_wedstrijdregels.pdf (661,07 KB)

woensdag, januari 19, 2005 Categories: Grappling Judo Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Judo vs Brazilian Jiu-Jitsu 

It's easy to find the complete tournament rules for both arts.

Given that most techniques are allowed in either art, the real key is identifying which different rules have a significant impact on strategy.

The answer there is that Judo contests have rules which roughly include:
1. No "defensive" Judo while standing (bent over, grip without attacking, straightarm with grip);
2. No ground work without a throw attempt (can't sit to guard);
3. Limited time on the ground (without regular "progress", fighters get stood up by ref);
4. A clean throw ("ippon") ends the match.

BJJ doesn't include these rules, and as a net effect the resulting strategy and skill set of BJJ fighters is more applicable to other fighting contests (e.g.: submission grappling, no-gi, MMA).

maandag, januari 17, 2005 Categories: BJJ Grappling Grappling Judo Notities Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Excellence ... 

"Excellence is to do common things in an uncommon way."

Booker T. Washington
dinsdag, januari 11, 2005 Categories: Didaktiek Notities Notities Philosophy Quotes
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 8 of 10 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>