Glucosamine, Chondroitin & MSM

Er bestaat momenteel veel discussie over het gebruik van glucosamine. Hier enkele van mijn ervaringen...

Nadat ik in 2003 een kraakbeen blessure aan mijn knie opliep, dit tijdens het inoefenen van een high-crotch beweging, begon ik met de inname van glucosamine. Na een goede 5 weken had ik veel minder last van mijn knie. Ik bleef de glucosamine innemen en na enige tijd had ik geen last meer van mijn knie. Ik stopte dan geleidelijk aan, maar spijtig genoeg keerde de pijn na een 3 tal weken terug. Nadien heb ik met verschillende soorten van glucosamine geexperimenteerd en het beste resultaat had ik met Joint Soother™ (Glucosamine Chondroitin & MSM). Verder suggereerde ik mijn grootmoeder, die al jaren last heeft van artrose, om het voedingsupplement te gebruiken. Zij vertelde me nadien dat haar pijn aanzienlijk had verminderd en ze nu sommige bewegingen veel beter kon doen. Wat mij ook opviel tijdens de periodes van inname is dat mijn vingers veel minder pijn deden. Vooral mensen die dagelijks braziliaans jiu-jitsu doen kunnen meespreken over de last in de polsen en gewrichten omwille van de grips. Omdat er natuurlijk nog te weining lange termijn studies zijn, zou ik niemand aanraden om gedurende lange tijd glucosamine in te nemen. Verder krijg ik bij de inname van glucosamine meer last van acne en dit vooral op borst en voorarmen.

Meer informatie :

Glucosamine is een aminosuiker die als voedingsstof dient voor stoffen (proteoglycans) welke deel uitmaken van kraakbeen, bot, gewrichtskapsel, pezen en andere 'bindweefsels'. Tevens speelt glucosamine een rol bij de produktie van gewrichtsvloeistof. Veel mensen verliezen bij het ouder worden het vermogen deze stof in voldoende mate aan te maken 

Extra glucosamine kan met name van nut zijn bij osteoartritis (artrose). In enkele studies bleek glucosamine (3 of 4 x 500mg per dag) in 55%-75% van de gevallen aanzienlijke verbetering te geven. In één (dubbelblind) onderzoek bleek glucosamine op termijn ook beter te werken dan ibuprofen. Ibuprofen verminderde alleen in de eerste twee weken de pijn beter. Hiernaast ziet u een grafiek waarop de resultaten van een andere studie zijn weergegeven. 329 artrosepatiënten kregen gedurende 90 dagen één van het volgende: 1500mg glucosaminesulfaat, 20mg piroxicam (een ontstekingsremmend medicijn), beiden, of een placebo. Op de zogenaamde Lequesneindex werd telkens na 30 dagen de ernst van de klachten aangegeven. De glucosaminegroep deed het duidelijk beter dan de andere groepen en het gunstige effect hield aan tot 60 dagen na beëindiging van de inname. Tevens had men in deze groep nog minder last van bijwerkingen dan in de placebogroep die een foppil geslikt had.Van de piroxicamgebruikers had 41% te lijden onder bijwerkingen waarvan de helft er om deze reden halverwege mee stopte. Bovendien doet glucosamine iets aan de oorzaak van deze kwaal.

Chondroïtinesulfaat is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen. Het bestaat uit met elkaar verbonden glucosaminesulfaatmoleculen. Evenals glucosamine houdt chondroïtine water vast in het kraakbeen en stimuleert het de aanmaak van kraakbeen. Tevens kan chondroïtine de werking verminderen van enzymen die het kraakbeen aantasten.  Alhoewel de opname in het lichaam van chondroïtine veel lager is dan van glucosamine (10%-15% t.o.v. 90%-98%) hebben recente studies zeer gunstige resultaten laten zien bij de behandeling van artrose en andere gewrichtsklachten. Het wordt dan ook  samen met glucosamine aanbevolen voor het verminderen van pijn en voor het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten bij degenen die niet voldoende baat hebben bij alleen glucosamine.

MSM: voor behoud gezonde cellen en weefsels bij sport en of veroudering. Celbeschermend. Versterkt nagels, goed voor het bindweefsel in de huid. Bij haargroeiproblemen. Er is tevens Vitamine C toegevoegd, deze heeft een belangrijke functie bij de vorming van collageen in het lichaam, waardoor het een ondersteuning is  voor een goede conditie van de bloedvaten, huid, pezen en botten, en is goed voor het bindweefsel in de huid. Vitamine C heeft een belangrijke functie in het immuunsysteem. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. MSM is de afkorting van MethylSulfonylMethaan. Deze natuurlijke zwavelverbinding is essentieel voor elk organisme. MethylSulfonylMethaan is na water en natrium het meest voorkomende bestanddeel in het lichaam. Het is echter ondanks de goede oplosbaarheid in water erg vluchtig. Bij het bereiden van voedsel, zoals groenten of vlees, is MSM na verhitting al voor een deel vervlogen. Het lichaam kan MSM bovendien maar éénmaal gebruiken. MSM is nodig bij het aanmaken van cellen en zorgt voor het doordringbaar maken van de celwand. Hierdoor kunnen water en voedingsstoffen de cel binnendringen en kunnen afvalstoffen en giftige stoffen afgevoerd worden. MSM blijft ongeveer 12 uur in het lichaam, waarna het wordt afgevoerd. MSM is in staat gedurende deze tijd zich te binden aan lichaamsvreemde eiwitten en vrije radicalen. Het is daarmee een krachtige vrijeradicalenvanger. Ontwikkeld voor: Mensen die een beter uithoudingsvermogen willen opbouwen en het helpt verzuring van de spieren te voorkomen. Het is inzetbaar bij huidproblemen. Het kan worden toegepast om haar- en nagels te versterken. MSM  is een elementaire bouwsteen van cellen.

 

dinsdag, februari 1, 2005 Categories: Gezondheid Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.