Je eerste les 

Het is de bedoeling, om via dit artikel, je vragen omtrent braziliaans jiu-jitsu een beetje te beantwoorden. Vooral de hoe en wat met je eerste les in een typische BJJ sportschool.

Op het einde van het artikel vind je een lijst van veel gebruikte woorden die je helpen de technische woordenschat te begrijpen.

Even komen kijken ?

Je kan altijd even een les bijwonen en vragen stellen zonder deel te nemen. Natuurlijk is een training echt mee volgen nog veel leuker.

Welke kledij breng ik dan mee ?

Voor je naar de eerste les komt, denk je best even na over je garderobe.

Je hebt geen Brazilian Jiu-Jitsu kimono nodig voor je eerste les. Een t-shirt en sportbroek zijn best ok. Je kan eventueel ook nog een uniform van een andere vechtsport of krijgskunst meebrengen. De lesgever kan dan even kijken of dit uniform beter geschikt is dan je normale sportkledij. Eenmaal als je besluit om met brazilian te beginnen zal je natuurlijk een echte BJJ kimono nodig hebben.

Gebruik geen kledij met zakken, riemen of metalen aanhangsels. Ze zijn gevaarlijk omdat er tenen en vingers kunnen in blijven haken. Hangende skatersbroeken zijn een typisch voorbeeld van wat je best niet draagt.

Indien je reeds beschermend materiaal hebt, kan je dit meebrengen. Ik denk dan aan kniebeschermers, mondstuk, worstelschelpen, kruisbeschermer,... Sport tape kan gebruikt worden gevoelige of gekwetste plaatsen te verstevigen of af te dekken.

Hygiene

Zorg er voor dat je vinger- en teen-nagels extra kort geknipt zijn. Als je lang haar hebt doe je dit best in een paardenstaart of gebruik je een badmuts (deze van waterpolo zijn heel geschikt). Verder moet je ook al je piercings en kettinkjes verwijderen om blessures te voorkomen.

Je eerste les

Best kom je een tiental minuutjes voor de les zodat je de tijd hebt om je aan de lesgever voor te stellen en de nodige papieren in orde kan brengen. De lesgever zal je ook de kleedkamers tonen zodat je tijdig aangekleed op de mat kan komen.

Opwarming

Meestal zal er een lichte warming up gebeuren, maar het kan ook dat er een iets meer conditionele opwarming plaats heeft. Er kunnen enkele rondes gelopen worden, aangevuld met enkele pomp oefeningen en buikspieroefeningen. Nadien zal er meestal een individueel opwarm gedeelte zijn waarin vooral oefeningen voor de heupen zullen gegeven worden.

Het is niet erg om deze oefeningen niet helemaal correct te doen, de meesten slagen er niet in tijdens hun eerste training. Probeer gewoon om de hogere gordels zo goed mogelijk te kopieeren. Deze zullen je nadien ook wel verder helpen om ze meer correct te doen.

Techniek

Na de opwarming zal er iemand met je meegaan naar je eigen plaats op de mat. Deze zal je de eerste basis technieken aanleren :

 • Americana armklem
 • Upa mount ontsnapping
 • Guard terugnemen
 • Wurging van de guard
 • BJJ kringloop

Deze zullen je een eerste kijk geven op braziliaans jiu-jitsu en helpen om het geheel te begrijpen.

Positie is belangrijker dan overgave

Een van de belangrijkste principes van BJJ is dat positie belangrijker is dan proberen om de tegenstander tot overgave te dwingen. Met positie bedoeld men dat je lichaam in een meer dominante positie is ten opzichte van het lichaam van je partner. Indien men eenmaal de bovenhand heeft is het eenvoudiger om je tegenstander tot overgave te dwingen.

Dit principe kan je aanvoelen met het beoefenen van de brazilian jiu-jitsu cycle. Deze kringloop oefening laat je van een slechte positie beginnen (in mount) en leert ja dan om in een steeds betere positie te komen. Je gaat naar in guard en passeerd dan naar sidecontrol om vervolgens zelf in mount te komen, waarna je een klem of wurging kan proberen aan te zetten.

Je wil niet naar een klem of wurging gaan zolang je in de guard van je vriend zit, vermits je nog niet volledig in controle van de situatie bent en nog gevaar loopt om zelf geklemd of gewurgd te worden.

Je kan dan de cyclus rustig zonder al te veel weerstand met je partner inoefenen en steeds meer juister de bewegingen uitvoeren.

Sparring

Na de oefensessie zal er een sparring gehouden worden. Het geeft je de kans om de technieken uit te proberen tegen iemand die volledige weerstand bied. Natuurlijk zijn er enkel regels die je moet volgen :

 • Geen stoten, stampen en slagen.
 • Geen vingers in de ogen, neus of andere openingen.
 • Niet aan de haren trekken.
 • Geen slams, bewegingen waarbij je iemand omhoog heft en dan terug tegen de grond smijt
 • Geen hielklemmen, draaingen van de voet of knie
 • Geen nekklemmen, bewegingen waarbij je de nek verdraait

Vergeet niet dat braziliaan jiu-jitsu is gemaakt om veilig en zonder blessures te kunnen trainen en dat deze regels er voor zorgen dat je steeds gezonde en veilige trainingspartners kan hebben.

Afkloppen

Indien je in een nauwe situatie terecht komt of je voelt irritatie of pijn kan je dit meedelen aan je sparringspartner door drie maal snel na elkaar op je partner af te tikken. Zorg ervoor dat je dit voldoende hard doet en indien je handen geblokeerd zijn kan je dit steeds even verbaal meedelen door 'stop' te zeggen of met je voet aftikken.

Natuurlijk moet je zelf ook aandacht geven aan het aftikken van je partner zodat je tijdig kan stoppen met de beweging die je aan het doen bent zoals hij/zij dit ook bij jouw zou doen.

Afkloppen is slechts een onderdeel van de training en is niets om beschaamd over te zijn. Denk niet na over winnen of verliezen, maar probeer gewoon de technieken die je voordien geleerd hebt. Klop steeds tijdig af om te voorkomen dat je lichaam er moet onder lijden.

Na de les

Meestal zullen de hogere banden nog even verder trainen en oefenen, maar als je nog vragen hebt kan je deze steeds stellen. Indien je de braziliaanse jiu-jitsu training verder wil zetten kan je met de lesgever de prijzen en andere trainingsuren overeenkomen. Je zoektocht naar je perfecte kimono kan beginnen...

Ken Van Gilbergen (Naar een idee van Matt Kirtley)

 

Woordenlijst

Americana : Een basisklem waarbij de arm geplooit word in de richting van het hoofd om zo de schouder te verdraaien. Andere benamingen zijn ude-garami, chickenwing, branch-up armbar, v-lock, verfborstel, ...

Kimono : Voor BJJ gebruikt men een uniform dat veel overeenkomsten toont met een Judo uniform. De vest is echter iets korter en het model iets meer modieus :)

Guard : Als de persoon op de grond zijn beide benen om je middel hebt, dan zit je in zijn/haar guard. Deze positie voorkomt dat de bovenste vechter tot aanval kan overgaan.

Guard passeren : De bewegingen om voorbij de benen van je partner te raken als je in zijn/haar guard gevangen zit.

Hielhoek : Een klem waarbij het enkelgewricht word verdraait met het risico dat de knie mee geblesseerd raakt.

Mount : Een positie waarbij de partner met beide benen over je romp zit. Het is een heel dominante houding die toelaat om eenvoudig klemmen en wurgingen aan te zetten.

Zonder kimono : Nee niet naakt, maar wel met korte broek en t-shirt trainen in plaats van met de kimono.

Ebi : Basis beweging die je aanleerd om je heupen van de partner weg te brengen. Ook wel gekend als shrimp, garnaal of hip escape.

Side control : Elke positie waarbij je borst tegen borst met je partner bent, maar de benen niet meer gevangen zijn tussen zijn/haar benen. Ook wel gekend als 100 kilo.

Sweep : Een beweging waarbij je guard hebt en bovenop de partner komt, om zo het voordeel in het gevecht te verkrijgen.

De rug nemen : Een van de meest dominate posities van het grondvechten. Je bent achter de rug van je tegenstander en dit maakt het heel moeilijk voor hem/haar om zich te verdedigen.

Upa : Basis brug beweging om van onder naar boven te raken. 

zaterdag, februari 11, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Gracie Jiu-Jitsu - Go Warrior in Brazil 

Wat is google videos toch weer zo een geweldige marketing stap van google incorporated. Weldra gaan ze al onze informatie beheren, maar voorlopig hebben wij er enkel geniet van.

Hier is een filmke over wat Gracie / Brazilian Jiu-Jitsu nu eigenlijk is en verder kan je eens binnenkijken in de school van Royler en in de dojo van Helio. Kijk ook eens naar hoe Helio de grip voor de choke goed steekt.

woensdag, februari 8, 2006 Categories: BJJ Filmkes Grappling Notities Van het Web
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Hulk vs Mr.Dynamite onbeslist 

Mixfight, de nieuwe strenge gereglementeerde versie van freefight, krijgt steeds meer opkomst in Belgie. Gisteren werden er weer twee pracht partijen gevochten op het fight night 2 evenement te Turnhout. Eentje daarvan was onze Hulk, die het opnam tegen Akin Duran. Beide vechters tot op heden onverslagen. De partij begon nogal rustig en na even aftasten, werd het duidelijk dat Akin een anti grondgevecht techniek in de ring worp. Hij cirkelde steeds weg buiten een goeie takedown afstand en bij iedere afstand overbrugging van Dimitri kwam er een van zijn harde rechter lowkicks naar binnen. Enkele malen werd er geclinched maar wist Akin los te breken en terug enkele rake klappen te plaatsen. Tegen het einde van de eerste ronde had onze Hulk zijn ritme gevonden en wist dan ook eindelijk een takedown te scoren, maar slechts enkele seconden voor het einde van de eerste ronde. De tweede ronde van 3 minuten begon hevig en Hulk nam Akin mee naar de grond tot buiten de ring bijna tot op de scheidsrechter tafel. Heel grappig om al die juryleden van hun stoel achteruit te zien springen. De kampers moeten terug rechtstaand beginnen en het spelletje gaat verder. Hulk nam enkele malen het been uit de lucht tijdens het trappen van Akin, maar deze wist zich steeds tegen de ringtouwen vast te ankeren voordat Dimitri een worp wist in te zetten. Bij een van deze pogingen springt Hulk guard, maar ze blijven in de touwen hangen. Eindelijk gaat het gevecht naar de grond. Waarna Hulk weldra in mount bovenop zit, spijtig genoeg weer dicht bij de touwen en Akin omstrengeld zijn been rond de onderste touwen. Dit word door de scheidsrechter als een rope escape gezien en de partij word rechtstaand opnieuw begonnen. Even later het einde van de partij en onbeslist als resultaat. Mooie wedstrijd en eerste draw voor beide kampers.

zondag, februari 5, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Rope-escape vs 8 count 

Mixed Martial Arts staat momenteel heel centraal in Belgie. Er komen freefight, vale-tudo, mixfight en gelijkaardige scholen als paddestoelen uit de grond. Ook de meeste bekende thaiboks scholen beginnen sommige van hun kampers in deze sporten de ring in te sturen. Maar zoals bij iedere opkomende sport gaat dit gepaard met groeipijnen. Er werd door verscheidene federatie hard gewerkt om alles in een grondige reglementering te gieten en dit niet enkel binnen een wettelijk kader maar vooral ook om de veiligheid van de vechters te verzekeren.

Er is echter een steeds terugkerend punt van discussie. Namelijk hoe maak je een partij veilig voor de kampers en voorkom je dat er een onevenwicht is tussen de rechtstaande en de grondvechter wat deze reglementering betreft.

De meeste belgische scheidsrechters, die momenteel veel ervaring met kick en thai boksen hebben, zijn van mening dat een 8 tellen moet gegeven worden aan een kamper die aangeslagen is omwille van enkele rake klappen. Dit om de scheidrechter de kans te geven om tijdens een time-out even de toestand van de kamper te controleren.

De rechtstaande vechters, die het natuurlijk niet eerlijk vinden dat een grondvechter een 8 count zou krijgen, wensen iets gelijkaardig op de grond. Vandaar het ontstaan van de rope-escape. Een deelnemer kan zich bevrijden uit een benarde situatie door middel van het vastgrijpen van het onderste ringtouw (rope-escape). De hoofdscheidsrechter zal de wedstrijd direct onderbreken en de betreffende deelnemer één minpunt toekennen. Zodoende komt een rope-escape overeen met een 8 tellen kwa puntentelling.

Dit alles heeft natuurlijk mijn bedenkingen en ik zal ze dan ook even opsommen...

Eerst en vooral kan men zich afvragen waarom zowel de 8 tellen als de rope-escape worden ingevoerd. Is het daadwerkelijk om de kampers meer veiligheid te bieden. De meeste mensen zijn van mening dat beide enkel en alleen maar zijn ingevoerd om het spectakel van de show groter te maken. Dit is echter niet helemaal correct. De 8 tellen zijn een ingrijpen van de scheidrechter om te voorkomen dat een kamper helemaal ko gaat. Door een tijdig ingrijpen kan de partij stopgezet worden voordat de aangeslagen kamper bewusteloos valt. Bij de rope-escape is dit echter volkomen anders, deze is enkel toegevoegd om de puntentelling eerlijker te maken tov de 8 tellen. Of is het omdat er dan meer rechtstaand moet gevochten worden en dit mooier is voor de toeschouwer ? Eerder hoe, door het toelaten van een rope-escape komt de deelnemer in gevaar. Menig vechter zal onder de adrenaline van het gevecht zoiezo al een hogere pijngrens hebben, voeg hierbij dan nog eens de wil van de meeste vechters en je komt tot situaties waar een kamper in een volledig overstrekte arm zit en toch nog even door de pijn bijt om tot aan de touwen te raken voor de rope-escape. Met alle gevolgen voor de beschadigde gewrichten.

Het tweede probleem is de beoordeling. Kan men een rope-escape gelijkstellen aan een 8 tellen ? Het is niet eerlijk voor een grondvechter die al de moeite gedaan heeft om zijn tegenstander naar de grond te brengen, om op het moment dat hij de partij bijna kan beeindigen terug rechtgezet te worden in het midden van de ring. Het is alsof je een tegenstander KO slaagt en nadat deze even rust mag ie terug opnieuw beginnen. Verder word de beoordeling van de partij subjectief. Want is diegene die een rope-escape neemt verloren ? Stel dat de rope-escaper in de andere ronde de overhand had is de partij dan onbeslist ? (Rondes nog al zo iets dat ze hebben uitgevonden om het publiek meer show voor hun geld te geven) Alles hangt natuurlijk af van hoe er naar de partij gekeken word. Indien men per ronde telt zal de partij onbeslist zijn anders zal de niet rope-escaper winnen.

Dus veel discussies, eender hoe laat mixfight partijen gewoon een ronde van 5 of 10 minuten duren en dit zonder 8 tellen of rope-escapes. Ik heb door de jaren heen al veel vechters bewusteloos zien gaan en enkele partijen later staan ze allemaal in de zaal de andere kampers toe te juichen. Ik heb dit nog nooit een vechter zien doen die een arm te hard overstrekt had. Deze waren meestal onderweg naar het ziekenhuis. Dus weg met die onveilige rope-escapes...

zaterdag, februari 4, 2006 Categories: Besprekingen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Turnhout Fight Night 2 

Zaterdag gaat onze Hulk het opnemen tegen Akin Duran op het Fight Night gala te turnhout. We vertrekken hier op de stade parking rond 17u. De deuren gaan ginder open om 19u. Sporthal St Victor kasteeldreef, 2300 Turnhout op zo een 500m van de grote markt. Achter het gerechtsgebouw "kasteel van turnhout" en achter het cultureel centrum de warande. Nadien kan je met je toegangsbewijs van het gala in de discotheek - The Return Vosselaar - gratis binnen, het is maar als Loco en Turtle het niet moesten weten...

donderdag, februari 2, 2006 Categories: About Us Activiteiten Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

BJJ Gay ? 

Het moge nog wel geen fantastische reclame zijn, zeker niet na alle discussies over guard springen, maar het is alvast enige aandacht van de media voor deze steeds meer populaire sport. Bekijk het fragment over braziliaans jiu-jitsu is gay hier. Is trouwens van de ABC tv show Emily's Reasons Why Not. Als je denkt dat brazilian gay is, moet je maar eens naar submission grappling of turks worstelen gaan kijken. Dames kom dus rustig meetrainen in onze lessen te Leuven, u heeft niets te vrezen. Je kan je er alleen maar veiliger van gaan voelen zoals Leticia bewijst tegenover deze mtv show man. BJJ is nu eenmaal de beste sport om te gebruiken voor zelfverdediging.

woensdag, februari 1, 2006 Categories: Filmkes Leuk Van het Web
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Felipe Costa Overzicht 

De twee weken zitten er weer op. We hebben een veel te veel getraind en zijn dan ook dood moe, vakantie noemen ze dat op mijn werk :) Heb ook al een selectie van fotokes online gezet en je kan ze hier gaan bekijken. Zoals je kan zien, meerdere streepjes en ook nog eens een blauwe en een paarse band braziliaans jiu-jitsu van de hoogste kwaliteit. Om je nog even alle leerstof te laten bezinken heb ik hieronder een kort overzichtje getypt van de topics die we zoal ingeoefend hebben. Als er vragen zijn laat maar komen, want als ik ze niet kan oplossen kunnen we ze vanaf 10 maart opnieuw aan onze wereldkampioen van brazilie vragen...


escape bearhug from back

escape armbar from the guard

quarter bottom front

quarter top front

quarter top back

triangle choke retention

fig 4 toehold escape

omoplata

brabo choke variations

sidecontrol retention

sidecontrol attacks

knee on belly escape

catch position

guard retention

guard passing

open guard retention

open guard passing

half guard passing

y-guard sweeps

babyhug sweeps

sitting guard sweeps

butterfly guard passing

felipe guard passing

felipe guard sweeps

half shin guard sweeps

pulling failure position

z-mount retention

backguard attacks

seatbelt takedowns and sweeps

dinsdag, januari 31, 2006 Categories: About Us BJJ Grappling Lessen Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Brazilian Black Belt Pictures 

Voor diegene die niet kunnen wachten naar mijn posts, je kan steeds op de site van Felipe Costa terecht. Hier zijn al enkele posts : Braziliaans Jiu-Jitsu in Europa en BJJ in Leuven en Antwerpen

zaterdag, januari 28, 2006 Categories: About Me Vrienden
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 41 of 62 << < 30 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 60 > >>