Rope-escape vs 8 count

Mixed Martial Arts staat momenteel heel centraal in Belgie. Er komen freefight, vale-tudo, mixfight en gelijkaardige scholen als paddestoelen uit de grond. Ook de meeste bekende thaiboks scholen beginnen sommige van hun kampers in deze sporten de ring in te sturen. Maar zoals bij iedere opkomende sport gaat dit gepaard met groeipijnen. Er werd door verscheidene federatie hard gewerkt om alles in een grondige reglementering te gieten en dit niet enkel binnen een wettelijk kader maar vooral ook om de veiligheid van de vechters te verzekeren.

Er is echter een steeds terugkerend punt van discussie. Namelijk hoe maak je een partij veilig voor de kampers en voorkom je dat er een onevenwicht is tussen de rechtstaande en de grondvechter wat deze reglementering betreft.

De meeste belgische scheidsrechters, die momenteel veel ervaring met kick en thai boksen hebben, zijn van mening dat een 8 tellen moet gegeven worden aan een kamper die aangeslagen is omwille van enkele rake klappen. Dit om de scheidrechter de kans te geven om tijdens een time-out even de toestand van de kamper te controleren.

De rechtstaande vechters, die het natuurlijk niet eerlijk vinden dat een grondvechter een 8 count zou krijgen, wensen iets gelijkaardig op de grond. Vandaar het ontstaan van de rope-escape. Een deelnemer kan zich bevrijden uit een benarde situatie door middel van het vastgrijpen van het onderste ringtouw (rope-escape). De hoofdscheidsrechter zal de wedstrijd direct onderbreken en de betreffende deelnemer één minpunt toekennen. Zodoende komt een rope-escape overeen met een 8 tellen kwa puntentelling.

Dit alles heeft natuurlijk mijn bedenkingen en ik zal ze dan ook even opsommen...

Eerst en vooral kan men zich afvragen waarom zowel de 8 tellen als de rope-escape worden ingevoerd. Is het daadwerkelijk om de kampers meer veiligheid te bieden. De meeste mensen zijn van mening dat beide enkel en alleen maar zijn ingevoerd om het spectakel van de show groter te maken. Dit is echter niet helemaal correct. De 8 tellen zijn een ingrijpen van de scheidrechter om te voorkomen dat een kamper helemaal ko gaat. Door een tijdig ingrijpen kan de partij stopgezet worden voordat de aangeslagen kamper bewusteloos valt. Bij de rope-escape is dit echter volkomen anders, deze is enkel toegevoegd om de puntentelling eerlijker te maken tov de 8 tellen. Of is het omdat er dan meer rechtstaand moet gevochten worden en dit mooier is voor de toeschouwer ? Eerder hoe, door het toelaten van een rope-escape komt de deelnemer in gevaar. Menig vechter zal onder de adrenaline van het gevecht zoiezo al een hogere pijngrens hebben, voeg hierbij dan nog eens de wil van de meeste vechters en je komt tot situaties waar een kamper in een volledig overstrekte arm zit en toch nog even door de pijn bijt om tot aan de touwen te raken voor de rope-escape. Met alle gevolgen voor de beschadigde gewrichten.

Het tweede probleem is de beoordeling. Kan men een rope-escape gelijkstellen aan een 8 tellen ? Het is niet eerlijk voor een grondvechter die al de moeite gedaan heeft om zijn tegenstander naar de grond te brengen, om op het moment dat hij de partij bijna kan beeindigen terug rechtgezet te worden in het midden van de ring. Het is alsof je een tegenstander KO slaagt en nadat deze even rust mag ie terug opnieuw beginnen. Verder word de beoordeling van de partij subjectief. Want is diegene die een rope-escape neemt verloren ? Stel dat de rope-escaper in de andere ronde de overhand had is de partij dan onbeslist ? (Rondes nog al zo iets dat ze hebben uitgevonden om het publiek meer show voor hun geld te geven) Alles hangt natuurlijk af van hoe er naar de partij gekeken word. Indien men per ronde telt zal de partij onbeslist zijn anders zal de niet rope-escaper winnen.

Dus veel discussies, eender hoe laat mixfight partijen gewoon een ronde van 5 of 10 minuten duren en dit zonder 8 tellen of rope-escapes. Ik heb door de jaren heen al veel vechters bewusteloos zien gaan en enkele partijen later staan ze allemaal in de zaal de andere kampers toe te juichen. Ik heb dit nog nooit een vechter zien doen die een arm te hard overstrekt had. Deze waren meestal onderweg naar het ziekenhuis. Dus weg met die onveilige rope-escapes...

zaterdag, februari 4, 2006 Categories: Besprekingen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.