Je eerste les

Het is de bedoeling, om via dit artikel, je vragen omtrent braziliaans jiu-jitsu een beetje te beantwoorden. Vooral de hoe en wat met je eerste les in een typische BJJ sportschool.

Op het einde van het artikel vind je een lijst van veel gebruikte woorden die je helpen de technische woordenschat te begrijpen.

Even komen kijken ?

Je kan altijd even een les bijwonen en vragen stellen zonder deel te nemen. Natuurlijk is een training echt mee volgen nog veel leuker.

Welke kledij breng ik dan mee ?

Voor je naar de eerste les komt, denk je best even na over je garderobe.

Je hebt geen Brazilian Jiu-Jitsu kimono nodig voor je eerste les. Een t-shirt en sportbroek zijn best ok. Je kan eventueel ook nog een uniform van een andere vechtsport of krijgskunst meebrengen. De lesgever kan dan even kijken of dit uniform beter geschikt is dan je normale sportkledij. Eenmaal als je besluit om met brazilian te beginnen zal je natuurlijk een echte BJJ kimono nodig hebben.

Gebruik geen kledij met zakken, riemen of metalen aanhangsels. Ze zijn gevaarlijk omdat er tenen en vingers kunnen in blijven haken. Hangende skatersbroeken zijn een typisch voorbeeld van wat je best niet draagt.

Indien je reeds beschermend materiaal hebt, kan je dit meebrengen. Ik denk dan aan kniebeschermers, mondstuk, worstelschelpen, kruisbeschermer,... Sport tape kan gebruikt worden gevoelige of gekwetste plaatsen te verstevigen of af te dekken.

Hygiene

Zorg er voor dat je vinger- en teen-nagels extra kort geknipt zijn. Als je lang haar hebt doe je dit best in een paardenstaart of gebruik je een badmuts (deze van waterpolo zijn heel geschikt). Verder moet je ook al je piercings en kettinkjes verwijderen om blessures te voorkomen.

Je eerste les

Best kom je een tiental minuutjes voor de les zodat je de tijd hebt om je aan de lesgever voor te stellen en de nodige papieren in orde kan brengen. De lesgever zal je ook de kleedkamers tonen zodat je tijdig aangekleed op de mat kan komen.

Opwarming

Meestal zal er een lichte warming up gebeuren, maar het kan ook dat er een iets meer conditionele opwarming plaats heeft. Er kunnen enkele rondes gelopen worden, aangevuld met enkele pomp oefeningen en buikspieroefeningen. Nadien zal er meestal een individueel opwarm gedeelte zijn waarin vooral oefeningen voor de heupen zullen gegeven worden.

Het is niet erg om deze oefeningen niet helemaal correct te doen, de meesten slagen er niet in tijdens hun eerste training. Probeer gewoon om de hogere gordels zo goed mogelijk te kopieeren. Deze zullen je nadien ook wel verder helpen om ze meer correct te doen.

Techniek

Na de opwarming zal er iemand met je meegaan naar je eigen plaats op de mat. Deze zal je de eerste basis technieken aanleren :

 • Americana armklem
 • Upa mount ontsnapping
 • Guard terugnemen
 • Wurging van de guard
 • BJJ kringloop

Deze zullen je een eerste kijk geven op braziliaans jiu-jitsu en helpen om het geheel te begrijpen.

Positie is belangrijker dan overgave

Een van de belangrijkste principes van BJJ is dat positie belangrijker is dan proberen om de tegenstander tot overgave te dwingen. Met positie bedoeld men dat je lichaam in een meer dominante positie is ten opzichte van het lichaam van je partner. Indien men eenmaal de bovenhand heeft is het eenvoudiger om je tegenstander tot overgave te dwingen.

Dit principe kan je aanvoelen met het beoefenen van de brazilian jiu-jitsu cycle. Deze kringloop oefening laat je van een slechte positie beginnen (in mount) en leert ja dan om in een steeds betere positie te komen. Je gaat naar in guard en passeerd dan naar sidecontrol om vervolgens zelf in mount te komen, waarna je een klem of wurging kan proberen aan te zetten.

Je wil niet naar een klem of wurging gaan zolang je in de guard van je vriend zit, vermits je nog niet volledig in controle van de situatie bent en nog gevaar loopt om zelf geklemd of gewurgd te worden.

Je kan dan de cyclus rustig zonder al te veel weerstand met je partner inoefenen en steeds meer juister de bewegingen uitvoeren.

Sparring

Na de oefensessie zal er een sparring gehouden worden. Het geeft je de kans om de technieken uit te proberen tegen iemand die volledige weerstand bied. Natuurlijk zijn er enkel regels die je moet volgen :

 • Geen stoten, stampen en slagen.
 • Geen vingers in de ogen, neus of andere openingen.
 • Niet aan de haren trekken.
 • Geen slams, bewegingen waarbij je iemand omhoog heft en dan terug tegen de grond smijt
 • Geen hielklemmen, draaingen van de voet of knie
 • Geen nekklemmen, bewegingen waarbij je de nek verdraait

Vergeet niet dat braziliaan jiu-jitsu is gemaakt om veilig en zonder blessures te kunnen trainen en dat deze regels er voor zorgen dat je steeds gezonde en veilige trainingspartners kan hebben.

Afkloppen

Indien je in een nauwe situatie terecht komt of je voelt irritatie of pijn kan je dit meedelen aan je sparringspartner door drie maal snel na elkaar op je partner af te tikken. Zorg ervoor dat je dit voldoende hard doet en indien je handen geblokeerd zijn kan je dit steeds even verbaal meedelen door 'stop' te zeggen of met je voet aftikken.

Natuurlijk moet je zelf ook aandacht geven aan het aftikken van je partner zodat je tijdig kan stoppen met de beweging die je aan het doen bent zoals hij/zij dit ook bij jouw zou doen.

Afkloppen is slechts een onderdeel van de training en is niets om beschaamd over te zijn. Denk niet na over winnen of verliezen, maar probeer gewoon de technieken die je voordien geleerd hebt. Klop steeds tijdig af om te voorkomen dat je lichaam er moet onder lijden.

Na de les

Meestal zullen de hogere banden nog even verder trainen en oefenen, maar als je nog vragen hebt kan je deze steeds stellen. Indien je de braziliaanse jiu-jitsu training verder wil zetten kan je met de lesgever de prijzen en andere trainingsuren overeenkomen. Je zoektocht naar je perfecte kimono kan beginnen...

Ken Van Gilbergen (Naar een idee van Matt Kirtley)

 

Woordenlijst

Americana : Een basisklem waarbij de arm geplooit word in de richting van het hoofd om zo de schouder te verdraaien. Andere benamingen zijn ude-garami, chickenwing, branch-up armbar, v-lock, verfborstel, ...

Kimono : Voor BJJ gebruikt men een uniform dat veel overeenkomsten toont met een Judo uniform. De vest is echter iets korter en het model iets meer modieus :)

Guard : Als de persoon op de grond zijn beide benen om je middel hebt, dan zit je in zijn/haar guard. Deze positie voorkomt dat de bovenste vechter tot aanval kan overgaan.

Guard passeren : De bewegingen om voorbij de benen van je partner te raken als je in zijn/haar guard gevangen zit.

Hielhoek : Een klem waarbij het enkelgewricht word verdraait met het risico dat de knie mee geblesseerd raakt.

Mount : Een positie waarbij de partner met beide benen over je romp zit. Het is een heel dominante houding die toelaat om eenvoudig klemmen en wurgingen aan te zetten.

Zonder kimono : Nee niet naakt, maar wel met korte broek en t-shirt trainen in plaats van met de kimono.

Ebi : Basis beweging die je aanleerd om je heupen van de partner weg te brengen. Ook wel gekend als shrimp, garnaal of hip escape.

Side control : Elke positie waarbij je borst tegen borst met je partner bent, maar de benen niet meer gevangen zijn tussen zijn/haar benen. Ook wel gekend als 100 kilo.

Sweep : Een beweging waarbij je guard hebt en bovenop de partner komt, om zo het voordeel in het gevecht te verkrijgen.

De rug nemen : Een van de meest dominate posities van het grondvechten. Je bent achter de rug van je tegenstander en dit maakt het heel moeilijk voor hem/haar om zich te verdedigen.

Upa : Basis brug beweging om van onder naar boven te raken. 

zaterdag, februari 11, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.