Vechtsport - BJJ - MMA - Ken's Place - Leuven - Belgie

 

Berichten in categorie: Notities

Grond posities 

zaterdag, juni 18, 2005 Categories: Grappling Notities

Voor al diegene die nog steeds moeilijkheden hebben met mijn benamingen van grond posities. Hier heb ik het allemaal in beeld gebracht.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Ringworm 

donderdag, juni 9, 2005 Categories: Gezondheid Notities

Wat is ringworm ?

Ringworm is een huidinfectie, veroorzaakt door een schimmel en niet door een worm. De eerste verschijnselen zijn plaatselijke hevige jeuk gevoelen. Meestal begint het met een klein rood kriebelachtig vlekje. Dit plekje groeit uit tot paarse cirkels met de grootte van een puist tot een muntstuk van twee euro. Vooral de randen zullen meer rood worden en het binnenste zal geleidelijk aan afbleken en meer wit van kleur zijn. Soms droog, soms vochtig, meestal op de romp.

Schimmelinfecties komen bij sportenden vaak voor. Herhaald intensief trainen kan de algemene afweer verlagen en daardoor de toegankelijkheid voor schimmelinfecties vergroten. De met de inspanning gepaard gaande sterke transpiratie leidt tot een rijkelijk met vocht doorweekte hoornlaag en daardoor tot een verlaagde lokale afweer. Schimmels zijn n.l. erg gesteld op de consumptie van verhoornd weefsel.

Ringworm moet men ernstig nemen. Het is lelijk, jeukt vreselijk en het is  heel besmettelijk. Ringworm heeft een incubatietijd van 1 tot 2 weken vooraleer de infecties zichtbaar worden. De verspreiding kan via allerlei oppervlakken gebeuren en sommige mensen kunnen de schimmel dragen maar er geen verschijnselen van tonen.

Hoe je voorzorgen nemen ?

Na elke training sessie en competitie douchen, eventueel met een anti-roos shampoo. Eens per week kan men best een special zeepstuk zoals Betadermyl gebruiken. Wel regelmatig een vochtinbrengende crème gebruiken vermits de antibacteriële middelen de huid sterk uitdrogen.
Altijd propere kleding dragen, alsook knie pads, oor protectie en andere bescherming. Het is beter om een washandje te gebruiken in plaats van enkel je handen en de zeep. Het washandje zal de dode huid verwijderen zodat huid uitslag minder kans krijgt.

Wat als je ringworm hebt ?

Als je ringworm voor jezelf niet erg vind, denk dan eens aan je trainingspartners en vooral aan diegene met kinderen. Ringworm is erg besmettelijk en kan blijvende kaalheid en littekens als gevolg hebben. Voor kinderen is het meetal nodig om medicatie te nemen om de ringworm te bestrijden met allerlei neveneffecten als gevolg.

Blijf van de mat. De meeste willen blijven trainen en bedekken de vlekken met tape. Hetgeen zeker niet voldoende is omdat de sporen van de schimmel door het pitsen en krabben zich over je hele lichaam kunnen verspreid hebben.

Gebruik antischimmel zalf om de infecties te behandelen. Er zijn er verscheidene beschikbaar maar ikzelf gebruik Lamisil. Preventief gebruik ik Daktarin strooipoeder als ik ergens meer dan normaal last heb van jeuk. Dit poeder is ook ideaal om in je schoenen te strooien.

Indien de schimmel hardnekkig is kan men natuurlijk best de dokter raadplegen die dan eventueel medicatie kan voorschrijven.

Ververs je bed lakens zo veel mogelijk en leen geen handdoeken of toiletgerief uit aan trainingspartners. Ze zullen niet echt blij zijn als je hen besmet, maar hun woede zal niets zijn vergeleken met de haat van je vriend/vriendinnetje... Gebruik je handdoeken en washandjes slechts eenmalig.

Nooit met vuil van buiten de matten op de matten komen. Voornamelijk alles dat je via je voeten verplaatst van de kleedkamer, gang en dergelijke naar de mat. Worstelschoenen draag je enkel op de mat en niet op café. Tenzij je een ander paar hiervoor gebruikt natuurlijk :)

In't kort

Verschijnselen : roze ringvormige plekken op de huid, soms droog, soms vochtig, meestal op de romp.

Incubatietijd : 4 tot 10 dagen.

Besmettelijkheid : zolang de infectie aanwezig is vooral de aangetaste huid van mensen en dieren.

Ziekteduur : onbehandeld jaren, behandeld enkele weken.

Complicaties : zelden.

Wat kun je doen : Voor een behandeling naar de huisarts. Verder strikt de hygiëneregels opvolgen. Een eigen handdoek, kleding en beddengoed gebruiken.

Producten : Lamisil, Daktarin poeder, Betadermyl zeepstuk

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Sporters presteren beter in rood tenue 

vrijdag, mei 20, 2005 Categories: Notities Psychology

Sporters die rode kleding dragen hebben meer kans om te winnen dan hun collega's in tenues met andere kleuren. Dat stellen Britse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Durham, donderdag in het wetenschapsblad Nature.

De wetenschappers onderzochten de resultaten van vier vechtsporten tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004. Bij deze sporten krijgen de deelnemers door loting een rood of een blauw tenue toegewezen. Zij ontdekten dat bij taekwondo, boksen, vrij worstelen en Grieks-Romeins worstelen, deelnemers in een rood tenue aanmerkelijk meer gevechten wonnen. Dat kan niet alleen worden verklaard door het verschil in kracht of kunde, stellen zij.

Ook tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal vorig jaar, wonnen teams in het rood vaker dan andere ploegen, aldus de wetenschappers. Zij wijzen er bovendien op dat in de hoogste Engelse voetbalcompetities zo veel topteams een rood tenue hebben, dat het haast geen toeval meer kan zijn. De twee ploegen die het Engelse voetbal de afgelopen decennia hebben gedomineerd, Manchester United en Liverpool, spelen allebei in rode shirts.

Volgens de onderzoekers kan het voordeel dat sporters in het rood lijken te hebben, wellicht voortkomen uit het feit dat rood wordt geassocieerd met agressie en een hoge testosteronspiegel. Tegenstanders zouden daardoor onbewust al bij voorbaat geïmponeerd kunnen zijn door rode outfits. Om te bepalen of de kleur rood de eigen testosteronproductie verhoogt of juist die van de tegenstander onderdrukt, is aanvullend onderzoek nodig.

LONDEN (ANP)

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Knowledge ... 

donderdag, mei 12, 2005 Categories: Notities Philosophy Quotes

"Science is organized knowledge. Wisdom is organized life."

Immanuel Kant
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Do you know ? 

woensdag, mei 11, 2005 Categories: Notities Philosophy

He who knows not, and knows not that he knows not is a fool. Shun him.

He who knows not, and knows that he knows not, is a student. Teach him.

He who knows, and knows not that he knows, is asleep. Wake him.

He who knows, and knows that he knows, is wise. Follow him

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

De antwoorden 

dinsdag, mei 10, 2005 Categories: About Us Activiteiten Grappling Notities

En dan hier de antwoorden op de prijsvraag. Bart S. uit Nederland kreeg van ons een paar Brute oorschelpen toegestuurd, hij verbaasde me met het antwoord dat ie gaf op de tweede vraag. Nadien bleek dat hij dit te danken had aan een Eddie Bravo seminarie. Voor alle anderen bedankt voor de soms leuke antwoorden en meer geluk volgende keer...  

1) Welk was de eerste submissie waarmee Ken een wedstrijd won ? 
Mijn eerste submissie was een armbar from the mount en dit op een judo wedstrijd te Tielt-Winge in 1999. De meeste gokte op triangle choke (sankaku), al de rest kon je op mijn vechtsport cv vinden.

2) Wat betekend de term “monkey feet“ ?
De term monkey feet heb ik van een drill monkey in the tree waarbij iemand probeerd rond de andere rechtstaande persoon te kruipen beginnende van guard en zo naar de rug en terug. Hierbij is het noodzakelijk dat je met de voeten op de benen en heupen afduwt om omhoog te blijven hangen. De 'grip' die je zo met je voeten maakt noem ik monkey feet. Je kan dit ook gebruiken in bijvoorbeeld mount om rond zijn been een grip met je voet te nemen om te voorkomen dat ie eenvoudig kan hipescapen. Bij half-mount om zijn onderste bovenbeen vast te zetten. In guard om een van zijn steunbenen uit balans te brengen en ook in spiderguard om de elleboog beter te controleren.

3) Je bent gevangen in sideposition aan je rechter zijde, welke zijn de mogelijke posities van je linker arm ?
Vier hoofposities voor je linker arm :
Onder de verste oksel (zijn rechter) : druk naar beneden, oppassen voor kimura
Onder de korste oksel (zijn linker) : druk naar je linker zijde
Op de korste schouder (zijn linker) : druk op schouder en omhoog onder nek met voorarm, oppassen voor americana 
Over de verste schouder (zijn rechter) : met vooram in richting van zijn rechter oor, oppassen voor armbar
In deze volgorde geef ik ook de voorkeur om mijn arm te plaatsen, maar dikwijls heb je geen keuze en is natuurlijk de druk belangrijker.

4) Wat zal mijn gewicht zijn met blauwe koral kimono en bjj gordel bij afsluiting van de wedstrijd.
74.8kg zonder oorschelpen en knie beschermers.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Wettelijke bepalingen 

dinsdag, mei 3, 2005 Categories: Notities Zelfverdediging

Het is in ons land nog niet gebruikelijk dat elke burger zich een wapen kan aanschaffen, zogenaamd om zichzelf te verdedigen. Er is hier geen wapenlobby die schermt met het recht op zelfverdediging. Enkel vuurwapenclubs en jagers worden door de publieke opinie gedoogd als bezitters van wapens. Anders dan in Amerika natuurlijk, waar zelfs de president het recht op zelfverdediging inroept om andere staten 'preventief' aan te vallen en regimes ten val te brengen.
De wetgeving op het wapenbezit hangt natuurlijk samen met het recht op zelfverdediging: het recht om - in plaats van een officiële ordedienst als de politie - eigenhandig op te treden tegen een bedreiging. Uiteraard in accute gevallen (wanneer er geen politieagent in de buurt is) is een burger toegestaan zich met geweld te verdedigen tegen een aanvaller als zijn eigen veiligheid in gevaar is.

1. De tegenpartij (de dief) moet een onmiddellijk en direct gevaar vormen voor jouw of andermans leven. De aanval van de dief moet de dood of zeer zware slagen tot gevolg kunnen hebben. Maar ook bij poging tot verkrachting of als een boef jou dreigt op te sluiten, is noodweer toegelaten. Een gevaar voor goederen volstaat niet.

2. De aanval van de dief moet nakend zijn. Schieten op een vluchtende inbreker is geen noodweer.

3. Om van wettige zelfverdediging te spreken moet het onmogelijk zijn om de aanval van de dief op een andere manier tegen te houden. Als je de politie kan bellen of zelf de benen kan nemen, mag je niet schieten.

4. De reactie moet in verhouding staan tot het gevaar dat wordt afgewend. Een revolverschot dat volgt op een kaakslag is geen noodweer, zo besloot cassatie.

5. Als iemand 's nachts met geweld in jouw woning wil binnendringen, dan gaat het gerecht ervan uit dat er een ernstig gevaar dreigt. Het is voldoende dat de inbreker brokstukken door een venster gooit en de deur probeert te forceren. Ook als de indringer al binnen is, blijft het vermoeden van ernstig gevaar bestaan. Maar in dat geval is er slechts wettige zelfverdediging, als het geweld van de schutter in verhouding staat tot dat van de dieven én als men het gevaar dat van de dieven uitgaat op geen enkele andere manier kon afweren dan door te schieten.

6. Als iemand een gewelddadige plundering afweert en hij gebruikt daarbij zelf geweld, dan is dat automatisch wettige zelfverdediging. Hetzelfde geldt voor verweer tegen afpersing. De rechter mag dan niet meer nagaan of het geweld van de schutter in verhouding staat tot dat van de plunderaar, en evenmin of de schutter nog de politie kon opbellen. Omstreden, in elk geval.

Dit zijn de principes, maar de rechter moet in ieder concreet geval zelf beslissen of het gedrag van een schutter noodzakelijk was én of ze in verhouding stond tot dat van de getroffen dief. Dus: de rechtspraak kan verschillen.

De kwestie is natuurlijk dat het bewijs er moet zijn dat de aanvaller wel degelijk een lijfelijke bedreiging vormde. Meestal komt dat neer op de vraag of hij gewapend was. En dat wapen kan elke vorm aannemen. Als aangetoond wordt dat de aanvaller geen bedreiging (meer) vormde, moet de rechtbank oordelen over het 'gevoel' van bedreiging dat de zelfverdediger naar geweld deed grijpen. Een uitspraak kan elke kant uitgaan, maar men wijkt niet af van het principe dat de zelfverdediging louter en alleen bedoeld is voor het redden van z'n eigen vel. Een juwelier die vanop een veilige afstand schiet op vluchtende gangsters is niet alleen niet fysiek bedreigd, maar is bovendien er enkel op uit zijn have en goed te beschermen (niet louter zichzelf).

gva.be

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Ranges in Fighting 

donderdag, april 28, 2005 Categories: JKD Notities

Human beings possess natural weapons, such as elbows and knees, and have devised many other weapons that are even more efficient. Each type of weapon is particularly suited for use at a certain distance from the opponent. These distances have been broken down into the ranges of combat. The ranges are important to know so that you can be sure that you are practicing in each range. It should also be clear that there is overlap in these ranges. Just because a spear was designed for throwing from 100 feet does not mean that it is ineffective at a range of I foot. A gun has it's greatest advantage at a distance, but it is actually more deadly at close range.
We will start at the closest range and work our way out to the greatest distances. The opponent will be standing for now, but these ranges apply regardless of posture. For the measurement of each range, we will assume the opponent is close to your height.

Empty Hand Ranges

Grappling Range
This is where you can reach you palm around to the back of your opponent’s head. At this range, everything goes. From locking, to kicking, to head butts, to rifle butt strikes, grappling range has it all. Some systems, such as Brazilian Jiu-Jitsu, prefer this range because it is where "all guns fire". This is the range where most head butts, elbow strikes, locks and chokes occur.

Trapping / Throwing Range
This is where, with an outstretched arm, your palm can cover your opponent’s ear. This is slightly outside of grappling range. This is where most trapping and standing locking occurs.

Punching Range
This is where, with an outstretched arm, your palm can touch your opponent’s nose. This is slightly outside of trapping range. This is where most straight punches and long hooks are thrown from.

Kicking range
This is where, with an outstretched arm, your fingers can’t quite touch your opponent’s nose. This is slightly outside of punching range. Most kicks that use the foot as a weapon are thrown from here. (kicking with the shin can cur can occur in trapping and punching range.)

Weaponry Ranges

This is just outside of kicking range. No empty hand tools work here, so we have to use implements which we call weapons. For clarity, let it be known that technically, a weapon is an implement that was specifically designed for combat. Other implements such as umbrella are actually tools that can be used for defense. Also be aware that short weapons, such as the knife of pocket stick, must be used inside the empty hand ranges. The three weaponry ranges are:

Hand Wielded Weapons Range

Throwing Weapons Range

Projectile Weapons Range

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Absorb what is useful  

donderdag, april 7, 2005 Categories: JKD Notities Notities Philosophy

Learning what is useful in the martial arts is not contained within the four walls of a dojo. dojang, gwoon, studio or academy. Learning and absorbing usable knowledge is not located within the structure of your style or system, whether it is Chinese, Japanese, Korean, Brazilian, Thai, Indonesian, Okinawan, Burmese, Filipino, French or whatever. Learning comes from all your contacts, experiences and all facets of your life. The assimilation of learning is called knowledge and the proper use of knowledge is called wisdom.

Knowledge in martial arts can come from fields outside the martial arts. Knowledge can come from your peers, your elders, your juniors, your teachers, your students and even from your mistakes.
 
Sometimes in a light conversation outside of a class room, you can become aware of a concept that a two-hour classroom lecture didn't reveal to you. Your friends in different martial arts such as Aikido, Jujitsu, Bando, Penjak Silat, Savate, street fighting, boxing or wrestling can help your growth if you empty your cup and taste their tea, rather than trying to convince them that your tea is better, and let it permeate your mind, body and soul. Both of your cups will be richer for the experience.
In the early 50's and 60's, most martial arts were prejudiced against other methods or were too proud to learn another style. It is a pity, because I feel you can learn from every contact you make. I believe you owe your allegiance to truth, knowledge and personal growth. Some people give their alliance to their style or to their instructor. I feel this is a noble gesture, as long as it doesn't restrict your quest for total knowledge. I believe you owe your allegiance to personal growth as well as to a particular style, system or person.

I personally encourage my students to study and to look into other systems and other instructors, as long as they are respectful to all parties concerned. No art, person, culture or thing is intrinsically better than any other. A Porsche is no better than a hollowed out canoe in the jungles of the Amazon. I try to bring instructors from many different styles into my Academy as guest instructors to help my students grow. No system has it all. Each system has something to offer and together, they yield a better, more well-rounded martial artist. 
I think it is important for an instructor to remain a student at heart always-to constantly seek better ways of training and execution. It is important to be creative and to experiment and to seek help in areas where you lack expertise. Even a teacher with a doctor's degree in U.S. history needs to seek help when he needs information about Southeast Asia.

I consider myself very fortunate to have so many wonderiful guides to help me grow in this life. My father, my mother, my martial arts instructors, my schoolteachers and my many friends have all helped in my growth, self-improvement and development. The goal of martial arts is not for the destruction of an opponent, but to be used as a tool for self-growth and self perfection. The practice of a martial art should be a practice of love-the love for the preservation of life, the love for the preservation of your body the love for the preservation of your family and friends.  

Free Voice - Issue 1 - Volume 2 - Spring 1997

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Sportdranken 

maandag, april 4, 2005 Categories: Gezondheid Notities

Sportvoeding en vocht

Tijdens het sporten kunt u veel vocht verliezen. Een gevolg hiervan is een verminderd prestatievermogen. Dit is een reden om het vochtverlies aan te vullen.

Stel, je hebt anderhalf uur getraind, veel getranspireerd, tussendoor een bekertje water gedronken en na afloop nog een paar slokken water uit de kraan. Je hebt geen dorst meer dus waarschijnlijk voldoende gedronken. Stel je jezelf wel eens de vraag of je voldoende gedronken hebt? Wat informatie over het aanvullen van vocht, voor, tijdens en na een training.

Tijdens een training verliest iedereen vocht. Dit heeft een belangrijke functie, namelijk om warmte te verliezen waardoor de lichaamstemperatuur niet te veel stijgt.

De hoeveelheid vocht die iemand verliest is afhankelijk van een aantal factoren. De ene persoon transpireert meer dan de ander. Hoe intensiever je traint, hoe meer vocht je zult verliezen. Ook een hoge omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid spelen een rol. Tijdens een zware training op een warme zomerdag kan iemand wel 2 liter per uur verliezen!

Hoeveel vocht verlies je nu tijdens een training?

Je kunt dit zelf inschatten door je gewicht voor en na de training te meten. Het gewichtsverschil is het verlies aan vocht. Door dit een paar keer te meten tijdens de training, kun je dit inschatten.

Voorbeeld: Voor de training weeg je 70,0 kg. Na de training weeg je 69,5 kg. Het verschil is 0,5 kg, dit komt overeen met een halve liter vocht. Tijdens de training heb je een halve liter water gedronken. Dit betekent dat het totale vochtverlies 1liter is.

Hoeveel vocht moet je drinken om dit vochtverlies weer aan te vullen?

Om vocht aan te vullen drink je 1,5 - 2 maal zoveel als het vochtverlies

  • Als je een liter vocht verloren heeft, drinkt u 1,5 – 2 maal zoveel om dit weer aan te vullen. Tijdens de training heeft u al een halve liter gedronken, dus u drinkt nog 1-1,5 liter.

Je kunt beter grote hoeveelheden drinken dan steeds kleine beetjes

  • Hoeveelheden van ongeveer 250 ml kun je drinken om de 20 minuten. Grotere hoeveelheden in een keer versnellen de maaglediging. De totale hoeveelheid vocht die je aan wilt vullen verspreid je dan over de training.

Waarmee kun je het beste aanvullen?

  • Het aanvullen van energie (koolhydraten, suikers) in sportdrank is pas nodig als je langer traint dan 45 minuten intensieve training. Een intensieve training komt overeen met een hartslag tijdens de training die 70-80% van de maximale hartslag is. De MFP-training is over het algemeen niet intensief. Je kunt met water je vochtverlies weer aanvullen.

Zorg dat je voor een training voldoende drinkt

  • Voldoende drinken betekent ruim 1,5 liter per dag onder normale omstandigheden. Het vochtverlies dat je tijdens de training hebt verloren vul je naast deze 1,5 liter aan.

Werking van sportdrank

Allereerst: wat gebeurt er als we sportdrank drinken:

De sportdrank komt eerst in de maag. De maag houdt de drank even vast voordat deze naar de darmen gaat. Vanuit de darmen wordt het opgenomen in het bloed en vervoert door het lichaam. De samenstelling van een drank beïnvloedt de snelheid van de maaglediging. De hoeveelheid koolhydraten, mineralen en osmolariteit van een drank spelen hierbij een rol.

  • Koolhydraten: hoe meer koolhydraten een drank bevat, hoe langer het duurt voordat de drank de maag verlaat, en dus wordt opgenomen in het lichaam. 

  • Mineralen; hoeveelheid natrium: als er meer dan 400 mg natrium (zout) per liter in een drank zit, wordt deze sneller opgenomen in het lichaam.

  • Osmolaliteit: Osmolaliteit betekent het aantal deeltjes in water. Dit wordt op een drankje aangegeven met de termen isotoon, hypotoon en hypertoon. Hoe meer deeltjes in een oplossing, hoe langer het duurt voordat de drank uiteindelijk in het bloed wordt opgenomen.

  • Hypotoon en isotoon bevatten weinig deeltjes (waaronder koolhydraten en mineralen), zij worden snel opgenomen in het bloed. 
    Hypertone dranken bevatten veel deeltjes. Dranken die meer dan 400 mg/Osm/kg worden hypertoon genoemd. Ook cola en vruchtensappen zijn hypertoon.

Wanneer drink je welke drank?

Je hebt een drank met koolhydraten nodig als je langer dan 45 minuten intensief sport. Vind je het wenselijk om een (sport)drank met koolhydraten te drinken, neem dan een drank waarin 30-80 gram koolhydraten per liter zit. Deze worden namelijk redelijk snel opgenomen. Als je erg intensief traint kun je het beste een isotone of hypotone drank drinken, deze wordt snel opgenomen in het lichaam. Bij de keuze houd je rekening met de hoeveelheid koolhydraten en met de hoeveelheid vocht.
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 7 of 10 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
https://ken.be/Blog/ViewCategory.aspx?cat=759&pageid=1&mid=2&pagenumber=7