Sporters presteren beter in rood tenue

Sporters die rode kleding dragen hebben meer kans om te winnen dan hun collega's in tenues met andere kleuren. Dat stellen Britse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Durham, donderdag in het wetenschapsblad Nature.

De wetenschappers onderzochten de resultaten van vier vechtsporten tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004. Bij deze sporten krijgen de deelnemers door loting een rood of een blauw tenue toegewezen. Zij ontdekten dat bij taekwondo, boksen, vrij worstelen en Grieks-Romeins worstelen, deelnemers in een rood tenue aanmerkelijk meer gevechten wonnen. Dat kan niet alleen worden verklaard door het verschil in kracht of kunde, stellen zij.

Ook tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal vorig jaar, wonnen teams in het rood vaker dan andere ploegen, aldus de wetenschappers. Zij wijzen er bovendien op dat in de hoogste Engelse voetbalcompetities zo veel topteams een rood tenue hebben, dat het haast geen toeval meer kan zijn. De twee ploegen die het Engelse voetbal de afgelopen decennia hebben gedomineerd, Manchester United en Liverpool, spelen allebei in rode shirts.

Volgens de onderzoekers kan het voordeel dat sporters in het rood lijken te hebben, wellicht voortkomen uit het feit dat rood wordt geassocieerd met agressie en een hoge testosteronspiegel. Tegenstanders zouden daardoor onbewust al bij voorbaat geïmponeerd kunnen zijn door rode outfits. Om te bepalen of de kleur rood de eigen testosteronproductie verhoogt of juist die van de tegenstander onderdrukt, is aanvullend onderzoek nodig.

LONDEN (ANP)

vrijdag, mei 20, 2005 Categories: Notities Psychology
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.