Berichten in categorie: BJJ

Gracie Jiu-Jitsu - Go Warrior in Brazil 

Wat is google videos toch weer zo een geweldige marketing stap van google incorporated. Weldra gaan ze al onze informatie beheren, maar voorlopig hebben wij er enkel geniet van.

Hier is een filmke over wat Gracie / Brazilian Jiu-Jitsu nu eigenlijk is en verder kan je eens binnenkijken in de school van Royler en in de dojo van Helio. Kijk ook eens naar hoe Helio de grip voor de choke goed steekt.

woensdag, februari 8, 2006 Categories: BJJ Filmkes Grappling Notities Van het Web
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Felipe Costa Overzicht 

De twee weken zitten er weer op. We hebben een veel te veel getraind en zijn dan ook dood moe, vakantie noemen ze dat op mijn werk :) Heb ook al een selectie van fotokes online gezet en je kan ze hier gaan bekijken. Zoals je kan zien, meerdere streepjes en ook nog eens een blauwe en een paarse band braziliaans jiu-jitsu van de hoogste kwaliteit. Om je nog even alle leerstof te laten bezinken heb ik hieronder een kort overzichtje getypt van de topics die we zoal ingeoefend hebben. Als er vragen zijn laat maar komen, want als ik ze niet kan oplossen kunnen we ze vanaf 10 maart opnieuw aan onze wereldkampioen van brazilie vragen...


escape bearhug from back

escape armbar from the guard

quarter bottom front

quarter top front

quarter top back

triangle choke retention

fig 4 toehold escape

omoplata

brabo choke variations

sidecontrol retention

sidecontrol attacks

knee on belly escape

catch position

guard retention

guard passing

open guard retention

open guard passing

half guard passing

y-guard sweeps

babyhug sweeps

sitting guard sweeps

butterfly guard passing

felipe guard passing

felipe guard sweeps

half shin guard sweeps

pulling failure position

z-mount retention

backguard attacks

seatbelt takedowns and sweeps

dinsdag, januari 31, 2006 Categories: About Us BJJ Grappling Lessen Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

To guard or not to guard 

Steeds meer en meer kom je discussies tegen over het wel of niet guard springen tijdens een grappling wedstrijd. Zo was het ook de afgelopen week weer hard tegen hard op het mixfight forum van nederland. Dus zal ik hier eens alles op een rijtje zetten en met mijn mening aanvullen.

Wat is nu eigenlijk guard springen ? De meeste verstaan hieronder de actie waarbij een van de vechters omhoog springt en de benen rond de romp van zijn tegenstander sluit. Hier spreekt men echter over closed guard, de meest dominante versie van guard (als je tegen vechters van dezelfde gewichtsklasse vecht). Vele vechters doen echter variaties op deze beweging. Zo zijn er die een voet op de heup zetten en een arm vastgrijpen om zo neer te gaan zitten en de tegenstander naar hun toe te trekken en zo open guard nemen. Ook zijn er die onmiddelijk rond een been schuiven om half-guard of babyhug guard te nemen. Veel hangt af van de regels, de kledij en het verschil in grootte tussen beide strijders. Dus het kan guard trekken, springen, zitten, schuiven of lopen zijn.

Waarom springen vechters guard ? Omdat ze niet beter weten ? Omdat ze niet rechtstaand kunnen vechten ? Zou kunnen, maar meestal is het omwille van het feit dat ze vrij zeker zijn dat hun tegenstander geen weerstand tegen hun guard kan bieden. Dus is het eerder een strategische zet danwel een minder compleet zijn van de vechter. Meestal zal dit dan ook door vechters van BJJ scholen gedaan worden. Ze hebben een veel betere guard dan vechters van andere grondvecht systemen. De guard is volgens mij ook een van de reden waarom BJJ zo sterk staat (of ligt :) op de grond. Als je niet voornamelijk met guard bezig bent in je trainingen, dan ben je geen braziliaans jiu-jitsu aan het doen !

Is dit dan laf van de BJJers ? Niet echt, want iedereen is vrij om eender welke handeling binnen de wedsrtijdregels te doen om zo tot overwinning te komen. Het verschil is dat bij guard pullen, iedereen duidelijk ziet dat je voor bepaalde handelingen kiest. Maar er zijn tal van andere strategieen die je dagelijks op wedstrijd ziet, waar niemand over klaagt. Zo zijn er vechters die steeds van sidecontrol aanvallen en nooit naar mount gaan. Ontwijken zij dan het mount gevecht ? Er zijn vechters die bij het in half-mount of in guard terechtkomen het spel vastzetten door gewoon in een defensief posture te blijven zitten, recht te springen en terug rechtstaand proberen punten te scoren. En er zijn er die in het begin van elke wedstrijd dadelijk naar een armbar, triangle choke of beenklem springen. En over deze zaken hoor je niemand klagen.

Toen ik pas wedstrijden begon te draaien, deed ik steeds de moeite om boven te komen. Met alle gevolgen vandien, dikwijls heel moe in het begin van de wedstrijd, dikwijls zelf neergehaald en dadelijk in een slechte positie. Dus zware matchen. Tot ik inzag dat ik eigenlijk veel beter was met guard dan de meeste en dus gewoon van in het begin deze posite aannam. Niet meer moe en dadelijk in een positie waar ik meer kansen had dan mijn tegenstander. Nu enkele jaren verder, nu dat ik winnen niet belangrijk meer vind, begin ik terug meer partijen rechtstaand te vechten. Niet omdat ik dit strategisch beter vind, of niet omdat ik denk dat dit mij een meer complete vechter zal maken, maar omdat ik het leuk vind. 

En dat is het belangrijkste, veel plezier hebben. Laat ze maar roddelen, geen ego, geen probleem...

K

maandag, januari 9, 2006 Categories: BJJ Grappling Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Gordels in BJJ 

Er zijn slechts 5 gordels in braziliaans jiu-jitsu. Wit, Blauw, Paars, Bruin en Zwart. Verder zijn er nog de speciale gordels zoals de geel-groene wedstrijd gordel en de rood-zwarte voor de 7e dan graad. Sommige scholen gebruiken ook witte streepjes op de hand van de gordel, maar meestal enkel voor de lagere banden.

In tegenstelling tot andere vechtsporten die gordels gebruiken, is het graden systeem van braziliaans jiu-jitsu enkel gebasseerd op het kunnen van de drager. Het kunnen tonen van een gelijkaardig niveau van vechten met een gelijkaardig persoon en gelijkaardige graad onder volledige weerstand. De streepje kunnen worden gegeven om leerlingen te motiveren. Een blauwe gordel met 1 streepje is net zo goed blauw als iemand met een blauwe gordel met 4 streepjes. Maar die met 4 streepjes is mischien al langer blauw of heeft betere wedstrijdresultaten of kan beter les geven of ...

Gemiddeld duurt het een goeie 12 jaar voor iemand zwart kan behalen. Meestal een goeie 3 jaar per gordel. Natuurlijk is het volledig afhankelijk van het aantal uren dat je per week gaat trainen, de leraars die je hebt, je persoonlijke aanleg en dergelijke. Een voorbeeld van een uitzondering is pe de pano, die er slechts 4 jaar over deed. Na 6 maanden kreeg hij blauw en na 1 jaar won hij de wereld kampioenschappen. Hij kreeg paars en won het volgende jaar in deze category. Kreeg bruin en won. Kreeg zwart na een dikke 4 jaar en werd vervolgens na twee jaar wereldkampioen in zwart absolute. Maar dit zijn natuurlijk de uitzonderingen.

Typisch aan een braziliaanse gordel is de kleur, dat iets bleker is dan de door ons gekende judo kleuren en het zwarte of rode blokje dat je onderaan de gordel op een 1 cm van de onderrand kan vinden. Ikzelf noem dit de hand van de gordel, maar ik ben zeker dat er hier ook een officiele benaming voor bestaat. Deze hand van de gordel is meestal zwart van kleur en kan 1 tot 4 witte streepjes bevatten. Op zwarte gordels is deze rood van kleur. Soms word er op de lagere gordels ook een rode hand aangebracht en dit verwijst dan naar het feit dat de drager een lesgever is. Bij de zwarte gordels word bij lesgevers de hand van het rode blokje aan beide zijde met een wit blokje afgesloten om aan te tonen dat dit een gevorderde lesgever is. Deze twee witte blokjes tellen niet mee in de dan gradering.

En tot slot worden voor kinderen soms de traditionele judo kleurgordels gebruikt. Vooral omwille van motivatie.

dinsdag, augustus 30, 2005 Categories: BJJ Grappling Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Jiu-Jitsu of Jujutsu 

Jujutsu, jujitsu, jiu jitsu — er zijn een hele hoop manieren om deze vechtkunst te spellen. Meestal zal men Jiu-Jitsu gebruiken om naar de braziliaanse stijl te verwijzen en de andere om de oudere japanse mee aan te duiden. Maar om meer correct te zijn moet men enige kennis van de japanse taal hebben (liefste sofie als je me hier ergens fouten ziet maken, laat het dan even weten, tx). In de japanse taal is jūjutsu geschreven in kanji of chinese tekens. Deze komen van Han China en zijn symbolen die in het japans gebruikt worden. De romanizering van deze tekens heeft er voor gezorgd dat deze vertaald werden naar ons alfabet. Deze vertalingen zijn meermaals gebeurt en begonnen rond 1854 toen Japan door Amerika uit zijn isolatie gedwongen werd.

Jujutsu, is de huidige standaard, een afgeleide van het Hepburn romaans systeem. Welliswaar om japanse klanken om te zetten naar engelse schrijfwijze. In de eerste helft van de twintigste eeuw kregen echter jiu-jitsu en jujitsu de voorkeur. Vermits deze wijzen van schrijven van een periode komen waarin de japanse krijgskunsten wereldwijd bekend werden, komt men ze nog regelmatig tegen. De jitsu schrijfwijze voor het tweede karakter is echter niet helemaal correct ten opzichte van het kanji symbool.

De meest populaire vertaling is “zachte kunst“, een meer correcte vertaling zou “de kunst van de beweeglijke aanpasbaarheid” zijn. Echte jujutsu is de kunst om met een minimum aan inspanning een maximum aan resultaat te verkrijgen.

dinsdag, augustus 9, 2005 Categories: BJJ Grappling Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Voeten niet kruisen 

Ik maar iedereen aan het uitleggen dat ze bij armbar from the guard hun voeten niet mogen kruisen en wat doet houdini op wedstrijd ?

Inderdaad, zijn voeten kruisen. Met alle gevolgen vandien (vooral sinds ik al mijn leerlingen vermelde dat ze steeds met al hun vragen naar me toe moeten komen) Dus hier een beetje uitleg : eerst en vooral is maurice een verdomd goede bjj-er maar tja daar ben je niet veel verder mee. Het zit zo, wetenschappelijk gezien maak je het meeste kans om te scoren met een armbar als je de benen niet kruist. Je tegenstander kan dan immers niet zo eenvoudig zijn gewicht in je leggen en jijzelf kan eenvoudiger sweepen. In dit geval echter zijn de knieen volledig open, waardoor er druk van de heupen naar boven toe onder de schouder komt. Deze druk verhoogt het effect van de hefboom op de arm wat in dit geval tot overgave van de tegenstander resulteerde. Mijn advies blijft zoals voorheen, niet voeten kruisen, omdat de kans op succes statisch gezien groter is. Maar het zijn de uitzonderlingen (en het talent van een ervaren vechter) die de regel bevestigen :)

Feedback :
http://www.kxe.be/2005/03/voeten-kruisen/

dinsdag, maart 1, 2005 Categories: BJJ Grappling Grappling Notities Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Braziliaans Jiu Jitsu 

Quote dat den Tom op het web gevonden heeft, geweldig hey ...

"All the hours spent watching TV will be replaced by training. Instead of your good smelling girlfriend, you will be rolling around with bad smelling, sweaty men. Your ears will become deformed until they look like cauliflowers. Your fingers will become callous and your joints will hurt, your knees and ankles will never be the same again. Yet, you will be able to practice this sport brazilian jiu-jitsu and you WILL love it!"

dinsdag, februari 15, 2005 Categories: BJJ Grappling Notities Quotes
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

BJJ wedstrijdregels 

Hier een document dat een detail overzicht van de braziliaans jiu-jitsu wedstrijdregels geeft.

bjj_rules.pdf (96,79 KB)

woensdag, januari 19, 2005 Categories: BJJ Grappling Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Judo vs Brazilian Jiu-Jitsu 

It's easy to find the complete tournament rules for both arts.

Given that most techniques are allowed in either art, the real key is identifying which different rules have a significant impact on strategy.

The answer there is that Judo contests have rules which roughly include:
1. No "defensive" Judo while standing (bent over, grip without attacking, straightarm with grip);
2. No ground work without a throw attempt (can't sit to guard);
3. Limited time on the ground (without regular "progress", fighters get stood up by ref);
4. A clean throw ("ippon") ends the match.

BJJ doesn't include these rules, and as a net effect the resulting strategy and skill set of BJJ fighters is more applicable to other fighting contests (e.g.: submission grappling, no-gi, MMA).

maandag, januari 17, 2005 Categories: BJJ Grappling Grappling Judo Notities Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

De verschillende posities op de grond 

Hier kan je naar de fotos gaan kijken.

Mount
· Middle Mount
· Low Mount
· High Mount
· Z Mount
· Side Mount
· Catch Position (almost juji-gatame)
· Helicopter Mount
· Reverse Helicopter Mount

Guard
· Closed Guard
· Open Guard – Hook Knees – Hook n°1
· Butterfly Guard –  Hooks Guard (both hooks in weight centered)
· X-Guard
· Sitting Guard (one hook in other outside the knee weight on one buttcheak)
· Baby Hug
· Open Guard – Control Hips – Hook n°2 – Overturn
· Open Guard – Control Biceps – Hook n°3 – Foot Spider Guard
· Shin Spider Guard
· Ghost Guard
· Open Guard – Wrap Arms – Hook n°4 – Bicep Lock
· Open Guard – Gunsho – Hook n°5 – De La Riva Guard
· Open Guard – Leg Catch – Hook °6
· Half Guard
· Y Guard
· Active Guard
· Crooked Guard
· Rubber Guard
· Side Guard (half way to his back)
· Octopus Guard (half way to his back far shoulder trapped)
· Reverse Guard - Turtle Guard (quarter partner behind you)

Back Control
· Back Mount
· Back Guard
· Half Back Guard
· Sitting on his butt
· Sidecontrol on his back
· On Side Of Quarter (he will sit back into your guard)
· Lasso Control - Harness Position  

Side Control
· Underhook Head And Block Hip
· Underhook Far Shoulder And Block Hip
· Kuzure Keza Gatame
· Ushiro Keza Gatame - Reverse Keza Gatame (before mounting)
· Knee On Belly
· Shin On Belly
· Chest To Back
· Underhook Head And Underhook Far Arm (knee blocks hip)
· Shortbase Sidecontrol (two arms over)
· Keza Gatame - Headlock Control (switch to kuzure-keza-gatame)

Front Control
· North And South - Kami Shiho Gatame -  69
· Knee On Face

Head To Head (kneeling)
· Top
· Bottom (quarter partner in front)

Leg Catches  - Pulling Guard Failures
· Straight Legbar
· Cross Straight Legbar
· Both Legs Inside His Legs (both legs outside his legs)
· Achileshold Leg Over Leg
· Achileshold Foot Under Butt And Outside Heel On Hip
· Cross Achileshold Leg Over Leg
· Cross Achileshold Foot Under Butt And Outside Heel On Hip

vrijdag, oktober 1, 2004 Categories: BJJ Grappling Grappling Grappling Notities Notities Notities Shooto
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 2 of 3 << < 1 2 3 > >>