Berichten in categorie: Lessen

Woensdag 1 november geen les in Leuven 

Vermits de Sportoase met deze feestdag gesloten is, zal de training van woensdag in Antwerpen doorgaan. De uren volgen nog. Verder zal Felipe deze avond om 18u in Leuven les geven en morgen om 18u in Antwerpen.

maandag, oktober 30, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Felipe geeft dit weekend les 

Deze avond, morgen en zondag zal Felipe zowel de lessen in Leuven als deze in Antwerpen verzorgen. Allen daarheen...

vrijdag, oktober 20, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Geen training op 4 september 

Ik heb eens zin om naar Leuven kermis te gaan en me nog eens goed vet te eten. Voor het wedstrijdseizoen begint en er van snoepen niet veel in huis kan komen. Daarna met mijn luie kont in de zetel zitten om naar het tweede seizoen van Lost te kijken. Om nadien mijn unieke nummers : 4 8 15 16 23 42 met de lotto te spelen. Ah, ja en de zaal is gesloten want anders was ik aan het trainen...

maandag, september 4, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Geen les op 16 augustus 

Op woensdagavond 16 augustus heeft er in de sporthal van Sportoase een internationale basketwedstrijd plaats. Op politiebevel mogen om veiligheidsredenen de dans- en vechtsportzaal niet gebruikt worden.

En ik maar denken dat enkel voetbal een sport vol hooligans was...


woensdag, augustus 16, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Enkele sluitingsdagen SportOase  

Deze vrijdag (30 juni) ben ik er niet, maar kan je gerust komen trainen. Op vrijdag 21 juli is de SportOase echter gesloten en zal er dus ook geen training zijn. Misschien als het weer warm is en er is interesse kunnen we een beetje gaan oefenen (onze ogen?) aan het meer van Rotselaar.

dinsdag, juni 27, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Stage bij Frank De Waele 

Op woensdag 15 maart 2006 zal Felipe stage geven in de school van Frank De Waele van 20u tot 23u te Wondelgem. Er zal op deze avond geen les zijn in Leuven, maar diegene die mee naar de stage willen kunnen me steeds een seintje geven.

dinsdag, maart 7, 2006 Categories: About Us About Us Activiteiten Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Weekendje Felipe Costa 

Blijkbaar is Felipe dit weekend in Belgie en kan je dus zaterdag middag in Antwerpen en zondag middag in Leuven, al je lastige vragen komen stellen. Op zaterdag van 16u tot 18u en zondag al om 15u. Ook de ideale moment om al je t-shirt bestellingen door te geven.

donderdag, februari 23, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Je eerste les 

Het is de bedoeling, om via dit artikel, je vragen omtrent braziliaans jiu-jitsu een beetje te beantwoorden. Vooral de hoe en wat met je eerste les in een typische BJJ sportschool.

Op het einde van het artikel vind je een lijst van veel gebruikte woorden die je helpen de technische woordenschat te begrijpen.

Even komen kijken ?

Je kan altijd even een les bijwonen en vragen stellen zonder deel te nemen. Natuurlijk is een training echt mee volgen nog veel leuker.

Welke kledij breng ik dan mee ?

Voor je naar de eerste les komt, denk je best even na over je garderobe.

Je hebt geen Brazilian Jiu-Jitsu kimono nodig voor je eerste les. Een t-shirt en sportbroek zijn best ok. Je kan eventueel ook nog een uniform van een andere vechtsport of krijgskunst meebrengen. De lesgever kan dan even kijken of dit uniform beter geschikt is dan je normale sportkledij. Eenmaal als je besluit om met brazilian te beginnen zal je natuurlijk een echte BJJ kimono nodig hebben.

Gebruik geen kledij met zakken, riemen of metalen aanhangsels. Ze zijn gevaarlijk omdat er tenen en vingers kunnen in blijven haken. Hangende skatersbroeken zijn een typisch voorbeeld van wat je best niet draagt.

Indien je reeds beschermend materiaal hebt, kan je dit meebrengen. Ik denk dan aan kniebeschermers, mondstuk, worstelschelpen, kruisbeschermer,... Sport tape kan gebruikt worden gevoelige of gekwetste plaatsen te verstevigen of af te dekken.

Hygiene

Zorg er voor dat je vinger- en teen-nagels extra kort geknipt zijn. Als je lang haar hebt doe je dit best in een paardenstaart of gebruik je een badmuts (deze van waterpolo zijn heel geschikt). Verder moet je ook al je piercings en kettinkjes verwijderen om blessures te voorkomen.

Je eerste les

Best kom je een tiental minuutjes voor de les zodat je de tijd hebt om je aan de lesgever voor te stellen en de nodige papieren in orde kan brengen. De lesgever zal je ook de kleedkamers tonen zodat je tijdig aangekleed op de mat kan komen.

Opwarming

Meestal zal er een lichte warming up gebeuren, maar het kan ook dat er een iets meer conditionele opwarming plaats heeft. Er kunnen enkele rondes gelopen worden, aangevuld met enkele pomp oefeningen en buikspieroefeningen. Nadien zal er meestal een individueel opwarm gedeelte zijn waarin vooral oefeningen voor de heupen zullen gegeven worden.

Het is niet erg om deze oefeningen niet helemaal correct te doen, de meesten slagen er niet in tijdens hun eerste training. Probeer gewoon om de hogere gordels zo goed mogelijk te kopieeren. Deze zullen je nadien ook wel verder helpen om ze meer correct te doen.

Techniek

Na de opwarming zal er iemand met je meegaan naar je eigen plaats op de mat. Deze zal je de eerste basis technieken aanleren :

 • Americana armklem
 • Upa mount ontsnapping
 • Guard terugnemen
 • Wurging van de guard
 • BJJ kringloop

Deze zullen je een eerste kijk geven op braziliaans jiu-jitsu en helpen om het geheel te begrijpen.

Positie is belangrijker dan overgave

Een van de belangrijkste principes van BJJ is dat positie belangrijker is dan proberen om de tegenstander tot overgave te dwingen. Met positie bedoeld men dat je lichaam in een meer dominante positie is ten opzichte van het lichaam van je partner. Indien men eenmaal de bovenhand heeft is het eenvoudiger om je tegenstander tot overgave te dwingen.

Dit principe kan je aanvoelen met het beoefenen van de brazilian jiu-jitsu cycle. Deze kringloop oefening laat je van een slechte positie beginnen (in mount) en leert ja dan om in een steeds betere positie te komen. Je gaat naar in guard en passeerd dan naar sidecontrol om vervolgens zelf in mount te komen, waarna je een klem of wurging kan proberen aan te zetten.

Je wil niet naar een klem of wurging gaan zolang je in de guard van je vriend zit, vermits je nog niet volledig in controle van de situatie bent en nog gevaar loopt om zelf geklemd of gewurgd te worden.

Je kan dan de cyclus rustig zonder al te veel weerstand met je partner inoefenen en steeds meer juister de bewegingen uitvoeren.

Sparring

Na de oefensessie zal er een sparring gehouden worden. Het geeft je de kans om de technieken uit te proberen tegen iemand die volledige weerstand bied. Natuurlijk zijn er enkel regels die je moet volgen :

 • Geen stoten, stampen en slagen.
 • Geen vingers in de ogen, neus of andere openingen.
 • Niet aan de haren trekken.
 • Geen slams, bewegingen waarbij je iemand omhoog heft en dan terug tegen de grond smijt
 • Geen hielklemmen, draaingen van de voet of knie
 • Geen nekklemmen, bewegingen waarbij je de nek verdraait

Vergeet niet dat braziliaan jiu-jitsu is gemaakt om veilig en zonder blessures te kunnen trainen en dat deze regels er voor zorgen dat je steeds gezonde en veilige trainingspartners kan hebben.

Afkloppen

Indien je in een nauwe situatie terecht komt of je voelt irritatie of pijn kan je dit meedelen aan je sparringspartner door drie maal snel na elkaar op je partner af te tikken. Zorg ervoor dat je dit voldoende hard doet en indien je handen geblokeerd zijn kan je dit steeds even verbaal meedelen door 'stop' te zeggen of met je voet aftikken.

Natuurlijk moet je zelf ook aandacht geven aan het aftikken van je partner zodat je tijdig kan stoppen met de beweging die je aan het doen bent zoals hij/zij dit ook bij jouw zou doen.

Afkloppen is slechts een onderdeel van de training en is niets om beschaamd over te zijn. Denk niet na over winnen of verliezen, maar probeer gewoon de technieken die je voordien geleerd hebt. Klop steeds tijdig af om te voorkomen dat je lichaam er moet onder lijden.

Na de les

Meestal zullen de hogere banden nog even verder trainen en oefenen, maar als je nog vragen hebt kan je deze steeds stellen. Indien je de braziliaanse jiu-jitsu training verder wil zetten kan je met de lesgever de prijzen en andere trainingsuren overeenkomen. Je zoektocht naar je perfecte kimono kan beginnen...

Ken Van Gilbergen (Naar een idee van Matt Kirtley)

 

Woordenlijst

Americana : Een basisklem waarbij de arm geplooit word in de richting van het hoofd om zo de schouder te verdraaien. Andere benamingen zijn ude-garami, chickenwing, branch-up armbar, v-lock, verfborstel, ...

Kimono : Voor BJJ gebruikt men een uniform dat veel overeenkomsten toont met een Judo uniform. De vest is echter iets korter en het model iets meer modieus :)

Guard : Als de persoon op de grond zijn beide benen om je middel hebt, dan zit je in zijn/haar guard. Deze positie voorkomt dat de bovenste vechter tot aanval kan overgaan.

Guard passeren : De bewegingen om voorbij de benen van je partner te raken als je in zijn/haar guard gevangen zit.

Hielhoek : Een klem waarbij het enkelgewricht word verdraait met het risico dat de knie mee geblesseerd raakt.

Mount : Een positie waarbij de partner met beide benen over je romp zit. Het is een heel dominante houding die toelaat om eenvoudig klemmen en wurgingen aan te zetten.

Zonder kimono : Nee niet naakt, maar wel met korte broek en t-shirt trainen in plaats van met de kimono.

Ebi : Basis beweging die je aanleerd om je heupen van de partner weg te brengen. Ook wel gekend als shrimp, garnaal of hip escape.

Side control : Elke positie waarbij je borst tegen borst met je partner bent, maar de benen niet meer gevangen zijn tussen zijn/haar benen. Ook wel gekend als 100 kilo.

Sweep : Een beweging waarbij je guard hebt en bovenop de partner komt, om zo het voordeel in het gevecht te verkrijgen.

De rug nemen : Een van de meest dominate posities van het grondvechten. Je bent achter de rug van je tegenstander en dit maakt het heel moeilijk voor hem/haar om zich te verdedigen.

Upa : Basis brug beweging om van onder naar boven te raken. 

zaterdag, februari 11, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Felipe Costa Overzicht 

De twee weken zitten er weer op. We hebben een veel te veel getraind en zijn dan ook dood moe, vakantie noemen ze dat op mijn werk :) Heb ook al een selectie van fotokes online gezet en je kan ze hier gaan bekijken. Zoals je kan zien, meerdere streepjes en ook nog eens een blauwe en een paarse band braziliaans jiu-jitsu van de hoogste kwaliteit. Om je nog even alle leerstof te laten bezinken heb ik hieronder een kort overzichtje getypt van de topics die we zoal ingeoefend hebben. Als er vragen zijn laat maar komen, want als ik ze niet kan oplossen kunnen we ze vanaf 10 maart opnieuw aan onze wereldkampioen van brazilie vragen...


escape bearhug from back

escape armbar from the guard

quarter bottom front

quarter top front

quarter top back

triangle choke retention

fig 4 toehold escape

omoplata

brabo choke variations

sidecontrol retention

sidecontrol attacks

knee on belly escape

catch position

guard retention

guard passing

open guard retention

open guard passing

half guard passing

y-guard sweeps

babyhug sweeps

sitting guard sweeps

butterfly guard passing

felipe guard passing

felipe guard sweeps

half shin guard sweeps

pulling failure position

z-mount retention

backguard attacks

seatbelt takedowns and sweeps

dinsdag, januari 31, 2006 Categories: About Us BJJ Grappling Lessen Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Felipe Costa Trainingsschema 

Klik hier voor een voorlopig uurrooster voor de Felipe Costa trainingen. Hou er ook rekening mee dat er wijzigingen kunnen optreden. Zo zijn er mogelijk enkele stages die we bij Remco Pardoel gaan geven. Natuurlijk kan ieder die wil gerust mee naar Oss. Op zondag 22 january zouden we een groepsuitstap willen doen, dus suggesties zijn welkom. Ook kunnen we al meedelen dat Felipe ook bij ons zal zijn van 10 to 17 maart.

woensdag, januari 11, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 5 of 7 << < 1 2 3 4 5 6 7 > >>