Berichten in categorie: Notities

Clock choke - Relógio 

Over de relogio of clock choke bestaan veel discussies en dan voornamelijk over de beweging van de benen, de plaatsing van de borst en de positie van de verste arm. Voor de benen is er discussie over het al dan niet overstappen of bijschuiven in het rondgaan. Moet de heup op de borst bovenop de schouder of het hoofd komen ? En waar komt nu best je andere hand ? Op de vooram, onder het achterbeen, achter het hoofd, aan de andere lapel. Ze werken allemaal, maar de timing of het moment waarop je voor een bepaalde positie moet natuurlijk juist zijn. Eender hoe zolang ie maar afklopt op het einde zal het wel in orde zijn zeker :)

Maar op het einde van deze wedstrijd met Walid tegen Royce kan je alvast een perfect voorbeeld zien...

Of vanuit een andere hoek en in kleur :)...

dinsdag, maart 28, 2006 Categories: BJJ Filmkes Grappling Notities Van het Web
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

BJJ volgens Renzo Gracie 

"A black belt is a white belt who never quits!"

Renzo Gracie
dinsdag, maart 14, 2006 Categories: Didaktiek Notities Quotes
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Shooters 

Vroeger werden er in Japan veel vechtsport competities gehouden waarvan de resultaten vervalst werden. Je kan het vergelijken met catch of wwf worstellen, maar dan meer realistisch en zonder dat de mensen weten dat er afgesproken werd. Dit gebeurt vandaag de dag trouwens nog regelmatig voor sommige mma partijen. Vandaar dat bij de oprichting van het Shooto circuit enkel kampen onder eigen leden werden gehouden. De betekenis van het woord Shooto wil trouwens zeggen : moeite doen om te vechten (ipv af te spreken). Shooters waren dus diegene die echt vochten en aan Shooto deelnamen. In een huidige context word het woord Shooters ook gebruikt voor kampers die weinig rechtstaand vechten en dadelijk voor de takedown gaan. Meer over de geschiedenis van Shooto of Shoot Wrestling lees je hier...

dinsdag, februari 21, 2006 Categories: Grappling Notities Shooto
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Bloemkool oren 

Speciaal voor onze Oliver. In dit iets oudere filmke zie je Leozinho zijn worsteloor met een naald leeghalen. Natuurlijk is het beter om naar de dokter te gaan... Ik zal er alvast bijvertellen dat de meeste dokters in Belgie echter geen idee hebben hoe ze een bloemkool oor moeten behandelen. Eender hoe, ijs ophouden om zwelling te verminderen en eenmaal als bloed eruit is, heel veel druk opzetten zodat bloed niet terug kan komen... Succes.

woensdag, februari 15, 2006 Categories: Filmkes Grappling Notities Van het Web Worstelen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Gracie Jiu-Jitsu - Go Warrior in Brazil 

Wat is google videos toch weer zo een geweldige marketing stap van google incorporated. Weldra gaan ze al onze informatie beheren, maar voorlopig hebben wij er enkel geniet van.

Hier is een filmke over wat Gracie / Brazilian Jiu-Jitsu nu eigenlijk is en verder kan je eens binnenkijken in de school van Royler en in de dojo van Helio. Kijk ook eens naar hoe Helio de grip voor de choke goed steekt.

woensdag, februari 8, 2006 Categories: BJJ Filmkes Grappling Notities Van het Web
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Felipe Costa Overzicht 

De twee weken zitten er weer op. We hebben een veel te veel getraind en zijn dan ook dood moe, vakantie noemen ze dat op mijn werk :) Heb ook al een selectie van fotokes online gezet en je kan ze hier gaan bekijken. Zoals je kan zien, meerdere streepjes en ook nog eens een blauwe en een paarse band braziliaans jiu-jitsu van de hoogste kwaliteit. Om je nog even alle leerstof te laten bezinken heb ik hieronder een kort overzichtje getypt van de topics die we zoal ingeoefend hebben. Als er vragen zijn laat maar komen, want als ik ze niet kan oplossen kunnen we ze vanaf 10 maart opnieuw aan onze wereldkampioen van brazilie vragen...


escape bearhug from back

escape armbar from the guard

quarter bottom front

quarter top front

quarter top back

triangle choke retention

fig 4 toehold escape

omoplata

brabo choke variations

sidecontrol retention

sidecontrol attacks

knee on belly escape

catch position

guard retention

guard passing

open guard retention

open guard passing

half guard passing

y-guard sweeps

babyhug sweeps

sitting guard sweeps

butterfly guard passing

felipe guard passing

felipe guard sweeps

half shin guard sweeps

pulling failure position

z-mount retention

backguard attacks

seatbelt takedowns and sweeps

dinsdag, januari 31, 2006 Categories: About Us BJJ Grappling Lessen Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

To guard or not to guard 

Steeds meer en meer kom je discussies tegen over het wel of niet guard springen tijdens een grappling wedstrijd. Zo was het ook de afgelopen week weer hard tegen hard op het mixfight forum van nederland. Dus zal ik hier eens alles op een rijtje zetten en met mijn mening aanvullen.

Wat is nu eigenlijk guard springen ? De meeste verstaan hieronder de actie waarbij een van de vechters omhoog springt en de benen rond de romp van zijn tegenstander sluit. Hier spreekt men echter over closed guard, de meest dominante versie van guard (als je tegen vechters van dezelfde gewichtsklasse vecht). Vele vechters doen echter variaties op deze beweging. Zo zijn er die een voet op de heup zetten en een arm vastgrijpen om zo neer te gaan zitten en de tegenstander naar hun toe te trekken en zo open guard nemen. Ook zijn er die onmiddelijk rond een been schuiven om half-guard of babyhug guard te nemen. Veel hangt af van de regels, de kledij en het verschil in grootte tussen beide strijders. Dus het kan guard trekken, springen, zitten, schuiven of lopen zijn.

Waarom springen vechters guard ? Omdat ze niet beter weten ? Omdat ze niet rechtstaand kunnen vechten ? Zou kunnen, maar meestal is het omwille van het feit dat ze vrij zeker zijn dat hun tegenstander geen weerstand tegen hun guard kan bieden. Dus is het eerder een strategische zet danwel een minder compleet zijn van de vechter. Meestal zal dit dan ook door vechters van BJJ scholen gedaan worden. Ze hebben een veel betere guard dan vechters van andere grondvecht systemen. De guard is volgens mij ook een van de reden waarom BJJ zo sterk staat (of ligt :) op de grond. Als je niet voornamelijk met guard bezig bent in je trainingen, dan ben je geen braziliaans jiu-jitsu aan het doen !

Is dit dan laf van de BJJers ? Niet echt, want iedereen is vrij om eender welke handeling binnen de wedsrtijdregels te doen om zo tot overwinning te komen. Het verschil is dat bij guard pullen, iedereen duidelijk ziet dat je voor bepaalde handelingen kiest. Maar er zijn tal van andere strategieen die je dagelijks op wedstrijd ziet, waar niemand over klaagt. Zo zijn er vechters die steeds van sidecontrol aanvallen en nooit naar mount gaan. Ontwijken zij dan het mount gevecht ? Er zijn vechters die bij het in half-mount of in guard terechtkomen het spel vastzetten door gewoon in een defensief posture te blijven zitten, recht te springen en terug rechtstaand proberen punten te scoren. En er zijn er die in het begin van elke wedstrijd dadelijk naar een armbar, triangle choke of beenklem springen. En over deze zaken hoor je niemand klagen.

Toen ik pas wedstrijden begon te draaien, deed ik steeds de moeite om boven te komen. Met alle gevolgen vandien, dikwijls heel moe in het begin van de wedstrijd, dikwijls zelf neergehaald en dadelijk in een slechte positie. Dus zware matchen. Tot ik inzag dat ik eigenlijk veel beter was met guard dan de meeste en dus gewoon van in het begin deze posite aannam. Niet meer moe en dadelijk in een positie waar ik meer kansen had dan mijn tegenstander. Nu enkele jaren verder, nu dat ik winnen niet belangrijk meer vind, begin ik terug meer partijen rechtstaand te vechten. Niet omdat ik dit strategisch beter vind, of niet omdat ik denk dat dit mij een meer complete vechter zal maken, maar omdat ik het leuk vind. 

En dat is het belangrijkste, veel plezier hebben. Laat ze maar roddelen, geen ego, geen probleem...

K

maandag, januari 9, 2006 Categories: BJJ Grappling Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Believing in television 

Remember, on TV cops solve murder cases in 50 minutes, comedians get roars of laughter from fairly routine sitcom scripts, and kids sing songs with big purple dinosaurs. That's TV. You aren't on TV. You're performing in real life, for real people. Different game.

Ian Rowland
zondag, januari 8, 2006 Categories: Notities Psychology Quotes
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Help de maatschappij en laat de mensen lachen ! 

"100 keer lachen is zo goed als een intensieve training van 10 min"

Allan & Barbara Pease
vrijdag, januari 6, 2006 Categories: Notities Psychology Quotes
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Freefight Mixfight Pancrase Shooto  

De laatste maanden krijgt de term freefight weer alle media aandacht. Spijtig genoeg zoals gewoonlijk weer in een negatief sfeerbeeld. De meeste productiemaatschappijen willen de beoefenaars van deze sporten afbeelden als agressieve, ongeschoolde bloeddorstige dommerikken. Nooit gaan ze in op een voorstel waarin de positieve aspecten van deze hobby naar voor gebracht worden. Indien je als vlaams media huis hier anders over denkt, kan je steeds contact met me opnemen. Ik heb genoeg ideeen met een proof of concept. Indien jullie echt geweld en bloed zoeken ga dan maar in de sado-masochistische underground op verkenning...

Vandaar hier enige uitleg. Freefight is een verzamelnaam voor alle wedstrijden waar verschillende stijlen of systemen het tegen elkaar opnemen. Net als Vale Tudo.  Hierdoor zijn de regels beperkter dan normaal, maar aanvaardbaar door beide partijen. Omwille van de samenstelling free en fight denken de mensen dat het gaat om gevechten zonder regels in een illegale context. Enkele jaren terug had full contact met hetzelfde fenomeen te maken, omwille van onwetendheid van de burger dacht deze eveneens dat hierbij alles toegelaten werd en dus de beste/gevaarlijkste vechtsport was.

Hier de realiteit :

Full contact is een vorm van 'kickboksen' die volledig gereglementeerd is en waarbij protectie gedragen word. Er zijn geen lowkicks toegelaten, wat maakt dat kickboksen zelf als moeilijker/zwaarder mag gezien worden als full contact. Net als thaisboksen meer toelaat dan kickboksen omwille van het gebruik van knieeen en elleboog stoten. Dus full contact is een van de lichtste vormen beoefend in de ring. (maar niet noodzakelijk de minst technische)

Freefight gebruikt meestal de regels van thais boksen, maar dan aangevuld met grondwerk zoals we dit van judo en worstellen kennen. Zo zijn Shooto, Rings, Mixfight, Pancrase en Pride, ... allemaal freefight systemen met elk hun eigen regels en beperkingen. Of misschien beter uitgedrukt allemaal freefight organisaties die ervoor zorgen dat alle wedstrijden veilig zijn voor de deelnemers en volgens een wettelijk kader kunnen verlopen. Het kan natuurlijk ook dat iemand die geen grondwerk kent (zoals bijvoorbeeld een karateka) deel neemt aan een gemengde stijl gevecht.

De benaming grappling wordt dikwijls ook verkeerd gebruikt. De meeste verstaan onder grappling eigenlijk submission wrestling, anderen verstaan er een mengeling van grondvechtstijlen onder die niet onder een ander systeem vallen. Maar het is eigenlijk net als freefight een verzamelnaam voor alle stijlen en systemen die voornamelijk grondvechten omvatten zoals bijvoorbeeld ... Judo, Worstelen, Braziliaans Jiu-Jitsu, Silat, Sambo en zo meer...

Hier enkele nog in het kort :

Kickboks systemen :
 • Full Contact : protectie en geen lowkicks
 • Kickboksen : zowel stoten als trappen
 • Thais boksen : ook knie, elleboog en clinch technieken toegelaten
Grappling systemen :
 • Braziliaans Jiu-Jitsu : verplichte kimono
 • Submission Wrestling : zonder kimono en meerdere klemmen toegelaten
 • Judo : wurgingen, enkel arm en schouderklemmen en beoordeling op correctheid van de techniek ipv enkel op efficientie
 • Sambo : geen wurgingen, enkel kimono vest
Freefight systemen :
 • Shooto : een van de grootste japanse organisaties
 • Pride : de best betalende organistatie
 • Pancrase : geen gesloten vuist en been protectie
 • Mixfight : term gebruikt door belgische federatie
 • Dog Brothers : ook wapens zoals stokken worden gebruikt (momenteel enkel usa) 
 • Vale Tudo : term die voornamelijk in brazilie gebruikt is

En last but not least, kooivechten valt ook onder freefight. De regels zijn juist hetzelfde als de meeste andere free fight systemen, maar de wedstrijden gaan door in kooi in plaats van een ring. Desondanks dat dit het gevecht spectaculairder maakt voor de toeschouwers, is het gebruik van een kooi veiliger voor de deelnemers. Zo kunnen de vechters niet onder de touwen doorvallen of niet over de touwen geworpen worden en kan men minder strategisch misbruik van de hoeken van de ring maken. Enkele organisaties zijn EVT, UFC en King of the cage.

Hoop dat dit alles toch een beetje duidelijker maakt.

Doei,

woensdag, december 21, 2005 Categories: Grappling Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 5 of 10 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>