Wim Deputter 

In België is het Free Fight of Mix Fight in volle opmars. Beetje bij beetje zien we Mixfight partijen op affiches staan. Na wat kinderziektes is zich nu ook beetje bij beetje een hechte structuur aan het vormen met strakke regels en opgeleide scheidsrechters. De toekomst ziet er dus goed uit voor deze spectaculaire technische sport. Een naam die we in België regelmatig horen vallen is WIM DEPUTTER (Exit-BJJ/Dawsu Leuven). De laatste maanden gaat deze man uit de Belgisch studentenstad nummer 1 als een pletwals over z'n tegenstanders. Zowel staand als op de grond kan hij zijn mannetje staan en liet zich vooral opmerken door te winnen van PISLIK (It's Showtime/Gym Alkmaar). Duidelijk tijd om de man wat vragen te stellen:

Dag Wim, hoe gaat het met je?

Heel goed! Dank u.

Vertel eens iets meer over jezelf? Hoe oud ben je? Van waar ben je afkomstig?Ben je nog student , werk je, of ben je full time bezig met je sport?

Ik ben 23 jaar, woon in Boutersem, een klein dorp vlakbij Leuven en heb een vaste vriendin. Sinds 2004 ben ik afgestudeerd als regent lichamelijke opvoeding. Sinds oktober 2004 werk ik als interimleerkracht. Doordat ik in het onderwijs werk, heb ik voldoende tijd om dagelijks te kunnen trainen.
Full time met mijn sport bezig zijn is momenteel nog onmogelijk. Ik ben eigenlijk ook niet zeker of ik wel volledig van mijn sport afhankelijk zou willen zijn, je weet nooit hoe lang je kan meedraaien. Bovendien geef ik graag les. Je weet echter nooit wat de toekomst brengt...

Jou skills op de grond zijn niet mis, kan je wat meer vertellen over jou stijl die je traint, of getraind hebt om nu als Free Fighter in de ring te staan?

Ik heb altijd verschillende stijlen door elkaar getraind.
Op negenjarige leeftijd ben ik begonnen met judo en klassieke jiu-jitsu. Op één van die trainingen leerde ik Ken Van Gilbergen kennen. Hij is sindsdien mijn vaste trainingspartner geworden ik heb heel veel van hem geleerd.
Doorheen de jaren beoefende ik daarnaast nog verschillende andere stijlen (wing tchun, kali, jeet kune do, capoeira,…). Zo ben ik bij het thaiboksen terechtgekomen en leerde ik Christophe Lambaux kennen. Hij werd mijn vaste thai-trainer.
Vier jaar geleden heb ik via Ken het brazilian jiu-jitsu leren kennen. Ik ben toen met de meeste andere stijlen gestopt en me meer op brazilian jiu-jitsu gaan toeleggen. Thaiboks en capoeira ben ik blijven beoefenen.
Van jongs af aan heb ik altijd veel op grond getraind, maar door het brazilian jiu-jitsu is mijn niveau op grond pas echt omhoog gegaan. Als freefighter vind ik thaiboks belangrijk, maar het is wel mijn grondwerk dat het verschil in de ring maakt.

Je hebt toch ook wat Thaibokspartijen gedraaid? Train je daar nog op of concentreer je jezelf nu alleen nog op het Freefighten?

Ik train nog steeds thaiboks maar dan in functie van het freefighten. Het is niet uitgesloten dat ik in de toekomst nog thai-partijen draai, maar momenteel concentreer ik mij enkel op het freefighten.

Werk je met verschillende trainers of heb je één trainer die je zowel bijschaaft voor het grond als staand werk?Wie is die persoon, personen?

Ik heb verschillende trainers.In de eerste plaats train ik mijn grappling (zowel grond als rechtstaand)  bij Ken Van Gilbergen (EXIT BJJ Leuven) en mijn thaiboks bij Christophe Lambaux (DAWSU Leuven).
Ik train echter geregeld ook brazilian jiu-jitsu bij Maurice en Michel Goffart (EXIT BJJ Antwerpen) en boks bij Eduard Crits (DAWSU Leuven).

Wat vind je het mooist, staand winnen of op de grond?

Hoewel ik vind dat het in principe niet uitmaakt waar je wint, moet ik toch toegeven dat ik liever op de grond win met een submission. Rechtstaand vechten is slopend voor het lichaam, zowel voor jezelf als voor de tegenstander. Na iedere thaiwedstrijd ben ik wel even geblesseerd geweest, terwijl ik aan geen enkele freefight-partij een blessure heb overgehouden.
Een klem of een wurging laat toe om een tegenstander uit te schakelen zonder hem echt schade te berokkenen.
Bovendien worden op de meeste gala's vooral thaiwedstrijden en slechts enkele freefight-partijen gehouden. Na een hele avond van stoten en trappen, vind ik het wel cool om even iets anders te kunnen doen :)

Wat was je mooiste overwinning tot nu toe en hoe verliep deze?

Ik heb niet echt een favoriete overwinning. In het freefight heb ik mijn meeste partijen in enkele minuten kunnen beëindigen door submission zonder al te veel problemen.
Pislik is eigenlijk de enige tegenstander waartegen ik de volle tien minuten heb moeten knokken voor de overwinning. Maar door de vele misverstanden tijdens deze partij, durf ik dit niet echt een mooie overwinning te noemen. De overwinningen voor een thuispubliek zijn eigenlijk het mooist.
Mijn mooiste overwinning in het BJJ vind ik die op Short Circuit 3. Het was mijn eerste BJJ-tornooi als blauwe band. Ik heb toen samen met Ken eerste en tweede plaats behaald in -79kg.

Jou partij tegen Pislik heeft nogal wat stof doen opwaaien, iedereen was verrast door jou kunnen, hoe verliep deze wedstrijd voor jou, wetende wat er allemaal buiten jou om veel mis ging op gebied van de wedstrijdleiding?

Ik zag mijn wedstrijd tegen Pislik als een uitgelezen kans om mijn kunnen te bewijzen en door te breken als mma-vechter. Pislik is een harde vechter die zich al meermaals bewezen heeft en om eerlijk te zijn heb ik zelf dikwijls getwijfeld of ik zou kunnen winnen. Ik vond echter dat ik niets te verliezen had en ben er dan ook de volle 100% voor gegaan. Ik heb veel steun gehad aan mijn coaches en trainingspartners.
Het gevecht zelf is voor mij goed verlopen, maar het was wel frustrerend.
Ik ga hier niet uitweiden over alle fouten die gebeurd zijn tijdens de partij, ik wil alleen even iets zeggen over het feit dat ik aftikte.
In het begin van de eerste ronde ben ik na een takedown van Pislik even in de problemen geweest, maar ik wist mezelf te redden en half mount te krijgen. Pislik omklemde op dit moment mijn nek (guillotine). Ik geef toe dat het even zou geduurd hebben om mijn hoofd te bevrijden, maar voor Pislik was het zeer moeilijk geweest om mij vanuit die positie te wurgen.  En toen kwam er die break van de scheidsrechters... :)
In het midden van de ring wil ik terug dezelfde positie innemen en laat dus mijn hoofd vastnemen. Pislik omklemt mij onmiddellijk met zijn benen (closed guard) en begint te wurgen, zonder signaal van de scheidsrechter. De choke zit weliswaar en ik moet aftikken.
Na een discussie werd het gevecht dan verder gezet. De rest van de eerste ronde heb ik Pislik praktisch volledig in mijn mount gehad. De tweede ronde was Pislik duidelijk vermoeid en heb ik niet veel problemen meer gehad.
Al bij al is deze wedstrijd wel positief geweest. Sinds deze wedstrijd zijn de federaties in België werk beginnen te maken van degelijke freefight-regels en zelf krijg ik veel meer goede aanbiedingen om te vechten.

Komt er een rematch?

Wat mij betreft komt er zeker een rematch.
Ik heb het volste respect voor Pislik; het is een harde vechter. Aan de ring zijn er weliswaar een aantal harde woorden gevallen, maar na de wedstrijd hebben we alles sportief kunnen uitpraten.
Een rematch lijkt me dan ook op zijn plaats.

Naar welke vechter kijk je op qua techniek, persoon, karakter enz..?

Ik kijk vooral op naar de vechters waar ik dagelijks mee train. Ik denk hierbij aan Ken Van Gilbergen, Jan De Keyzer, Nicolas Cartenian, Maurice en Michel Goffart en al de anderen waar ik de mat mee deel.

Wie en waar zou je willen vechten in de toekomst en hoe zie je daar je kansen in?

Naast Pislik zou ik ook nog tegen enkele andere goede vechters uit Nederland willen uitkomen. Ik denk hierbij bvb. aan Matthieu Lawalata, Vincent Latoel, Mark Duncan, Furdjel De Windt, ,...
Daarna zien we wel verder. Of dit te hoog gegrepen is, zal de toekomst wel uitwijzen...
Waar ik moet vechten is niet echt belangrijk, al droom ik er wel van om eens in Ahoy in Rotterdam of de Amsterdam Arena te vechten.

Heb je nog een boodschap voor onze lezers?

Groeten aan de lezers en bedankt aan al de mensen die mij steunen!
Ik hoop van nog veel mooie wedstrijden te brengen.

Bedankt voor je tijd Wim en tot zeer binnenkort!!

Fighting Post, September 2005

vrijdag, november 4, 2005 Categories: Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Anytown Throwdown 

Erik Paulson is weldra de gastheer van een nieuw tv concept : "Anytown Throwdown". Hij zal samen met een ploeg een deel van een dorp ombouwen in een trainingcentrum. In deze omgeving zal men twee mensen met haatgevoelens, tegenover elkaar, trainen. Op het einde van de week zullen ze tegen elkaar publiek vechten om zo hun geschillen bij te leggen. De deelnemers kunnen man tegen man of vrouw tegen vrouw zijn. Elke aflevering zal het verleden van beide deelnemers vertellen, geen van hen mag reeds vroegere vechtsport ervaring hebben. De kijkers zullen zo kunnen zien van waar ze afkomstig zijn en hoe hun haatgevoelens gegroeid zijn. De vechters zullen willekeurig uit een hoed een briefje nemen met daarop de vechtsport die ze aangeleerd zullen worden. (rammel..rammel...briefje lezen...bullshido...doh) Elk van hen krijgt een trainer en zal in het kamp niet enkel de vechtsport maar ook de geschiedenis en dergelijke moeten instuderen. Op het einde is er dan de grote wedstrijd en deze zal via sateliet beoordeeld worden door experts en enkele beroemdheden. Waarna de winnaar zal worden aangeduid en eveneens een score toegewezen krijgen. Op het einde van het seizoen zullen de twee beste vechters uitgenodigd worden om het tegen elkaar op te nemen... We zijn benieuwd...  

woensdag, november 2, 2005 Categories: Besprekingen Tv
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Danny en Palma blauw 

Gisteren was het dan zover, Danny en Palma kregen hun blauwe band plechtig aangebonden door mkm. Beide hebben ze mijn jiu-jitsu spel verbeterd. In het begin was het voor me en Danny wel even moeilijk. Hij weegt iets meer en ik moest dan ook iets harder gaan dan ik gewoonlijk vecht. Zoals de meeste wel zullen weten ben ik nogal onhandig en sneller betekend dus ook lomper. Dus Danny had het steeds hard met me te verduren. Door hem verbeterede voornamelijk mijn open guard en leerde ik mijn heupen voor zijn heupen te houden als ik onder lag. Bij Palma lag het net iets anders, hij was de laatste maanden iedereen door zijn armbar molen aan het draaien zowel op training als op wedstrijd. Van hem leerde ik dan ook om beter mijn armen te verdedigen en mijn dominate posities meer stabiel te houden want Palma vecht redelijk explosief. Hopelijk kunnen we nog vele uren rollen... Proficiat.

ps: Voor diegene die het nog niet moesten weten mkm is nu een tweeling en een vierling geworden :)

vrijdag, oktober 28, 2005 Categories: About Us Graduaties
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Golden Gloves Gala 

Spijtig genoeg valt dit gala samen met de BJJ Dutch Open, maar voor al diegene die in de avond nog een beetje naar entertainment van de bovenste plank willen gaan kijken, zeker een aanrader.

donderdag, oktober 27, 2005 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Wat is worstelen ? 

Het worstelen is een vechtsport. Er bestaan in het worstelen twee stijlen: Grieks-Romeinse en de vrije stijl. Bij de Grieks-Romeinse stijl mag alleen het bovenlichaam bewerkt worden, d.w.z. de armen, de romp en het hoofd. Bij de vrije stijl mogen ook de benen gebruikt worden. Handelingen die pijn of kwetsuren teweegbrengen zijn ten strengste verboden.

Vaak is er een begripsverwarring tussen worstelen en catch. Catch is een komediespel, dat je kunt vergelijken met een toneelstuk; Elk onderdeel wordt zorgvuldig ingestudeerd, en zodoende is ook de winnaar op voorhand gekend; Worstelen daarentegen is een kwestie van goed nadenken, snel reageren en een flinke dosis techniek;

Er wordt individueel geworsteld (man tegen man). Maar meestal is er ook een rangschikking per beste ploeg op land, deze is dan afhankelijk van de behaalde uitslagen van elke individuele worstelaar. Een worstelaar wordt ingedeeld in bepaalde gewichtsklassen. Zodoende dient er voor elk toernooi gewogen te worden, om te bepalen in welke reeks er geworsteld zal worden.

De tijdsduur van een wedstrijd is als volgt verdeeld:

Beloften 06-16 jaar 2 x 2 minuten
Junioren 17-19 jaar 2 x 3 minuten
Senioren vanaf 20 jaar 2 x 3 minuten.

Met een rustpauze van 30 sec. Aan het eind van een wedstrijd dient er een verschil van 3 punten te zijn, anders is er een verlenging van 2 of 3 minuten.

Ook vrouwen doen aan worstelen, die beoefenen alleen vrije stijl.

dinsdag, oktober 25, 2005 Categories: Grappling Notities Worstelen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Puntentelling worstelen 

Voor elke greep krijgt men een aantal punten (1,2,3 of 5 punten). Winnen kan dus op de volgende manieren:

  • Door vloering (d.w z . de beide schouders van de tegenstrever tegen de mat gedrukt)
  • Door meerderheid van punten (als het verschil 10 punten of meer bedraagt)
  • Door punten (als de reglementaire tijd verstreken is tellen de punten)
  • Door uitsluiten of opgave van de tegenstrever
maandag, oktober 24, 2005 Categories: Grappling Notities Worstelen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Cadu Results  

Hier even in het kort de resultaten, later misschien meer...

Palma 1st place -73kg white belts
Mark 3th place -73kg white belts
Danny 1st place +91 white belts
Bruno 3th place +91 white belts
Marjo 1st place open woman
Ken 2nd place -73kg coloured belts
Wim 2nd place -79kg coloured belts
Christophe 2nd place -85kg coloured belts

en Tim, Steven en Tom grepen juist naast de begeerde plastieken hangertjes.

zaterdag, oktober 22, 2005 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Cadu Short Circuit 

Morgen is er geen training omwille van een wedstrijd BJJ in Nederland bij Cadu. We spreken zoals gewoonlijk af op de parking bij me thuis rond een uur of 7:15. Nadien rijden we door om tegen 8u de antwerpse delegatie op te halen en om 8u30 aan de Shell richting Breda de laatste vechters op te pikken. Weging is om 10u en hieronder de gewichtsklasses :
mannen : -67, -73, -79, -85, -91, +91
vrouwen : -60, +60 

vrijdag, oktober 21, 2005 Categories: About Us About Us Activiteiten Besprekingen Competitie Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Rickson Gracie Challenge 

In Maurice zijn gewicht was Bibiano de gelukkige winnaar en in Michel zijn gewicht was het Leozinho die weer eens de eerste plaats op zijn naam plaatste.

donderdag, oktober 20, 2005 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

M&M at Budo Challenge 

Zoals jullie al weten zijn Torah en Houdini momenteel in LA om er deel te nemen aan de Rickson Gracie Budo Challenge. Ikzelf was spijtig genoeg niet bij de gelukkigen, want Kid Peligro en co betalen heel de reis. Hier al enige comments van onze vechters...

> Hey manne, hoe is het daar ?
Alles is ok, chik hotel, we zijn buurt nog aan het verkennen

> Weet ja al tegen wie je moet vechten ?
Nog niet morgen om 19u

> Hoe zit het met het gewicht ?
Alles ok, maurice mag 63 wegen, ik zit goed

> Al bekende bjj-ers gezien ?
Nog niet, morgen dan waarschijnlijk, Jacare en Vieira zijn hier en Rickson natuurlijk :)

> Word er een tv programma van gemaakt ?
Yep, is groots opgezet ding, twas vanavond al repetitie, we krijgen koptelfoons zodat ze het coachen kunnen horen enzo, is surieus gedoe hier :)

> Wanneer zijn jullie terug ?
Vrijdagavond, kunnen misschien afspreken ergens, zijn toch in zaventem ?

> Zullen we zeker doen, wie vecht er in mij gewicht ?
Franse judoka morgen meer info

> En is het waar dat er naakte dames op jullie hotelkamer zaten ?
Leugens, allemaal leugens :)

> Ciao
> K

Lees ook verder op de team site...

dinsdag, oktober 18, 2005 Categories: Interviews
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 45 of 62 << < 30 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 60 > >>