Wat is worstelen ?

Het worstelen is een vechtsport. Er bestaan in het worstelen twee stijlen: Grieks-Romeinse en de vrije stijl. Bij de Grieks-Romeinse stijl mag alleen het bovenlichaam bewerkt worden, d.w.z. de armen, de romp en het hoofd. Bij de vrije stijl mogen ook de benen gebruikt worden. Handelingen die pijn of kwetsuren teweegbrengen zijn ten strengste verboden.

Vaak is er een begripsverwarring tussen worstelen en catch. Catch is een komediespel, dat je kunt vergelijken met een toneelstuk; Elk onderdeel wordt zorgvuldig ingestudeerd, en zodoende is ook de winnaar op voorhand gekend; Worstelen daarentegen is een kwestie van goed nadenken, snel reageren en een flinke dosis techniek;

Er wordt individueel geworsteld (man tegen man). Maar meestal is er ook een rangschikking per beste ploeg op land, deze is dan afhankelijk van de behaalde uitslagen van elke individuele worstelaar. Een worstelaar wordt ingedeeld in bepaalde gewichtsklassen. Zodoende dient er voor elk toernooi gewogen te worden, om te bepalen in welke reeks er geworsteld zal worden.

De tijdsduur van een wedstrijd is als volgt verdeeld:

Beloften 06-16 jaar 2 x 2 minuten
Junioren 17-19 jaar 2 x 3 minuten
Senioren vanaf 20 jaar 2 x 3 minuten.

Met een rustpauze van 30 sec. Aan het eind van een wedstrijd dient er een verschil van 3 punten te zijn, anders is er een verlenging van 2 of 3 minuten.

Ook vrouwen doen aan worstelen, die beoefenen alleen vrije stijl.

dinsdag, oktober 25, 2005 Categories: Grappling Notities Worstelen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.