Blessure Tijd 

Wel gisteren avond goed aan het rollen. Zo leuk zonder kimono, helemaal bezweet en plakkerig. Not. En dan komt het, je zit in open guard en je wordt gesweept. Je probeert je evenwicht te herstellen en je voeten schuiven weg. Even later hoor je krak en dan doet het pijn. Enkel om zeep of in ieder geval zeer pijnlijk. Deze morgen nog meer pijn en morgen waarschijnlijk nog meer, maar de zwelling valt mee en het ziet er niet blauw uit. Dus zullen we vrijdag pas weten of het ernstig is, hopelijk niet. Maar zaterdag vechten op het europese kampioenschap grappling zit er niet in. Ale europees is een zwaar woord, het is eerder een belgie vs nederland kampioenschap. Ik snap nog steeds niet waarom er zo dikwijls wedstrijden de naam europees kampioenschap opgeplakt krijgen. Je weet echter nooit dat er een duits of een verdwaalde fransman komt opdagen. Ach ja, het einde van het jaar naderd en we zullen dan maar volledig in rustmode overschakelen. Toch hopen dat ik weldra het nieuwe jaar kan indansen met 2 voeten...

woensdag, december 7, 2005 Categories: About Me
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Double Leg Takedown 

Video, dvd, internet wat zijn het toch mooie uitvindingen. Als sportleraar, coach of lesgever kom je er dikwijls mee in contact. Maar dan voornamelijk onrechtstreeks. Zo was er enige tijd geleden de Marcelo Garcia hype. Iedereen (ale voornamelijk den turtle) kwam aanstormen met vragen van wat moet je doen tegen deze techniek die Marcelo toont op zijn eerste instructie reeks en waarom doe je hier niet dit zoals Garcia dat doet op zijn tweede dvd reeks of waarom doe je het niet zoals ik het zag op dat filmke dat ik gisteren avond van torentspy heb gedownload ?

Allemaal heel leuk maar als leraar zeker niet eenvoudig. Maar laat het duidelijk zijn dat ik zelf niets liever heb. Het is gewoon geweldig om zelf niet alles te moeten bekijken en van je leerlingen de tofste moves te zien krijgt, zeker als ze er al enige tijd op geoefend hebben en je dus veel meer kunnen zeggen dan eigenlijk op de video cassette uitgelegd word.

Natuurlijk moet dit alles gebeuren met enige voorzichtigheid. Vele van de zogenaamde techniek series bevatten moves die misschien wel werken, maar afhankelijk van de wedstrijd-regels zinnig of het niet zijn. Het spreekt voor zich dat je het grootste deel van je trainingstijd steekt in high percentage technieken en niet in fancy shows. Tenzij je Eddie Bravo heet of zo koppig bent dat je iets onorthodox weet orthodox te maken. Fancy moves zijn er om de sport leuk te maken, basis moves zijn er om je goed te maken. Ik eet graag chinees, maar als ik enkel chinees zou mogen eten... Eender hoe, de discussie over 'goede' en 'slechte' technieken heb ik al meermaals gehad en misschien kom ik hier ooit wel eens uitgebreid op terug. Vergeet de technieken die je onzinnig vond, oefen op deze dat je goed vond en voeg er iets van jezelf aan toe om ze nog beter te maken.
  
Was dit weer even afdwalen. Wel de huidige rage is Mark Kerr, die uit de doeken doet hoe een double leg takedown werkt. Met als gevolg een vragen-storm en  daarom ga ik hier eens mijn korte visie over de double leg houden en nadien doe je het dan maar zoals je coach het liefste je het ziet doen. (of zoals je het zelf wil als je tot de koppige categorie behoord :-) )

Ik heb door de jaren heen vele leraars gehad en vele tapes bekeken. De eerste maal werd de double leg aan me uitgelegd door Erik Paulson, waar ik voornamelijk het belang van de juiste afstand en de halve man aan overgehouden heb. Nadien werd de nadruk van de level drop door Kaz aan me uitgelegd. Maar het was vooral Michel die mijn takedown verbeterde door me te wijzen op het afduwen met de achterste voet om een verdere penetration step te hebben.

Hier komen de technische stapjes :

Stance :
Meestal zal je voor een staggered of een sugerfoot stance kiezen. Shooten vanuit een square stance is mogelijk maar vraagt een veel betere timing. Vooral oostblokkers hebben de neiging om enkel met hun voorste hiel de mat te raken ipv met hun volledige voet. Ik denk dat ze dit doen om minder weerstand van de voet te hebben als ze vooruit stuwen, maar het maakt hun stance wijziging iets trager.

Level drop, penetration step en distance :
Dit is de mega vraag, is het nu eerst level drop en dan shooten zoals Kerr of is het nu eerst stappen en dan droppen. Ik heb meerdere olympisch worstelaars zien level droppen en beide manieren worden gebruikt. Daarom dat volgens mij het antwoord in afstand ligt. Namelijk van zodra men binnen armlengte van zijn tegenstander is, moet men bijna aan het einde van de leveldrop zijn. Indien dit niet het geval is kan de tegenstander overhooken en zijn heupen naar voor duwen om je uit evenwicht te brengen. (zoals crocop dikwijls doet) Indien men dus ver van zijn tegenstander af staat kan men beter eerst afduwen om te penetreren en in deze beweging level droppen dan eerst te level droppen en dan af te duwen. Een penetration step doet zoiezo je level droppen. Ikzelf shoot zelden als ik niet binnen armlengte ben omdat ik dan meestal gesprawled word en oefen dan ook meestal op level drop voor penetration. Hetgeen meer kracht van je bovenbenen vraagt. 

Knee to the floor or not :
Meestal om nog dieper te penetreren word de voorste knie naar de grond gebracht en soms zelfs de achterste. Het is niet altijd noodzakelijk en men kan ook een snatch double leg takedown doen, waarbij de schouder eerder in de lage buikstreek geplaatst word. Deze manier van neerhalen is vooral aangewezen voor mensen die veel last van hun knieen hebben of die omwille van de regels niet de knie tot tegen de grond mogen brengen vooraleer er contact is. Zoals bijvoorbeeld worstelaars die ook judo wedstrijden draaien.

Hands clinched, grabbing knees or blocking calves :
Als in je beweging zijn benen zo kort bij elkaar komen dat je de handen in elkaar kan haken dan doe je dit best. Indien je meer wil heffen dan neem je de hadden horizontaal achter de knieen. Als je meer wil doorlopen dan neem je de handen verticaal achter zijn knieen, dat maakt het moeilijker voor hem om te sprawlen.

Level raise and step :
Bij het doorstappen kan men best over de stront stappen want anders hangen je voeten vol. Kijk maar naar hou hordelopers snel over de hindernissen gaan. Ook word er dikwijls vergeten om terug omhoog te komen na de level drop.

Cutting corner or running through :
De takedown is eenvoudiger als je doorloopt, maar dan eindig je meestal in de guard en dat is in submission wrestling niet echt hetgene dat je wil.

Er zijn natuurlijk nog veel meer details, maar daarvoor moet je naar mijn trainingen komen. Voor een goeie takedown mag je vooral het volgende niet vergeten :

Initiate to dominate and make sure you penetrate !

vrijdag, december 2, 2005 Categories: Grappling Notities Worstelen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Exit-BJJ Bijnaam Encyclopedie 

Een bijnaam is een breed bekende, niet-officiële naam van een persoon, een groep van personen of een zaak. Een bijnaam kan voor de drager zowel een positieve als een negatieve connotatie hebben. Als het negatief is, wordt dit een spotnaam genoemd en wordt dan al snel een scheldwoord. Als het positief is, wordt het een koosnaam.

Bijnamen zijn in braziliaans jiu-jitsu veel voorkomend omdat vele beoefenaars van deze sport ook beoefenaars van capoeira zijn. (of veel in contact komen met capoeiristas) Capoeira werd verboden en de beoefenaars kenden elkaars namen niet, enkel hun bijnaam. Zodoende was het voor hen ook onmogelijk anderen te veraden als ze zelf opgepakt werden door de politie voor het beoefenen van deze rithmishe vechtsport.

Ook vele Exit-BJJ members hebben een of meerdere bijnamen gekregen, weliswaar is het gebruik ervan in Leuven iets hoger dan in Antwerpen omdat Houdini, omwille van beroepsmisvorming, liever de officiele naam gebruikt. 

Hier enkele verklaringen, zoek zelf maar wie er bij past :

 • Houdini : Omwille van zijn onmogelijke ontsnappingen uit posities
 • Bankvijs : Je kan beter met een dwangbuis aan vechten dan dat hij je kimono vast heeft
 • Torah : Omwille van te spotten met de bordure van Ken zijn naam op zijn gordel
 • Hulk : In het begin vocht ie zo hard dat we voor deze mannier van vechten een werkwoord bijgemaakt hebben... hulken
 • Je bent gepalmat als je in Joao zijn favoriete techniek loopt
 • Moreno : Om er eerder als braziliaan dan als belg uit te zien
 • Turtle : Omdat ie kan spinnen als een schildpad op zijn rug
 • Wolverine : Bij de release van x-men waren zijn baard en haren voldoende in de stijl om door de brazilianen te hernoemd worden
 • Ninja : Voor het dragen van een zwarte kimono wanneer cbjj nog enkel blauw en wit aanvaarde
 • Royler : Hij is graatmager maar vecht als een beer
 • Claw : Om voor meerdere maanden met een ingetapte afgekapte vinger te komen trainen
 • Flappy : Om als een losse flodder in wrestling stance te staan
 • Pitbull : Omdat hij zielsveel van die beestjes houd
 • Patrick : Voor het dragen van een spongebob patrick figuurtje op zijn kimono 

Blijkbaar is er vraag naar enkele nicknames die ik hier niet aan toegevoegd heb, natuurlijk kan het altijd zijn dat ik er enkele vergeten ben maar sommige neem ik niet op omdat ze over vervaldatum zijn. Toen ik pas mijn bijnaam kreeg vond ik dit cool en toen hulk weldra ook als bijnaam gebruikt werd en spiderman zo veel schrik van spinnen had, dacht ik in deze trend verder te werken en bedacht dus andere marvel strips bijnamen zoals onder andere ninja en mystique. Deze bleven echter niet zo goed hangen daar ze minder persoonlijk waren en zodoende werden ze niet echt veel gebruikt. Sommige wachten nu ongeduldig op een nieuwe koosnaam, anderen kregen nieuwe namen in de plaats. Zo werd spiderman in brazilie moreno en in belgie bankvijs. En als je nog geen spotnaam hebt gekregen, wees dan blij want het wil enkel zeggen dat je geen onnozele dingen uitsteekt. LOL 

woensdag, november 23, 2005 Categories: Leuk
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Dutch Open Results 

WHITE
+65 Kg V
1 Carola Blijendaal Cadu Netherlands
2 Cecilia Tennentjie Cadu Netherlands

-61 Kg M
1 Tim Bachot Exit BJJ Belgium
2 Chentouf Ibrahim BBJJA Belgium
3 Mohamed . BBJJA Belgium

-65 Kg V
1 Yasmin Sewgobind Cadu Netherlands
2 Sandra Nilsson Hilti BJJ academy Sweden

-67 Kg M
1 Abdel Benbrihim Behring Germany
2 Keng Lim Cadu Netherlands
3 Nicolai Dimitri Rickson Gracie Netherlands

-73 Kg M
1 Lee Lei Woo Cadu Netherlands
2 Niels Tuhumury Rickson Gracie Netherlands
3 Raf Lemmens Cadu Belgium

-79 Kg M
1 Stefano Meneghel Fabricio Nascimento Team Italy
2 Micheal Stauder Cadu Netherlands
3 Alex Cerin MMA Team Cologne France

-85 Kg M
1 Remco Van der Brink Budo academy Physical Netherlands
2 Stefano Meneguzzo Fabricio Nascimento Team Italy
3 Frederique Spets Cadu Belgium

-91 Kg M
1 Harold van Berkel Cadu Netherlands
2 Sandro Faricelli Cadu Belgium
3 Peter Cox Cadu Netherlands

-97 Kg M
1 Andrea Scortegagna Fabricio Nascimento Team Italy
2 Charat Frank Behring Belgium
3 Peter Tuinfort Cadu Netherlands

97+ Kg M
1 Fred Dahlman BBJJA Belgium
2 Elach-Hab Rachid Behring Belgium
3 Ruud Hens Cadu Netherlands

BLUE
-61 Kg
M
1 Aram Scholten Cadu Netherlands
2 Kevin Kwee Cadu Netherlands

-65 Kg V
1 Marjolijn Leenknecht Exit BJJ Belgium
2 Suzanne Joossens Exit BJJ Belgium

3 Jennifer Guoila Cadu Netherlands

-67 Kg M
1 Remco van Baardewijk Cadu Netherlands
2 Strykowski Cedric Ze Marcello Belgium
3 Nourdine Agalban BBJJA Belgium

-73 Kg M
1 Michel Verhoeven Rickson Gracie Netherlands
2 Danny Kruithof Rickson Gracie Netherlands
3 Greg Lacey Rickson Gracie Netherlands

-79 Kg M
1 Jasper van der Gaag Cadu Netherlands
2 Bart Cremers Cadu Netherlands
3 Maarten de Boer MDB Sports Netherlands

-85 Kg M
1 Christophe Deferme Exit BJJ Belgium
2 Sander Pols Rickson Gracie Netherlands
3 Olliver Hissnauer Zanshin Dojo Germany

-91 Kg M
1 Michael Bobrowski Poland Poland
2 Fabord Fadami Gracie Pitbull
Germany Germany
3 Florian Muller Alliance Germany

97+ Kg M
1 Jessie Gibs Cadu Netherlands
2 Hans Stringer Cadu Netherlands
3 Gunnar Johansson Hilti BJJ academy Sweden

ELITE
-67 Kg
M
1 Remco van Baardewijk Cadu Netherlands
2 David Lejenas Hilti BJJ academy Sweden
3 Maurice Goffart Exit BJJ Belgium

-73 Kg M
1 Ken van Gilbergen Exit BJJ Belgium
2 Michel Goffart Exit BJJ Belgium

3 Andrada Junior Brasil Brasil

-79 Kg M
1 Fabricio Nascimento De Moraes Fabricio Nascimento Team Italy
2 Remco Rettob Cadu Netherlands
3 Willem Peters Cadu Netherlands

-85 Kg M
1 Chaabi Said Behring Belgium
2 Chanteux Pascal Behring Belgium

-91 Kg M
1 Igor Arrauio Gracie Barra Brasil Brasil
2 Fabien Dardenne Behring Belgium
3 Petsetas Saki Ze Marcello Belgium

OPEN CLASS
White Belts

1 Andrea Scortegagna Fabricio Nascimento Team
2 Henk Heneweer Cadu
3 Oskar Johansson Hilti BJJ academy

Blue Belts
1 Hans Stringer Cadu
2 Florian Muller Alliance
3 Gunnar Johansson Hilti BJJ academy

Elite
1 Saulo Ribeiro Gracie Humaita
2 Fabiano Pegaleve BTT Brasil
3 Fabricio Nascimento Brasil

Women White and Blue
1 Suzanne Joossens Exit BJJ
2 Marjolijn Leenknecht Exit BJJ
3 Carola Blijendaal Cadu

dinsdag, november 22, 2005 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Dutch Open 2005 

Heb spijtig genoeg niet echt veel fotokes vermits mijn vaste fotograaf thuis ziek in zijn bedje stak. Er moeten wel meerdere fotos beschikbaar zijn want er waren tal van fotografen.

Na een zwakkere start waarin zowel Martijn, Patrick als Tom al uit de running waren na hun eerste wedstijden kwam ons team op dreef met Turtle Steven en Oliver die eindelijk eens wat meer van hun kunnen op wedstrijd lieten zien. Nog even doorbijten mannen. Vermits er ook een -61kg klasse was kon Tim zich plaatsen voor de finales en nam nadien ook een prachtige overwinning mee naar huis. Suzan en Marjolein maakte weer de vrouwenpools onveilig en namen dan ook de eerste plaatsen van zowel open als hun gewicht mee naar huis. Loco Christophe, die net zijn gewichtklasse niet haalde deed het uitstekend in de -85kg en mocht weer eens op de nummer 1 plaats gaan staan. Houdini moest uitkomen tegen een zweed en verloor nipt op punten. Nadien waren zowel Houdini als de zweed nogal moe om het tegen Remco de tornado op te nemen, die dan ook de gewichtklasse mooi won. Ikzelf en Michel mochten elk een partijtje winnen om zo onze gewichtsklasse te winnen.

Dan het open gewicht. Vermits Tom en Martijn nog niet veel gevochten hadden mochten zij het open gewicht vechten. Tom zette een enorm knap gevecht neer tegen een beer waarin hijzelf wel drie maal kon. Martijn won enkele partijen en liep dan tijdens het aanzetten van een armbar in een wurging. Heel raar, maar scheids Rettob had het gelukkig gezien. Thanks. Martijn greep zo juist naast de podium plaats. Toen was het tijd voor het open gewicht elite. (liefste Loco Patrick ik weet niet of je het open gewicht blauw hebt meegevochten dus als ik hier iets verkeerd of vergeet neer te zetten, meld het me dan even voordat je op de mixfight community gaat replyen dat ik het belangrijkste vergeten ben. Je bent een geweldige vechter en ik hoop je vlug eens tegen Jochem te zien vechten. Als je over deze noot ook commentaar hebt vechten we het morgen wel uit, amigo :-) )

Ach ja, waar was ik weer, het open gewicht elite. Was dit echt belachelijk. We gaan speciaal nog aan Cadu vragen of hij ons elk tegen een van de heavy weight zware banders wil zetten, zodat deze nadien elk kunnen stijden voor hun 1000 eurokes. Maar wat doen die +90kg brazilianen... Ze loten elk van hun de eerste ronde vrij en wij misserige europeanen mogen eerst tegen elkaar vechten. Zodat we zeker moe genoeg zijn vooraleer tegen een van de 20kg zwaarder en zwarte band brazilianen te vechten. Schrikschijters. Eender hoe, Michel moest het tegen Dardenne opnemen in een spectaculaire rol onderdoor match die de bruine bander won. Ken mocht het opnemen tegen Jasper, best leuk want we hadden nog nooit de kans gehad om eens tegen elkaar uit te komen. Erg leuke match met veel supporters Belgie vs Nederland, die Ken won op punten om vervolgens te verliezen van Fabricio Nacimento. Die de match tegen wolverine blijkbaar appricieerde. Fabricio verloor vervolgens van Saulo, die in de finale won van diene reus dat de big won. Pe de chumbo had verloren van de reus in de halve finale. Ale de podiumplaatsen waren gezet, enkel brazilianen en Saulo 1000 euro rijker. Blijkbaar is die meervoudig wereld kampioen geweest en ik moet zeggen het was er aan te zien. Mooie organisatie van de wedstrijd trouwens, do zo voort Mathieu. Leuke lange vermoeide dag en hopelijk kunnen we nu ons strijdbijl even begraven om rustig de eindejaarsfeesten te beginnen. Doei... 

maandag, november 21, 2005 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

The Twister 

"I had been named after a game with a bunch of colored circles."

Eddie Bravo, Jiu-Jitsu Unleashed
dinsdag, november 15, 2005 Categories: Quotes
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

AMAC Budo Odyssey 

Zal hier morgen een beetje meer schrijven en fotokes plaatsen, maar nu ga ik film kijken... We hebben gewonnen in de dames divisie, -65kg, -75kg, -85kg, het open gewicht en er waren niet veel andere divisies :)

Ai, ai, ai te veel oreos gegeten gisteren voor de film en den Hulk is vandaag (maandag) jarig en heeft daardoor waarschijnlijk de fotokes vergeten te posten. Efkes geduld hey...

Alle hier alles in het kort. Het was een gezellige wedstrijd, de organisatie AMAC nam voor de eerste maal het initiatief om ook een grappling tornooi met kimono aan hun Budo Odyssey toe te voegen. Er waren enkele BJJ teams aanwezig, maar de meerderheid van de vechters was afkomstig uit freefight, judo en klassieke jiu-jitsu clubs. De braziliaanse jiu-jitsu deed het dan ook goed en in het open gewicht waren het bijna enkel bjjers die de strijd aangingen. Omwille van het feit dat we met nogal veel vechters waren in de -75kg heb ik me uitgeschreven en ook enkele van onze vechters in een zwaarder gewicht gestoken. Mark die lang moest wachten voor ie aan de beurt was, heeft zondag zijn eerste choke out op z'n naam geschreven. Weer een leuke wedstrijd en ideaal voor diegenen die even warm wilde lopen voor de dutch open.

De resultaten :

-65kg
1st plaats Maurice (onze enige -65kg vechter die mee was)
2 en 3 ben ik de namen vergeten. Sorry.

-75kg
Exit podium met Mark, Patrick en Palma

-85kg
Exit podium met Dimitri, Christophe, Michel en Wim

Open
1st plaats Ken (Exit-BJJ)
2de plaats Jochem Branderhorst (GB/Pardoel)
3de plaats Christophe (Exit-BJJ)

Maar dit kan je ook op de fotokes zien...

zondag, november 13, 2005 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Vrijdag geen training 

De zaal is gesloten vanaf 18u, dus geen training op vrijdag avond. Wel training op zaterdag morgen. Zondag middag is er wedstrijd in Merksem.

donderdag, november 10, 2005 Categories: Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Brasa BJJ Kamp 

In augustus was ik op het BJJ kamp van Brasa, het was er reuze gezellig. Ik ga in april terug en wil je al even laten meegenieten van enkele sfeer momenten van de vorige keer. Hier heeft Felipe op zijn site enkele prentjes gezet van onze gekke bekken toer. Indien iemand zin heeft om ook naar het kamp te gaan, geef me dan een seintje.

dinsdag, november 8, 2005 Categories: About Me About Us Activiteiten Vrienden
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

BIG 2005 

Het was weer bere vroeg voor een zondag morgen. 7u45 om juister te zijn. De weegschaal in mijn badkamer sloeg nog steeds rond de 72kg uit (alle in digitale cijferkes dan toch) Dat werd uitzweten om op gewicht te raken. Had ik nu maar een beetje beter het regime gevolgd. Eender hoe, in de auto met de verwarming op 30 graden en tegen dat Koen me moest inwegen stond mijn gewicht op 69kg. Loco, die mooi onder de 80kg zat en Garcia waren ook juist aangekomen. Rustig ontbijt genomen en dan wachten tot de kliek van antwerpen ook het brusselse grappling theater binnenkwam. Tegen een uur of 13 begonnen de wedstrijden. Enkele van ons werden doorgeloot, leuke meevaller. Patrick begon zijn wedstijden een beetje traagjes maar werd beter en beter naargelang de matchen volgenden. Hij behaalde de derde plaats en verloor van de braziliaan die met het geld ging lopen. Ik verloor mijn halve finale op een backguard, probeerde nog te winnen met een fig4 heelhook, maar de tijd was op. Omdat ik en christophe de enige belgen met een podium plaats waren, werden we door de burgemeester gefeliciteerd en kregen we er nog een medaile voor "meilleur grappleur belge" en drie kussen bij. (die kussen van die miss belgie in erpe mere vonden we toch fijner) Spijtig voor Maurice want die moest in de kwartfinale reeds tegen de braziliaanse winnaar uitkomen. De medaile zal hem wel niet veel gezegd hebben, maar die kussen :) Marjo, Michel en Suzan hadden minder geluk en verloren op punten. Dan nog na blijven kijken naar het open gewicht, waar zeker Yohan Quaniam aandacht verdiend. Hij sloeg er in om met zijn beenklemmen nog eens een partij binnen de halve minuut te winnen. Hij had dit al drie maal in zijn eigen gewichtsklasse gedaan en is dan volgens mij na Aram de mr leglock... Tot de volgende...

zondag, november 6, 2005 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 44 of 62 << < 30 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 60 > >>