Double Leg Takedown

Video, dvd, internet wat zijn het toch mooie uitvindingen. Als sportleraar, coach of lesgever kom je er dikwijls mee in contact. Maar dan voornamelijk onrechtstreeks. Zo was er enige tijd geleden de Marcelo Garcia hype. Iedereen (ale voornamelijk den turtle) kwam aanstormen met vragen van wat moet je doen tegen deze techniek die Marcelo toont op zijn eerste instructie reeks en waarom doe je hier niet dit zoals Garcia dat doet op zijn tweede dvd reeks of waarom doe je het niet zoals ik het zag op dat filmke dat ik gisteren avond van torentspy heb gedownload ?

Allemaal heel leuk maar als leraar zeker niet eenvoudig. Maar laat het duidelijk zijn dat ik zelf niets liever heb. Het is gewoon geweldig om zelf niet alles te moeten bekijken en van je leerlingen de tofste moves te zien krijgt, zeker als ze er al enige tijd op geoefend hebben en je dus veel meer kunnen zeggen dan eigenlijk op de video cassette uitgelegd word.

Natuurlijk moet dit alles gebeuren met enige voorzichtigheid. Vele van de zogenaamde techniek series bevatten moves die misschien wel werken, maar afhankelijk van de wedstrijd-regels zinnig of het niet zijn. Het spreekt voor zich dat je het grootste deel van je trainingstijd steekt in high percentage technieken en niet in fancy shows. Tenzij je Eddie Bravo heet of zo koppig bent dat je iets onorthodox weet orthodox te maken. Fancy moves zijn er om de sport leuk te maken, basis moves zijn er om je goed te maken. Ik eet graag chinees, maar als ik enkel chinees zou mogen eten... Eender hoe, de discussie over 'goede' en 'slechte' technieken heb ik al meermaals gehad en misschien kom ik hier ooit wel eens uitgebreid op terug. Vergeet de technieken die je onzinnig vond, oefen op deze dat je goed vond en voeg er iets van jezelf aan toe om ze nog beter te maken.
  
Was dit weer even afdwalen. Wel de huidige rage is Mark Kerr, die uit de doeken doet hoe een double leg takedown werkt. Met als gevolg een vragen-storm en  daarom ga ik hier eens mijn korte visie over de double leg houden en nadien doe je het dan maar zoals je coach het liefste je het ziet doen. (of zoals je het zelf wil als je tot de koppige categorie behoord :-) )

Ik heb door de jaren heen vele leraars gehad en vele tapes bekeken. De eerste maal werd de double leg aan me uitgelegd door Erik Paulson, waar ik voornamelijk het belang van de juiste afstand en de halve man aan overgehouden heb. Nadien werd de nadruk van de level drop door Kaz aan me uitgelegd. Maar het was vooral Michel die mijn takedown verbeterde door me te wijzen op het afduwen met de achterste voet om een verdere penetration step te hebben.

Hier komen de technische stapjes :

Stance :
Meestal zal je voor een staggered of een sugerfoot stance kiezen. Shooten vanuit een square stance is mogelijk maar vraagt een veel betere timing. Vooral oostblokkers hebben de neiging om enkel met hun voorste hiel de mat te raken ipv met hun volledige voet. Ik denk dat ze dit doen om minder weerstand van de voet te hebben als ze vooruit stuwen, maar het maakt hun stance wijziging iets trager.

Level drop, penetration step en distance :
Dit is de mega vraag, is het nu eerst level drop en dan shooten zoals Kerr of is het nu eerst stappen en dan droppen. Ik heb meerdere olympisch worstelaars zien level droppen en beide manieren worden gebruikt. Daarom dat volgens mij het antwoord in afstand ligt. Namelijk van zodra men binnen armlengte van zijn tegenstander is, moet men bijna aan het einde van de leveldrop zijn. Indien dit niet het geval is kan de tegenstander overhooken en zijn heupen naar voor duwen om je uit evenwicht te brengen. (zoals crocop dikwijls doet) Indien men dus ver van zijn tegenstander af staat kan men beter eerst afduwen om te penetreren en in deze beweging level droppen dan eerst te level droppen en dan af te duwen. Een penetration step doet zoiezo je level droppen. Ikzelf shoot zelden als ik niet binnen armlengte ben omdat ik dan meestal gesprawled word en oefen dan ook meestal op level drop voor penetration. Hetgeen meer kracht van je bovenbenen vraagt. 

Knee to the floor or not :
Meestal om nog dieper te penetreren word de voorste knie naar de grond gebracht en soms zelfs de achterste. Het is niet altijd noodzakelijk en men kan ook een snatch double leg takedown doen, waarbij de schouder eerder in de lage buikstreek geplaatst word. Deze manier van neerhalen is vooral aangewezen voor mensen die veel last van hun knieen hebben of die omwille van de regels niet de knie tot tegen de grond mogen brengen vooraleer er contact is. Zoals bijvoorbeeld worstelaars die ook judo wedstrijden draaien.

Hands clinched, grabbing knees or blocking calves :
Als in je beweging zijn benen zo kort bij elkaar komen dat je de handen in elkaar kan haken dan doe je dit best. Indien je meer wil heffen dan neem je de hadden horizontaal achter de knieen. Als je meer wil doorlopen dan neem je de handen verticaal achter zijn knieen, dat maakt het moeilijker voor hem om te sprawlen.

Level raise and step :
Bij het doorstappen kan men best over de stront stappen want anders hangen je voeten vol. Kijk maar naar hou hordelopers snel over de hindernissen gaan. Ook word er dikwijls vergeten om terug omhoog te komen na de level drop.

Cutting corner or running through :
De takedown is eenvoudiger als je doorloopt, maar dan eindig je meestal in de guard en dat is in submission wrestling niet echt hetgene dat je wil.

Er zijn natuurlijk nog veel meer details, maar daarvoor moet je naar mijn trainingen komen. Voor een goeie takedown mag je vooral het volgende niet vergeten :

Initiate to dominate and make sure you penetrate !

vrijdag, december 2, 2005 Categories: Grappling Notities Worstelen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.