Berichten in categorie: About Us

BJJ Camp Brasa 

Morgen nog even trainen en dan het vliegtuig op naar Brazilie. Had juist nog Felipe aan de telefoon en gelukkig merkte hij op dat we pas op 16 april aankwamen om 5:30 's morgens want anders had ie voor niets morgenvroeg uit zijn bed gekropen. Ai, ai. Eender hoe, de trainingen gaan gewoon door en Wim heeft plechtig beloofd om jullie te komen helpen, verder zal hij ook de regelingen ivm de wedstrijden op 22 en 23 april treffen. Op deze dagen zal er dus ook geen training zijn. En vermits hij zelf toch niet te veel mag trainen gaat ie ook nog eens Arbi, Majanka en Ush klaarstomen voor hun freefight midden mei. Success en mercikes. 

vrijdag, april 14, 2006 Categories: About Us Activiteiten
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

PIG 2006 

Was dit weer een bewogen weekend. Normaal ging ik samen met Michel ons nationaal braziliaans jiu-jitsu team vertegenwoordigen in Parijs op zaterdag, maar kreeg een mailtje dat het uitgesteld is. Dus niet naar ede gaan vechten voor niets. Tegen de vooravond zouden we dan maar zelf naar Parijs vertrekken om er deel te nemen aan de PIG. Krijg ik halverwege zaterdag middag een telefoontje dat Wim zijn knie geblesseerd heeft. Ai, andere regelingen treffen. Uiteindelijk zijn Maurice, Majanka en ik klaar om te vertrekken, blijkt er nergens geen hotel meer te vinden dat de kamers tot 23u wil vrij houden. Dus maar thuis gebleven :(

zondag, april 9, 2006 Categories: About Us Activiteiten
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Trainen met Ilse Heylen 

Deze morgen, rustig naar de training aan het wandelen en in de zaal aangekomen staan er Frosties ontbijtgranen met melk klaar ? Natuurlijk, helemaal vergeten dat de sportdienst me een brief gestuurd had dat de judozaal vandaag bezet was. Gelukkig waren onze vrienden van Judo Centrum Leuven zo vriendelijk om ons een beetje plaats te geven. We herhaalde even de gunshos die Felipe vorige week toonde en rond elf was Ilse klaar om haar volgende Judo sessie te geven. Wij onze witte gordels aan en op de mat. Het begon allemaal met leuke spelletjes, er waren namelijk ook veel kleintjes die deelnamen. Nadien gingen we van start met een eenvoudige kuzushi beweging, gevolgd door o-goshi en een overname van deze worp. Dan enkele rondjes rechtstaande randori. Opgepast, het zijn benen pakkers klonk het even later. Toch mooie veegbewegingen die judokas. Ooit ga ik er eens wat meer tijd insteken. Na het vechten, als ontspanning, een duitse herder drill. Echt grappig we waren juist hondjes die op bevel trukjes deden :) Nadien enkele turtle positie ingangen naar armbar. Ilse wees vooral op het belang van niet te snel naar een zijde te draaien, om zo de kans te hebben om afhankelijk van de partner zijn reactie de juiste richting te kiezen. Het was eens iets anders en we konden allemaal op de foto met Tony de tijger...

zaterdag, maart 18, 2006 Categories: About Us Activiteiten
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Gabi paarse band 

Nog vlak voordat de laatste les met Felipe erop zat kregen Tom en Tom elk een streepje erbij. Gabi daarentegen kreeg van Felipe de paarse band. Geweldig. Ik heb met Gabi al menig uurtjes gerold en hij is een van de weinigen waar ik voluit en hard tegen kan trainen. Omwille van ons gewichtsverschil is het voor mij helemaal te gek om mijn ontsnappingen op Gabi uit te testen. Bedankt Gabi en tot rols.

vrijdag, maart 17, 2006 Categories: About Us Graduaties
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

BJJ stage in Wondelgem te Gent 

Iedereen die woensdag avond niet op de stage was had ongelijk. De sfeer was reuze, totaal waren er over de 50 deelnemers en alles begon stipt op braziliaanse tijd. Felipe begon, na een lichte opwarming, de les met butterfly guard sweeps. Nadien werden er variaties getoond van sidecontrol aanvallen en verdedigingen. Ook werden nog enkele basis mount escapes aangehaald tijdens de vragen ronde. Op het einde van de technieken was er nog even tijd om met zowel Felipe als met enkele Exiters een potje te rollen en te genieten van de BJJ reality. Zeker voor herhaling vatbaar...

donderdag, maart 16, 2006 Categories: About Us Activiteiten
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Stage bij Frank De Waele 

Op woensdag 15 maart 2006 zal Felipe stage geven in de school van Frank De Waele van 20u tot 23u te Wondelgem. Er zal op deze avond geen les zijn in Leuven, maar diegene die mee naar de stage willen kunnen me steeds een seintje geven.

dinsdag, maart 7, 2006 Categories: About Us About Us Activiteiten Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Geen short-circuit op 18 maart 2006 

Juist een mailtje ontvangen dat er geen short-circuit zou zijn op 18 maart. Is dit even pech hebben, nu was er terug eens een bjj wedstrijd. Het was blijkbaar enkel een gerucht. Misschien op een latere datum ?

Verder heeft Peter de Troyer ook zijn partij tegen Laurent afgebeld en dus waarschijnlijk zal hij ook niet vechten tegen Dimitri. We houden je op de hoogte als er veranderingen in komen.

Ook niet te vergeten is de rematch tussen Wim en Pislik op 19 maart te Almere. 

donderdag, maart 2, 2006 Categories: About Us Activiteiten
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Weekendje Felipe Costa 

Blijkbaar is Felipe dit weekend in Belgie en kan je dus zaterdag middag in Antwerpen en zondag middag in Leuven, al je lastige vragen komen stellen. Op zaterdag van 16u tot 18u en zondag al om 15u. Ook de ideale moment om al je t-shirt bestellingen door te geven.

donderdag, februari 23, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Je eerste les 

Het is de bedoeling, om via dit artikel, je vragen omtrent braziliaans jiu-jitsu een beetje te beantwoorden. Vooral de hoe en wat met je eerste les in een typische BJJ sportschool.

Op het einde van het artikel vind je een lijst van veel gebruikte woorden die je helpen de technische woordenschat te begrijpen.

Even komen kijken ?

Je kan altijd even een les bijwonen en vragen stellen zonder deel te nemen. Natuurlijk is een training echt mee volgen nog veel leuker.

Welke kledij breng ik dan mee ?

Voor je naar de eerste les komt, denk je best even na over je garderobe.

Je hebt geen Brazilian Jiu-Jitsu kimono nodig voor je eerste les. Een t-shirt en sportbroek zijn best ok. Je kan eventueel ook nog een uniform van een andere vechtsport of krijgskunst meebrengen. De lesgever kan dan even kijken of dit uniform beter geschikt is dan je normale sportkledij. Eenmaal als je besluit om met brazilian te beginnen zal je natuurlijk een echte BJJ kimono nodig hebben.

Gebruik geen kledij met zakken, riemen of metalen aanhangsels. Ze zijn gevaarlijk omdat er tenen en vingers kunnen in blijven haken. Hangende skatersbroeken zijn een typisch voorbeeld van wat je best niet draagt.

Indien je reeds beschermend materiaal hebt, kan je dit meebrengen. Ik denk dan aan kniebeschermers, mondstuk, worstelschelpen, kruisbeschermer,... Sport tape kan gebruikt worden gevoelige of gekwetste plaatsen te verstevigen of af te dekken.

Hygiene

Zorg er voor dat je vinger- en teen-nagels extra kort geknipt zijn. Als je lang haar hebt doe je dit best in een paardenstaart of gebruik je een badmuts (deze van waterpolo zijn heel geschikt). Verder moet je ook al je piercings en kettinkjes verwijderen om blessures te voorkomen.

Je eerste les

Best kom je een tiental minuutjes voor de les zodat je de tijd hebt om je aan de lesgever voor te stellen en de nodige papieren in orde kan brengen. De lesgever zal je ook de kleedkamers tonen zodat je tijdig aangekleed op de mat kan komen.

Opwarming

Meestal zal er een lichte warming up gebeuren, maar het kan ook dat er een iets meer conditionele opwarming plaats heeft. Er kunnen enkele rondes gelopen worden, aangevuld met enkele pomp oefeningen en buikspieroefeningen. Nadien zal er meestal een individueel opwarm gedeelte zijn waarin vooral oefeningen voor de heupen zullen gegeven worden.

Het is niet erg om deze oefeningen niet helemaal correct te doen, de meesten slagen er niet in tijdens hun eerste training. Probeer gewoon om de hogere gordels zo goed mogelijk te kopieeren. Deze zullen je nadien ook wel verder helpen om ze meer correct te doen.

Techniek

Na de opwarming zal er iemand met je meegaan naar je eigen plaats op de mat. Deze zal je de eerste basis technieken aanleren :

 • Americana armklem
 • Upa mount ontsnapping
 • Guard terugnemen
 • Wurging van de guard
 • BJJ kringloop

Deze zullen je een eerste kijk geven op braziliaans jiu-jitsu en helpen om het geheel te begrijpen.

Positie is belangrijker dan overgave

Een van de belangrijkste principes van BJJ is dat positie belangrijker is dan proberen om de tegenstander tot overgave te dwingen. Met positie bedoeld men dat je lichaam in een meer dominante positie is ten opzichte van het lichaam van je partner. Indien men eenmaal de bovenhand heeft is het eenvoudiger om je tegenstander tot overgave te dwingen.

Dit principe kan je aanvoelen met het beoefenen van de brazilian jiu-jitsu cycle. Deze kringloop oefening laat je van een slechte positie beginnen (in mount) en leert ja dan om in een steeds betere positie te komen. Je gaat naar in guard en passeerd dan naar sidecontrol om vervolgens zelf in mount te komen, waarna je een klem of wurging kan proberen aan te zetten.

Je wil niet naar een klem of wurging gaan zolang je in de guard van je vriend zit, vermits je nog niet volledig in controle van de situatie bent en nog gevaar loopt om zelf geklemd of gewurgd te worden.

Je kan dan de cyclus rustig zonder al te veel weerstand met je partner inoefenen en steeds meer juister de bewegingen uitvoeren.

Sparring

Na de oefensessie zal er een sparring gehouden worden. Het geeft je de kans om de technieken uit te proberen tegen iemand die volledige weerstand bied. Natuurlijk zijn er enkel regels die je moet volgen :

 • Geen stoten, stampen en slagen.
 • Geen vingers in de ogen, neus of andere openingen.
 • Niet aan de haren trekken.
 • Geen slams, bewegingen waarbij je iemand omhoog heft en dan terug tegen de grond smijt
 • Geen hielklemmen, draaingen van de voet of knie
 • Geen nekklemmen, bewegingen waarbij je de nek verdraait

Vergeet niet dat braziliaan jiu-jitsu is gemaakt om veilig en zonder blessures te kunnen trainen en dat deze regels er voor zorgen dat je steeds gezonde en veilige trainingspartners kan hebben.

Afkloppen

Indien je in een nauwe situatie terecht komt of je voelt irritatie of pijn kan je dit meedelen aan je sparringspartner door drie maal snel na elkaar op je partner af te tikken. Zorg ervoor dat je dit voldoende hard doet en indien je handen geblokeerd zijn kan je dit steeds even verbaal meedelen door 'stop' te zeggen of met je voet aftikken.

Natuurlijk moet je zelf ook aandacht geven aan het aftikken van je partner zodat je tijdig kan stoppen met de beweging die je aan het doen bent zoals hij/zij dit ook bij jouw zou doen.

Afkloppen is slechts een onderdeel van de training en is niets om beschaamd over te zijn. Denk niet na over winnen of verliezen, maar probeer gewoon de technieken die je voordien geleerd hebt. Klop steeds tijdig af om te voorkomen dat je lichaam er moet onder lijden.

Na de les

Meestal zullen de hogere banden nog even verder trainen en oefenen, maar als je nog vragen hebt kan je deze steeds stellen. Indien je de braziliaanse jiu-jitsu training verder wil zetten kan je met de lesgever de prijzen en andere trainingsuren overeenkomen. Je zoektocht naar je perfecte kimono kan beginnen...

Ken Van Gilbergen (Naar een idee van Matt Kirtley)

 

Woordenlijst

Americana : Een basisklem waarbij de arm geplooit word in de richting van het hoofd om zo de schouder te verdraaien. Andere benamingen zijn ude-garami, chickenwing, branch-up armbar, v-lock, verfborstel, ...

Kimono : Voor BJJ gebruikt men een uniform dat veel overeenkomsten toont met een Judo uniform. De vest is echter iets korter en het model iets meer modieus :)

Guard : Als de persoon op de grond zijn beide benen om je middel hebt, dan zit je in zijn/haar guard. Deze positie voorkomt dat de bovenste vechter tot aanval kan overgaan.

Guard passeren : De bewegingen om voorbij de benen van je partner te raken als je in zijn/haar guard gevangen zit.

Hielhoek : Een klem waarbij het enkelgewricht word verdraait met het risico dat de knie mee geblesseerd raakt.

Mount : Een positie waarbij de partner met beide benen over je romp zit. Het is een heel dominante houding die toelaat om eenvoudig klemmen en wurgingen aan te zetten.

Zonder kimono : Nee niet naakt, maar wel met korte broek en t-shirt trainen in plaats van met de kimono.

Ebi : Basis beweging die je aanleerd om je heupen van de partner weg te brengen. Ook wel gekend als shrimp, garnaal of hip escape.

Side control : Elke positie waarbij je borst tegen borst met je partner bent, maar de benen niet meer gevangen zijn tussen zijn/haar benen. Ook wel gekend als 100 kilo.

Sweep : Een beweging waarbij je guard hebt en bovenop de partner komt, om zo het voordeel in het gevecht te verkrijgen.

De rug nemen : Een van de meest dominate posities van het grondvechten. Je bent achter de rug van je tegenstander en dit maakt het heel moeilijk voor hem/haar om zich te verdedigen.

Upa : Basis brug beweging om van onder naar boven te raken. 

zaterdag, februari 11, 2006 Categories: About Us Lessen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Turnhout Fight Night 2 

Zaterdag gaat onze Hulk het opnemen tegen Akin Duran op het Fight Night gala te turnhout. We vertrekken hier op de stade parking rond 17u. De deuren gaan ginder open om 19u. Sporthal St Victor kasteeldreef, 2300 Turnhout op zo een 500m van de grote markt. Achter het gerechtsgebouw "kasteel van turnhout" en achter het cultureel centrum de warande. Nadien kan je met je toegangsbewijs van het gala in de discotheek - The Return Vosselaar - gratis binnen, het is maar als Loco en Turtle het niet moesten weten...

donderdag, februari 2, 2006 Categories: About Us Activiteiten Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 12 of 16 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >>