Is grappling ook voor vrouwen ?

Ik kreeg onlangs van Nicolas een thread doorgemaild over hoe lastig het kan zijn om met vrouwen op de mat te rollen. Het begon allemaal met een gebruiker die zijn vraag als volgt formuleerde :

"Ik zit een beetje in de knoop met dit. Gisteren avond op training was ik aan het trainen met een vrouw in kimono en op de een of andere manier kwam ik steeds in contact met haar boezem. Bij het naar de rug gaan, nam ik steeds haar rechter borst vast... Ik voelde me schuldig en dacht dat ik nu naast het rustig rollen, ook nog eens moest oppassen waar ik moest vastpakken... En dan kwamen haar haren met fantastisch goed riekende shampoo in mijn gezicht... Hoe gaan jullie hier mee om ?"

Wel, lichamelijk contact is nu eenmaal onvermijdelijk in Braziliaanse Jiu-Jitsu. Er gewoon niet bij stil staan is de beste oplossing. Als je echt geconcentreerd bent op je technieken en strategie is er toch geen tijd om hierover na te denken. Het gebeurt gewoon.

Veelal hoor je toeschouwers lachen en giggelen omdat ze geen idee hebben van wat je juist aan het doen bent. En dit nog meer, als ze twee mannen in north and south zien, dan als er een man en vrouw in een rare positie zitten. Als leraar probeer ik dit te vermijden, door dadelijk een beetje uitleg aan de omstaanders te geven. Maar in tussentijd zijn de vechters al van de situatie bewust en dit is nu juist het genante. 

Dus als je bewust bent van zo een situatie, als je met iemand van het andere geslacht traint, kan je gewoon je grips of positie aanpassen. Indien je daar de technische kennis niet voor hebt dan is het ook niet jouw verantwoordelijkheid. Als je tegenstander beter is, moet deze de positie maar aanpassen. Meestal heeft je tegenstander snel door of je dit met opzet deed of niet en zal dan ook wel een opmerking hierover geven.

Als beginner is het natuurlijk niet altijd evident om met deze intimiteiten om te gaan. Als vrouw kan je een borstprotectie dragen, hoewel veel vrouwen dit niet aangenaam vinden om te vechten. Als man (en ook als vrouw) kan je een kruisbescherming dragen, dit geeft enige bescherming wanneer jefke toch voor problemen zou zorgen. De lesgever kan er ook voor zorgen dat nieuwere mensen steeds met gevorderde sparren, deze kunnen namelijk gemakkelijk de bovenhand houden en dit zonder al te veel moeten vechten voor posities en grips.

Het lichamelijk contact maakt juist dat grondvechten zo een effectieve zelfverdediging sport is. Je raakt gewoon aan deze intimiteit en dit zal er ook voor zorgen dat je juist kan reageren in een bedreigende situatie. In plaats van een verlammende reactie bij het contact, zal je juist weten hoe je de niet aangename situatie kan omkeren.

Verder vind ik het ook totaal verkeerd om niet voluit te willen rollen met vrouwen. Ik heb in het verleden al meermaals moeten aftikken voor een vrouwelijke vechter en als ik toen niet had doorgevochten had het waarschijnlijk nog veel meer geweest. Je past je training aan het niveau van je tegenstander en maakt het jezelf moeilijker of je gaat er voor.

Hier al enige reacties over deze topic, andere comments zijn natuurlijk steeds welkom...

Hilary : Honestly, I couldn't care less. I mean, if it's obvious that someone is trying to cop a feel, then I'll say something... No way would I ever want one of the guys to go easy on me for a reason as stupid as that. 

Frederic : I had some female partner yell at me for not putting my hand where it should've been for the move we were learning. She said it in a tone like she didn't want to be treated differently.

Keoni : Grappling is grappling, tits are there, your going to run into them. Dont do the woman a disservice by avoiding them as "being careful" aint gonna make her any better when she is grappling another good woman who doesnt give a shit about her tittays.
 
Cindy : As a female in a bjj class.. I fully expect to be treated like everyone else. I've yelled at guys aswell for treating me like a "girl" in there. I'm at class to learn how to grapple.. how can I do that if guys won't grapple with me like they would anyone else...

Roxi : I usually don't have that problem, especially since I'm not doing Gi too much anymore. Has happened and it only upset me when it really hurt. Just do your best not to grab on purpose and the person should understand...

Alxholic : when i use to train the hardest thing about rolling with girls is trying not to fart. (zie wind op de mat


Ah, ja en dat shampoo gebeuren. Als alle mannen nu ook eens goede shampoo en fantastisch reukende bodylotion gingen gebruiken, dan viel het verschil zo niet op...

dinsdag, augustus 22, 2006 Categories: Didaktiek Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.