Slamm - Nederland vs Thailand

Gisteren met Wim naar Almere om zoals het in het programmaboekje aangekondigd was een rematch tegen Pislik neer te zetten. Metin Yakut, beter bekend onder de vechtersnaam "Pislik" en Wim Deputter uit Belgie vechten vanavond een rematch van hun eerdere ontmoeting die op beslissing in het voordeel van Wim Deputter uitviel. Pislik zal zeker uit zijn op revanche van zijn eerder verloren partij die een ware slooppartij voor beide vechters was. Het gaat een spannende strijd worden tussen de oerkracht en fighting spirit van Pislik en de grote technische vaardigheden van de grondspecialist Wim Deputter. Een partij waar MMA liefhebbers de vingers bij aflikken... Toch allemaal mooi hey, hoe ze dit in de boekjes verwoorden en dan zetten ze er ne foto van nen andere kamper bij ipv onze Wim. Zoals in de vorige partij domineerde Wim de hele partij. Het begon met een single leg gevolgd door een sprawl en guard pull van Wim. De vechters worden terug naar het midden gezet en Wim doet terug een shoot. Pislik gaat voor zijn guilotine waarbij hij de vingers in Wim zijn keel steekt, waarop deze langzaam maar zeker naar sidecontrol overgaat. Eenmaal het hoofd van Wim vrij is mount hij en begint naar het hoofd van Pislik te stoten. Pislik draait naar zijn buik en Wim gaat voor mata leao of naakte wurging voor de leken. Pislik geeft zich gewonnen.

Verder was er op het gala nog een Nederland vs Thailand uitdaging. Vier partijen in het totaal. De eerste partij eindigde reeds na een 40 tal seconden met een slip en knock-out stoot die de thai recht op de kin van de nederlander wist te zetten. Het publiek was wakker. Voor de tweede partij mocht onze belgische Jan Van Denderen onder de nederlandse vlag uitkomen. Jan had in de namiddag zijn auto weten wegslepen en kon nog voor zijn partij in de kleedkamers materiaal gaan bij elkaar sprokkelen want alles zat in de wagen natuurlijk. Jan was de enige vechter die echt sterk tegen de thai-en uitkwam, maar verloor op beslissing. Vond dit zelf niet echt terecht, maar zoals gewoonlijk totaal afhankelijk van het feit dat je enkel treffers of alle stoten wil tellen. De derde partij ging ook de volle vijf rondes, maar ik had de indruk dat de thai zich inhield. En dan de laatste partij. Na een hevige start van de nederlander, Younnes Elhamsanide, ging de thai Pajunsuk over tot clinchwerk en wist hierbij Younnes meermaals neer te halen. Omwille van een van deze worpen word Pajunsuk gediskwalificeerd.

Heel spijtig die diskwalificatie, want Pajunsuk deed helemaal niets verkeerd. Hetgeen nog maar eens bewees dat hier in Europa, de meesten nog niet echt veel van thais boksen snappen. We draaien wel mooie partijen, maar nog steeds met een boks en karate achtergrond. In thailand is het namelijk de gewoonte om eerst je tegenstander uit evenwicht te brengen en nadien (als deze uit evenwicht is) een kniestoot te plaatsen. Elke thai zal alle moeite doen om niet naar de grond te vallen, omdat dit voor hen iets heel oneervol is. Maar wij Nederlanders en Belgen gaan mooi neer op onze kont waardoor het natuurlijk lijkt dat de thai nog natrapt. Dit gebeurde ook in deze partij meermaals en de reden was eenvoudig. Helemaal in het begin van de partij begon Younnes al met frontkicks naar het hoofd van Pajunsuk. Voor de thaise bevolking is de voet iets "vies" en mag de onderkant van de voet nooit naar iemand gewezen worden. Omwille van het niet respectvol zijn gaat Pajunsuk over tot ook oneerbiedig zijn door namelijk zijn tegenstander Younnes steeds opnieuw aan zijn voeten neer te leggen. Iets wat een thai ten alle kosten zou vermijden, maar waar wij niet mee inzitten vermits er toch geen punten met de scoren vallen volgens onze reglementen. En dan lijkt het natuurlijk dat de knieen nagegeven worden. Dezelfde onwetenheid van het publiek viel me ook op bij het uitvoeren van de Wai Kru of dans/gebed dat opgevoerd word door de thaise vechters eenmaal ze de ring betreden hebben. Wij westerlingen geven graag show bij het opkomen of benaderen van de ring. Vooral dan met schaars geklede dames, eigentijdse rappers en zelfs vuurspuwers. De oosterlingen hebben echter geen behoefte aan deze show, maar strijden voor deze show tegen elkaar tijdens het uitvoeren van de Wai Kru. Hetgeen natuurlijk moeilijk is als de andere vechter dit niet meespeelt en het publiek er niks van snapt. Ik moest Titi bijna vastbinden aan haar stoel, want ze was razend toen Pajunsuk moest stoppen met vechten. Tja, tradities en culturele verschillen, zowel de vechters als het publiek zouden beter hun kennis een beetje bijschaven alvorens boe te roepen...

maandag, maart 20, 2006 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.