Platte tv’s zeer brandgevaarlijk

Plasma in brand.

Een post die ik hier speciaal neerzet voor mijn mama, die graag heel haar huis vol theelichtjes zet. Heel gezellig, maar toch oppassen zou onzen Eric zeggen...

De brandweer waarschuwt consumenten extra voorzichtig te zijn met deze toestellen, die de laatste jaren massaal zijn aangeschaft, en roept de branche op veiliger apparaten op de markt te brengen.

De waarschuwing geldt zowel plasma- als lcd-tv’s. Het gevaar zit hem vooral in de kunststof kast. Het brandgevaar daarvan is vergelijkbaar met dat van vier liter benzine. Door de grote hitte die daarbij ontstaat, kan het vuur spontaan overslaan naar ander meubilair.

De brandweer liet gisterochtend bij wijze van demonstratie een flatscreen van een veel verkocht merk in vlammen opgaan. De tv werd in een woonkamer van een afbraakpand geplaatst met een brandende kaars tegen de zijkant. Na slechts drie minuten vatte het apparaat vlam.

Om te laten zien hoe groot het gevaar is, liet de brandweer het vuur zijn gang gaan. Na vijftien minuten stond een groot deel van de omgeving van de televisie in de brand. Na drie kwartier stond de hele benedenverdieping in lichterlaaie en kwamen dikke wolken rook door de gesprongen ramen naar buiten. In Europa worden alleen gewone tv’s verkocht die voldoen aan de geldende brandveiligheidsstandaard V1. Veel platte toestellen voldoen nog niet aan die eis. De brandweer wil dat die ook wordt toegepast op flatscreens.

vrijdag, augustus 25, 2006 Categories: Besprekingen
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Platte tv’s zeer brandgevaarlijk

vrijdag, november 17, 2006 Bas van Leeuwen
Het is dus altijd gewoon opletten wat er in huis gebeurd een goede rookmelder kan dus zeker niet misstaan in dit geval. Ik hoop dat vele mensen dit bericht ter harte nemen want als ik dit tijdens een les verkondig (ik ben instructeur BHV en ook vrijwillig brandweerman) kijkt men mij raar aan. Een vriendelijke groet, Bas
Comments are closed on this post.