P.P.P. - Protect your Partner Program

Omwille van het vele contact tijdens onze trainingen en sparring-sessies is het belangrijk om het bescherm je partner principe op te volgen. Je partner is je coach en jij bent de coach van je partner tijdens de training. Competitie zit in ons van nature, het is leuk, en we worden beter door het te doen.

Maar beschermend materiaal en een veilige omgeving om te oefenen is een noodzaak. Afhankelijk van het soort training zal andere bescherming nodig zijn, maar indien je niet het nodige materiaal hebt kan je niet deelnemen. (als lesgever heb ik zelf steeds wat reserve materiaal in een kast voor als iemand eigen materiaal moest vergeten zijn) Indien je lang genoeg traint om te sparren, dan heb je ook voldoende tijd gehad om eigen materiaal aan te schaffen. Kijk ook altijd even na of de matten niet te vochtig zijn en er zich geen gevaarlijke voorwerpen op de grond bevinden.

Tijdens het oefenen volg je steeds de 3 C's regel, namelijk 1.Cooperative (meewerken met de partner) 2.Contested (partner vecht terug) 3.Competition (onder stress). Deze drie vormen werden me aangeleerd door Manong Inosanto. Door deze regels breng je veiligheid voor jezelf en je partner om te trainen. Als je een partner blesseerd of een partner kwetst je dan is de kans groot dat je geen partner meer hebt om met te oefenen. Ook zullen anderen je misschien ontwijken omdat je iemand een blessure bezorgd hebt. Verder probeer je zo veel mogelijk te trainen zonder ego. Iedereen kent wel de Machado slogan : "Leave your ego at the door". Je kan dit door bijvoorbeeld meer met je partner te praten zodoende hij of zij weet of het tempo wat hoger of wat lager, wat harder of minder hard moet liggen. Ook kan je proberen om zo veel mogelijk je lichaamsstructuur te gebruiken in plaats van je spiermassa.

Sparren is noodzakelijk om onszelf en onze training te evalueren. Het helpt ons de technische kennis te verruimen, ons lichaam te conditioneren en onze timing te verbeteren. Sparring gaat niet over wie de sterkste is, winnen in de school telt niet ! Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je steeds zachtjes moet vechten, zeker niet... Er is een tijd waar je enkele raken klappen kan geven en moet krijgen, waar je hard kan werpen en ook hard geworpen word, waar alles een beetje ruwer kan... Maar sporadisch, heel af en toe zodat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen en je rustig kan oefenen op je technische vaardigheden. Indien je een nieuwe beweging aanleerd en steeds opnieuw gaat iedereen hier hard tegen in, dan krijg je nooit de kans om het te leren. Hierdoor zal je ook steeds naar je favoriete bewegingen overgaan en eigenlijk nooit beter worden in iets anders.

Als je met iemand minder 'begaaft' aan het sparren bent dan oefen je best op de technieken die voor jezelf iets moeilijker zijn of laat je eens een klem/wurging nemen om te kijken of je er nog uitraakt. Als hij of zij je laat afkloppen, wat dan ? Je ego stond toch aan de deur en winnen in de school telt niet. Maar je zal wel aan het bijleren zijn in een training-sfeer vol vrienden en plezier... 

Erik Paulson / Kenny Barry Jax / Ken Van Gilbergen
zaterdag, april 8, 2006 Categories: Didaktiek Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.