Van Ushiro-Keza-Gatame tot Octopus Guard

Steeds meer worden we overspoeld met namen in het braziliaans jiu-jitsu. Nu heb ik hier zelf natuurlijk ook wel een beetje schuld bij met benamingen zoals y-guard, ghost-guard, kts-guard, baby hug, ...

Maar heeft dit alles wel nut ?

Guard is guard zul je zeggen. Inderdaad, waar trek je de grens tussen half-guard en x-guard ? Of moet je zeggen x-guard is een variatie van half-guard ? Of van open-guard ? Eenvoudiger word het er dus niet op. Althans niet qua terminologie; maar wat notities nemen, les geven en referentiepunten betreft word alles natuurlijk veel eenvoudiger. Je weet onmiddelijk over welke positie het gaat en hoeft bij het nemen van notities deze niet helemaal stap voor stap uit te schrijven. Bij het lesgeven is het eenvoudiger om een opdeling te maken en bijvoorbeeld enkel x-guard technieken te oefenen. Ook is het leuk om bepaalde technieken toe te kennen aan een van je team members omdat ze er veel succes mee hebben. Zo hebben we bij Exit-BJJ bijvoorbeeld de Timbar, Het Christophke, Den Arbi en het GePalmad zijn.

Dus specifieke benamingen gebruiken maakt trainen en coachen eenvoudiger. Spijtig genoeg is er momenteel nog geen enkele standaard voor braziliaans jiu-jitsu en kunnen bestaande systemen zoals deze van het sambo, judo en worstelen slechts deels gebruikt worden. Met alle gevolgen vandien. Luis Gutierrez introduceerd de benaming harness position, wat niets anders is dan een lasso control zoals Marcelo Garcia deze veelvuldig gebruikt. Eduardo Telles komt met octopus en turtle guard op de proppen en dan zijn er nog de tal van vergissingen die gemaakt worden omdat enkele jaren geleden de mensen er nog minder van begrepen. Ik denk dan aan de benaming keylock die gebruikt word voor americana en kimura terwijl keylock eigenlijk een synoniem is voor bicepslock. En last but not least het verkeerde gebruik van de benaming side-mount, wat volgens sommige sidecontrol is, in plaats van een mount met partner op zijn zijde.

Eender hoe, het zullen wel groeipijnen van het jiu-jitsu zijn. Zorg dat je als team weet welke benamingen, bij welke posities behoren en vind er gerust zelf enkele uit :) 

Hier alvast een beetje hulp, vragen en opmerkingen steeds welkom...

Ne-Waza volgens het Judo
Mijn indeling volgens BJJ en Shooto
En jawel ooit heb ik eens enkele grond posities op foto gezet

woensdag, juli 5, 2006 Categories: Grappling Notities
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.