Night of the gladiators

Vorige zaterdag was het een van de eerste malen dat er in belgie een succesvol free fight gala gehouden werd. Een zestiental partijen waarvan slechts thaibox partijen en al de rest mix-fight. De avond had niet enkel Wim Deputter vs Zelim Feilcan als hoofd partij maar tevens ook de debuut partij van Michel Goffart eveneens van ons zo gevreesde Exit BJJ grondvecht team.

De avond begon rustig met enkele jeugd partijen :

Tayla Francois nam het op tegen Niels Gosseye, beide een kleine 30kg en klaar om te vechten. Na enig aftasten liet Tayla de dekking zakken en Niels gaf dan ook een volle cross recht op de kaak van Tayla. Tayla had er geen zin meer in en de eerste partij was dan ook vlug over.

Joyce Lathouwers kwam uit tegen Griet Eeckhout. Beide hadden elkaar enkele maanden geleden in de finale van de belgian brazilian jiu-jitsu tegen gekomen en toen moest Griet het afgeven voor de BJJ skills van Joyce. Zaterdag ging het er helemaal anders aan toe. De partij begin voornamelijk rechtstaand waarna er een head en arm takedown van joyce kwam. Griet probeerde dan ook naar de rug te gaan maar eindigde met Joyce in de guard. Er werd veel over en weer gerold met Griet voornamelijk voor de rug aan het vechten en Joyce voor de beenklemmen. Er werd heel wat afgerold, maar Griet wist enkel goede treffers te geven. Hoewel Joyce bleef aandringen met de beenklemmen had Griet blijkbaar geen moeite om deze te ontsnappen en haar positie te verbeteren. Griet won dan ook de partij op beslissing.

De laatste jeugdpartij was Majanka 'Mystique' Lathouwers die het opnam tegen Stephy Deschrijver. Mystique die sinds enkel jaren de BJJ titel in haar gewicht heeft was dan ook een iets te goeie partij voor Stephy. Majanka deed dan ook haar ding. Goeide dekking waarop Stephy tevergeefs enkele stoten gaf. Double leg takedown van Majanka, gevolgd door een snelle passering naar sidecontrol. Even later mount, enkele slagen en armbar. BJJ volgens het boekje. Majanka nog maar enkele maanden 15j geworden is een opkomend talent waarvan we zeker nog veel gaan horen.

Even pauze en toen begon het spektakel pas echt, de lichten waren nu ook iets meer gedoofd en de toeschouwers waren vol spanning aan het wachten om de gladiatoren te zien.

En wat voor gladiatoren, sommige van de partijen waren helemaal amateuristisch terwijl andere een volledig proffesionele nasmaak hadden. Nog nooit heb ik zo een grappige kampen gezien. Michael Schoot slaagde er in om drie maal tot in de ring te komen. Eerst vergat hij zijn tok, dan was er een soort sleutelhanger aan zijn broek bevestigd en toen was ie zijn mondstuk vergeten. Stress ? Olivier Hennau van Team Vitor Shaolin wist zijn partij te beslissen met een armbar zoals de meeste wel verwacht hadden. Birger Delrue won met een TKO.

Toen was Michel aan de beurt. Zijn tegenstander Peter de Troyer ging al snel naar de vlakte vermits Michel een geweldige single leg takedown heeft. Enkel slagen gingen over en weer, maar Michel slaagde er toch in om in mount te komen. Hoewel pounden hier een optie was besloot Michel om naar guard te gaan om zo Peter in zijn triangle te stoppen. Peter vervolgde hierop met enkele harde slams van hoog boven de ringtouwen. Michel had hier blijkbaar niet echt last van en gaf Peter na enkel worstellingen dan ook enkel lappen terug. Michel ging voor de armbar maar Peter had blijkbaar heel soepele armen. Hopelijk heeft ie er vandaag niet te veel last van. Na enkele minuten kwam Peter eindelijk vast te zitten in Michel zijn triangle en moest dan ook opgeven.

Angelo Spybroeck nam het op tegen Ghani Iberraken  en deze partij bestond uit mooie takedowns en heel veel legwars. Angelo won uiteindelijk met een guilotine van butterfly guard.

Didier Lathouwer mocht het opnemen in een thai parij tegen Farid Iberakken. Farid had niet echt veel antwoord op het speelse vechten van Didier. High spinning backkicks, spinning backfists, jumping knees, sidekicks en ga zo maar door. Als Didier zijn mannier van vechten kan aanhouden tegen de betere kampers zullen we hem weldra de bijnaam Genki moeten geven naar anologie van de grappen van Sudo in zijn mma partijen. Didier won overduidelijk op beslissing en krijgt van mij alvast zijn bijnaam.

Zelim, een thaikamper, die Wim had uitgedaagd voor een freefight kwam al snel tot de overtuiging dat mma net iets anders is dan boksen en dat het iets meer vraagt dan een goeie thai kamper met een beetje grondervaring te zijn om het op te nemen tegen een prof kamper zoals Spiderman Deputter. Wim won in drie minuten met een reverse armbar en bewees dan weer dat hij mijlenver boven het belgische mma niveau uitsteekt. Dankzij zen trainer kvg natuurlijk :)

Al bij al was het entertainment voor alle toeschouwers en ik was blij om eens een goed gevuld mix-fight gala in belgie te mogen aanschouwen. Doe zo voort Evert.

zondag, april 24, 2005 Categories: Besprekingen Competitie
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Comments are closed on this post.