Vechtsport - BJJ - MMA - Ken's Place - Leuven - Belgie

 

Berichten in categorie: Grappling

Gordels in BJJ 

dinsdag, augustus 30, 2005 Categories: BJJ Grappling Notities

Er zijn slechts 5 gordels in braziliaans jiu-jitsu. Wit, Blauw, Paars, Bruin en Zwart. Verder zijn er nog de speciale gordels zoals de geel-groene wedstrijd gordel en de rood-zwarte voor de 7e dan graad. Sommige scholen gebruiken ook witte streepjes op de hand van de gordel, maar meestal enkel voor de lagere banden.

In tegenstelling tot andere vechtsporten die gordels gebruiken, is het graden systeem van braziliaans jiu-jitsu enkel gebasseerd op het kunnen van de drager. Het kunnen tonen van een gelijkaardig niveau van vechten met een gelijkaardig persoon en gelijkaardige graad onder volledige weerstand. De streepje kunnen worden gegeven om leerlingen te motiveren. Een blauwe gordel met 1 streepje is net zo goed blauw als iemand met een blauwe gordel met 4 streepjes. Maar die met 4 streepjes is mischien al langer blauw of heeft betere wedstrijdresultaten of kan beter les geven of ...

Gemiddeld duurt het een goeie 12 jaar voor iemand zwart kan behalen. Meestal een goeie 3 jaar per gordel. Natuurlijk is het volledig afhankelijk van het aantal uren dat je per week gaat trainen, de leraars die je hebt, je persoonlijke aanleg en dergelijke. Een voorbeeld van een uitzondering is pe de pano, die er slechts 4 jaar over deed. Na 6 maanden kreeg hij blauw en na 1 jaar won hij de wereld kampioenschappen. Hij kreeg paars en won het volgende jaar in deze category. Kreeg bruin en won. Kreeg zwart na een dikke 4 jaar en werd vervolgens na twee jaar wereldkampioen in zwart absolute. Maar dit zijn natuurlijk de uitzonderingen.

Typisch aan een braziliaanse gordel is de kleur, dat iets bleker is dan de door ons gekende judo kleuren en het zwarte of rode blokje dat je onderaan de gordel op een 1 cm van de onderrand kan vinden. Ikzelf noem dit de hand van de gordel, maar ik ben zeker dat er hier ook een officiele benaming voor bestaat. Deze hand van de gordel is meestal zwart van kleur en kan 1 tot 4 witte streepjes bevatten. Op zwarte gordels is deze rood van kleur. Soms word er op de lagere gordels ook een rode hand aangebracht en dit verwijst dan naar het feit dat de drager een lesgever is. Bij de zwarte gordels word bij lesgevers de hand van het rode blokje aan beide zijde met een wit blokje afgesloten om aan te tonen dat dit een gevorderde lesgever is. Deze twee witte blokjes tellen niet mee in de dan gradering.

En tot slot worden voor kinderen soms de traditionele judo kleurgordels gebruikt. Vooral omwille van motivatie.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Jiu-Jitsu of Jujutsu 

dinsdag, augustus 9, 2005 Categories: BJJ Grappling Notities

Jujutsu, jujitsu, jiu jitsu — er zijn een hele hoop manieren om deze vechtkunst te spellen. Meestal zal men Jiu-Jitsu gebruiken om naar de braziliaanse stijl te verwijzen en de andere om de oudere japanse mee aan te duiden. Maar om meer correct te zijn moet men enige kennis van de japanse taal hebben (liefste sofie als je me hier ergens fouten ziet maken, laat het dan even weten, tx). In de japanse taal is jūjutsu geschreven in kanji of chinese tekens. Deze komen van Han China en zijn symbolen die in het japans gebruikt worden. De romanizering van deze tekens heeft er voor gezorgd dat deze vertaald werden naar ons alfabet. Deze vertalingen zijn meermaals gebeurt en begonnen rond 1854 toen Japan door Amerika uit zijn isolatie gedwongen werd.

Jujutsu, is de huidige standaard, een afgeleide van het Hepburn romaans systeem. Welliswaar om japanse klanken om te zetten naar engelse schrijfwijze. In de eerste helft van de twintigste eeuw kregen echter jiu-jitsu en jujitsu de voorkeur. Vermits deze wijzen van schrijven van een periode komen waarin de japanse krijgskunsten wereldwijd bekend werden, komt men ze nog regelmatig tegen. De jitsu schrijfwijze voor het tweede karakter is echter niet helemaal correct ten opzichte van het kanji symbool.

De meest populaire vertaling is “zachte kunst“, een meer correcte vertaling zou “de kunst van de beweeglijke aanpasbaarheid” zijn. Echte jujutsu is de kunst om met een minimum aan inspanning een maximum aan resultaat te verkrijgen.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Beat the Drums - Vur davulcu vur... 

zondag, juli 17, 2005 Categories: Grappling Notities

The former Ottoman capital of Edime is hosting a wrestling festival between 29 june and 1 july. The Kirkpinar Oil Wrestling Tournament wich has been held annually for over 630 years, begins with a prayer for the wrestlers recited by the cazgir, or tournament announcer, who then shouts out. 'In God's name! If you fall below give up, if you get on top hand on!'

To the rhythmic music of drums and zumas, the contestants are roused to exert themselves to the utmost. The historic atmosphere pervading this event adds to the audience's enjoyment.

Following the prayer, the wrestlers come out onto the field and perform the warming up movements known as pesrev which resemble the way an eagle flaps its wings when about to swoop onto its prey. They then make the traditional gesture of greeting, which involves rapping their right hand on the ground and touching it to their breast and forehead. This conveys the following message to their rival, 'You are such a great wrestler that I am unworthy to be a part of the earth you walk upon.'

In Ottoman times this three-day tournament was held every year in the village of Kirkpinar near Edime. Today this village is part of Greece and called Samona, so the Kirkpinar Wrestling Tournament is held at Sarayiçi in Edmine instead. As in the past, wrestlers from all over Turkey prepare for this tournament throughout the previous year. Restaurants, tea houses and side shows turn the field into a colourful and animated fair ground.

The wrestlers wear breeches known as kispet made of cow or goat leather, and oil their bodies with olive oil before each bout. The tournament is opened by tha aga (master), who is the person who bids the largest sum for the tournament ram. Over the three days the wrestling field is never empty for a moment. The wrestlers are divided into  ten categories depending on their previous experience and track record in competition. These categories are known as tesvik, deste kucuk boy, deste orta boy, deste buyuk boy, orta kucuk boy, kucuk orta, buyuk boy, buyuk orta, bas alti abd bas gures. The contest in the highest bas gures category are held on the last day, and the two wrestlers who get through to the final wrestle for the Gold Belt. This final match can sometimes last for several hours. Those wrestlers who win the title at Kirkpinar three years in a row are presented with a belt made of 1450g of gold by Edmine Municipality. For the losers there is one consolation, the chance to try again at next year's tournament. (more pictures...)

Skylife Temmuz, July 2001

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Grond posities 

zaterdag, juni 18, 2005 Categories: Grappling Notities

Voor al diegene die nog steeds moeilijkheden hebben met mijn benamingen van grond posities. Hier heb ik het allemaal in beeld gebracht.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

De antwoorden 

dinsdag, mei 10, 2005 Categories: About Us Activiteiten Grappling Notities

En dan hier de antwoorden op de prijsvraag. Bart S. uit Nederland kreeg van ons een paar Brute oorschelpen toegestuurd, hij verbaasde me met het antwoord dat ie gaf op de tweede vraag. Nadien bleek dat hij dit te danken had aan een Eddie Bravo seminarie. Voor alle anderen bedankt voor de soms leuke antwoorden en meer geluk volgende keer...  

1) Welk was de eerste submissie waarmee Ken een wedstrijd won ? 
Mijn eerste submissie was een armbar from the mount en dit op een judo wedstrijd te Tielt-Winge in 1999. De meeste gokte op triangle choke (sankaku), al de rest kon je op mijn vechtsport cv vinden.

2) Wat betekend de term “monkey feet“ ?
De term monkey feet heb ik van een drill monkey in the tree waarbij iemand probeerd rond de andere rechtstaande persoon te kruipen beginnende van guard en zo naar de rug en terug. Hierbij is het noodzakelijk dat je met de voeten op de benen en heupen afduwt om omhoog te blijven hangen. De 'grip' die je zo met je voeten maakt noem ik monkey feet. Je kan dit ook gebruiken in bijvoorbeeld mount om rond zijn been een grip met je voet te nemen om te voorkomen dat ie eenvoudig kan hipescapen. Bij half-mount om zijn onderste bovenbeen vast te zetten. In guard om een van zijn steunbenen uit balans te brengen en ook in spiderguard om de elleboog beter te controleren.

3) Je bent gevangen in sideposition aan je rechter zijde, welke zijn de mogelijke posities van je linker arm ?
Vier hoofposities voor je linker arm :
Onder de verste oksel (zijn rechter) : druk naar beneden, oppassen voor kimura
Onder de korste oksel (zijn linker) : druk naar je linker zijde
Op de korste schouder (zijn linker) : druk op schouder en omhoog onder nek met voorarm, oppassen voor americana 
Over de verste schouder (zijn rechter) : met vooram in richting van zijn rechter oor, oppassen voor armbar
In deze volgorde geef ik ook de voorkeur om mijn arm te plaatsen, maar dikwijls heb je geen keuze en is natuurlijk de druk belangrijker.

4) Wat zal mijn gewicht zijn met blauwe koral kimono en bjj gordel bij afsluiting van de wedstrijd.
74.8kg zonder oorschelpen en knie beschermers.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Voeten niet kruisen 

dinsdag, maart 1, 2005 Categories: BJJ Grappling Grappling Notities Notities

Ik maar iedereen aan het uitleggen dat ze bij armbar from the guard hun voeten niet mogen kruisen en wat doet houdini op wedstrijd ?

Inderdaad, zijn voeten kruisen. Met alle gevolgen vandien (vooral sinds ik al mijn leerlingen vermelde dat ze steeds met al hun vragen naar me toe moeten komen) Dus hier een beetje uitleg : eerst en vooral is maurice een verdomd goede bjj-er maar tja daar ben je niet veel verder mee. Het zit zo, wetenschappelijk gezien maak je het meeste kans om te scoren met een armbar als je de benen niet kruist. Je tegenstander kan dan immers niet zo eenvoudig zijn gewicht in je leggen en jijzelf kan eenvoudiger sweepen. In dit geval echter zijn de knieen volledig open, waardoor er druk van de heupen naar boven toe onder de schouder komt. Deze druk verhoogt het effect van de hefboom op de arm wat in dit geval tot overgave van de tegenstander resulteerde. Mijn advies blijft zoals voorheen, niet voeten kruisen, omdat de kans op succes statisch gezien groter is. Maar het zijn de uitzonderlingen (en het talent van een ervaren vechter) die de regel bevestigen :)

Feedback :
http://www.kxe.be/2005/03/voeten-kruisen/

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Braziliaans Jiu Jitsu 

dinsdag, februari 15, 2005 Categories: BJJ Grappling Notities Quotes

Quote dat den Tom op het web gevonden heeft, geweldig hey ...

"All the hours spent watching TV will be replaced by training. Instead of your good smelling girlfriend, you will be rolling around with bad smelling, sweaty men. Your ears will become deformed until they look like cauliflowers. Your fingers will become callous and your joints will hurt, your knees and ankles will never be the same again. Yet, you will be able to practice this sport brazilian jiu-jitsu and you WILL love it!"

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

BJJ wedstrijdregels 

woensdag, januari 19, 2005 Categories: BJJ Grappling Notities

Hier een document dat een detail overzicht van de braziliaans jiu-jitsu wedstrijdregels geeft.

bjj_rules.pdf (96,79 KB)

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Judo wedstrijdregels 

woensdag, januari 19, 2005 Categories: Grappling Judo Notities

Hier een document dat een detail overzicht van de judo wedstrijdregels geeft.

judo_wedstrijdregels.pdf (661,07 KB)

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Judo vs Brazilian Jiu-Jitsu 

maandag, januari 17, 2005 Categories: BJJ Grappling Grappling Judo Notities Notities

It's easy to find the complete tournament rules for both arts.

Given that most techniques are allowed in either art, the real key is identifying which different rules have a significant impact on strategy.

The answer there is that Judo contests have rules which roughly include:
1. No "defensive" Judo while standing (bent over, grip without attacking, straightarm with grip);
2. No ground work without a throw attempt (can't sit to guard);
3. Limited time on the ground (without regular "progress", fighters get stood up by ref);
4. A clean throw ("ippon") ends the match.

BJJ doesn't include these rules, and as a net effect the resulting strategy and skill set of BJJ fighters is more applicable to other fighting contests (e.g.: submission grappling, no-gi, MMA).

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 3 of 4 << < 1 2 3 4 > >>
https://ken.be/Blog/ViewCategory.aspx?cat=766&pageid=1&mid=2&pagenumber=3