Vechtsport - BJJ - MMA - Ken's Place - Leuven - Belgie

 

Berichten in categorie: Grappling

Clock choke - Relógio 

dinsdag, maart 28, 2006 Categories: BJJ Filmkes Grappling Notities Van het Web

Over de relogio of clock choke bestaan veel discussies en dan voornamelijk over de beweging van de benen, de plaatsing van de borst en de positie van de verste arm. Voor de benen is er discussie over het al dan niet overstappen of bijschuiven in het rondgaan. Moet de heup op de borst bovenop de schouder of het hoofd komen ? En waar komt nu best je andere hand ? Op de vooram, onder het achterbeen, achter het hoofd, aan de andere lapel. Ze werken allemaal, maar de timing of het moment waarop je voor een bepaalde positie moet natuurlijk juist zijn. Eender hoe zolang ie maar afklopt op het einde zal het wel in orde zijn zeker :)

Maar op het einde van deze wedstrijd met Walid tegen Royce kan je alvast een perfect voorbeeld zien...

Of vanuit een andere hoek en in kleur :)...

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Shooters 

dinsdag, februari 21, 2006 Categories: Grappling Notities Shooto

Vroeger werden er in Japan veel vechtsport competities gehouden waarvan de resultaten vervalst werden. Je kan het vergelijken met catch of wwf worstellen, maar dan meer realistisch en zonder dat de mensen weten dat er afgesproken werd. Dit gebeurt vandaag de dag trouwens nog regelmatig voor sommige mma partijen. Vandaar dat bij de oprichting van het Shooto circuit enkel kampen onder eigen leden werden gehouden. De betekenis van het woord Shooto wil trouwens zeggen : moeite doen om te vechten (ipv af te spreken). Shooters waren dus diegene die echt vochten en aan Shooto deelnamen. In een huidige context word het woord Shooters ook gebruikt voor kampers die weinig rechtstaand vechten en dadelijk voor de takedown gaan. Meer over de geschiedenis van Shooto of Shoot Wrestling lees je hier...

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Bloemkool oren 

woensdag, februari 15, 2006 Categories: Filmkes Grappling Notities Van het Web Worstelen

Speciaal voor onze Oliver. In dit iets oudere filmke zie je Leozinho zijn worsteloor met een naald leeghalen. Natuurlijk is het beter om naar de dokter te gaan... Ik zal er alvast bijvertellen dat de meeste dokters in Belgie echter geen idee hebben hoe ze een bloemkool oor moeten behandelen. Eender hoe, ijs ophouden om zwelling te verminderen en eenmaal als bloed eruit is, heel veel druk opzetten zodat bloed niet terug kan komen... Succes.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Gracie Jiu-Jitsu - Go Warrior in Brazil 

woensdag, februari 8, 2006 Categories: BJJ Filmkes Grappling Notities Van het Web

Wat is google videos toch weer zo een geweldige marketing stap van google incorporated. Weldra gaan ze al onze informatie beheren, maar voorlopig hebben wij er enkel geniet van.

Hier is een filmke over wat Gracie / Brazilian Jiu-Jitsu nu eigenlijk is en verder kan je eens binnenkijken in de school van Royler en in de dojo van Helio. Kijk ook eens naar hoe Helio de grip voor de choke goed steekt.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Felipe Costa Overzicht 

dinsdag, januari 31, 2006 Categories: About Us BJJ Grappling Lessen Notities

De twee weken zitten er weer op. We hebben een veel te veel getraind en zijn dan ook dood moe, vakantie noemen ze dat op mijn werk :) Heb ook al een selectie van fotokes online gezet en je kan ze hier gaan bekijken. Zoals je kan zien, meerdere streepjes en ook nog eens een blauwe en een paarse band braziliaans jiu-jitsu van de hoogste kwaliteit. Om je nog even alle leerstof te laten bezinken heb ik hieronder een kort overzichtje getypt van de topics die we zoal ingeoefend hebben. Als er vragen zijn laat maar komen, want als ik ze niet kan oplossen kunnen we ze vanaf 10 maart opnieuw aan onze wereldkampioen van brazilie vragen...


escape bearhug from back

escape armbar from the guard

quarter bottom front

quarter top front

quarter top back

triangle choke retention

fig 4 toehold escape

omoplata

brabo choke variations

sidecontrol retention

sidecontrol attacks

knee on belly escape

catch position

guard retention

guard passing

open guard retention

open guard passing

half guard passing

y-guard sweeps

babyhug sweeps

sitting guard sweeps

butterfly guard passing

felipe guard passing

felipe guard sweeps

half shin guard sweeps

pulling failure position

z-mount retention

backguard attacks

seatbelt takedowns and sweeps

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

To guard or not to guard 

maandag, januari 9, 2006 Categories: BJJ Grappling Notities

Steeds meer en meer kom je discussies tegen over het wel of niet guard springen tijdens een grappling wedstrijd. Zo was het ook de afgelopen week weer hard tegen hard op het mixfight forum van nederland. Dus zal ik hier eens alles op een rijtje zetten en met mijn mening aanvullen.

Wat is nu eigenlijk guard springen ? De meeste verstaan hieronder de actie waarbij een van de vechters omhoog springt en de benen rond de romp van zijn tegenstander sluit. Hier spreekt men echter over closed guard, de meest dominante versie van guard (als je tegen vechters van dezelfde gewichtsklasse vecht). Vele vechters doen echter variaties op deze beweging. Zo zijn er die een voet op de heup zetten en een arm vastgrijpen om zo neer te gaan zitten en de tegenstander naar hun toe te trekken en zo open guard nemen. Ook zijn er die onmiddelijk rond een been schuiven om half-guard of babyhug guard te nemen. Veel hangt af van de regels, de kledij en het verschil in grootte tussen beide strijders. Dus het kan guard trekken, springen, zitten, schuiven of lopen zijn.

Waarom springen vechters guard ? Omdat ze niet beter weten ? Omdat ze niet rechtstaand kunnen vechten ? Zou kunnen, maar meestal is het omwille van het feit dat ze vrij zeker zijn dat hun tegenstander geen weerstand tegen hun guard kan bieden. Dus is het eerder een strategische zet danwel een minder compleet zijn van de vechter. Meestal zal dit dan ook door vechters van BJJ scholen gedaan worden. Ze hebben een veel betere guard dan vechters van andere grondvecht systemen. De guard is volgens mij ook een van de reden waarom BJJ zo sterk staat (of ligt :) op de grond. Als je niet voornamelijk met guard bezig bent in je trainingen, dan ben je geen braziliaans jiu-jitsu aan het doen !

Is dit dan laf van de BJJers ? Niet echt, want iedereen is vrij om eender welke handeling binnen de wedsrtijdregels te doen om zo tot overwinning te komen. Het verschil is dat bij guard pullen, iedereen duidelijk ziet dat je voor bepaalde handelingen kiest. Maar er zijn tal van andere strategieen die je dagelijks op wedstrijd ziet, waar niemand over klaagt. Zo zijn er vechters die steeds van sidecontrol aanvallen en nooit naar mount gaan. Ontwijken zij dan het mount gevecht ? Er zijn vechters die bij het in half-mount of in guard terechtkomen het spel vastzetten door gewoon in een defensief posture te blijven zitten, recht te springen en terug rechtstaand proberen punten te scoren. En er zijn er die in het begin van elke wedstrijd dadelijk naar een armbar, triangle choke of beenklem springen. En over deze zaken hoor je niemand klagen.

Toen ik pas wedstrijden begon te draaien, deed ik steeds de moeite om boven te komen. Met alle gevolgen vandien, dikwijls heel moe in het begin van de wedstrijd, dikwijls zelf neergehaald en dadelijk in een slechte positie. Dus zware matchen. Tot ik inzag dat ik eigenlijk veel beter was met guard dan de meeste en dus gewoon van in het begin deze posite aannam. Niet meer moe en dadelijk in een positie waar ik meer kansen had dan mijn tegenstander. Nu enkele jaren verder, nu dat ik winnen niet belangrijk meer vind, begin ik terug meer partijen rechtstaand te vechten. Niet omdat ik dit strategisch beter vind, of niet omdat ik denk dat dit mij een meer complete vechter zal maken, maar omdat ik het leuk vind. 

En dat is het belangrijkste, veel plezier hebben. Laat ze maar roddelen, geen ego, geen probleem...

K

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Freefight Mixfight Pancrase Shooto  

woensdag, december 21, 2005 Categories: Grappling Notities

De laatste maanden krijgt de term freefight weer alle media aandacht. Spijtig genoeg zoals gewoonlijk weer in een negatief sfeerbeeld. De meeste productiemaatschappijen willen de beoefenaars van deze sporten afbeelden als agressieve, ongeschoolde bloeddorstige dommerikken. Nooit gaan ze in op een voorstel waarin de positieve aspecten van deze hobby naar voor gebracht worden. Indien je als vlaams media huis hier anders over denkt, kan je steeds contact met me opnemen. Ik heb genoeg ideeen met een proof of concept. Indien jullie echt geweld en bloed zoeken ga dan maar in de sado-masochistische underground op verkenning...

Vandaar hier enige uitleg. Freefight is een verzamelnaam voor alle wedstrijden waar verschillende stijlen of systemen het tegen elkaar opnemen. Net als Vale Tudo.  Hierdoor zijn de regels beperkter dan normaal, maar aanvaardbaar door beide partijen. Omwille van de samenstelling free en fight denken de mensen dat het gaat om gevechten zonder regels in een illegale context. Enkele jaren terug had full contact met hetzelfde fenomeen te maken, omwille van onwetendheid van de burger dacht deze eveneens dat hierbij alles toegelaten werd en dus de beste/gevaarlijkste vechtsport was.

Hier de realiteit :

Full contact is een vorm van 'kickboksen' die volledig gereglementeerd is en waarbij protectie gedragen word. Er zijn geen lowkicks toegelaten, wat maakt dat kickboksen zelf als moeilijker/zwaarder mag gezien worden als full contact. Net als thaisboksen meer toelaat dan kickboksen omwille van het gebruik van knieeen en elleboog stoten. Dus full contact is een van de lichtste vormen beoefend in de ring. (maar niet noodzakelijk de minst technische)

Freefight gebruikt meestal de regels van thais boksen, maar dan aangevuld met grondwerk zoals we dit van judo en worstellen kennen. Zo zijn Shooto, Rings, Mixfight, Pancrase en Pride, ... allemaal freefight systemen met elk hun eigen regels en beperkingen. Of misschien beter uitgedrukt allemaal freefight organisaties die ervoor zorgen dat alle wedstrijden veilig zijn voor de deelnemers en volgens een wettelijk kader kunnen verlopen. Het kan natuurlijk ook dat iemand die geen grondwerk kent (zoals bijvoorbeeld een karateka) deel neemt aan een gemengde stijl gevecht.

De benaming grappling wordt dikwijls ook verkeerd gebruikt. De meeste verstaan onder grappling eigenlijk submission wrestling, anderen verstaan er een mengeling van grondvechtstijlen onder die niet onder een ander systeem vallen. Maar het is eigenlijk net als freefight een verzamelnaam voor alle stijlen en systemen die voornamelijk grondvechten omvatten zoals bijvoorbeeld ... Judo, Worstelen, Braziliaans Jiu-Jitsu, Silat, Sambo en zo meer...

Hier enkele nog in het kort :

Kickboks systemen :
  • Full Contact : protectie en geen lowkicks
  • Kickboksen : zowel stoten als trappen
  • Thais boksen : ook knie, elleboog en clinch technieken toegelaten
Grappling systemen :
  • Braziliaans Jiu-Jitsu : verplichte kimono
  • Submission Wrestling : zonder kimono en meerdere klemmen toegelaten
  • Judo : wurgingen, enkel arm en schouderklemmen en beoordeling op correctheid van de techniek ipv enkel op efficientie
  • Sambo : geen wurgingen, enkel kimono vest
Freefight systemen :
  • Shooto : een van de grootste japanse organisaties
  • Pride : de best betalende organistatie
  • Pancrase : geen gesloten vuist en been protectie
  • Mixfight : term gebruikt door belgische federatie
  • Dog Brothers : ook wapens zoals stokken worden gebruikt (momenteel enkel usa) 
  • Vale Tudo : term die voornamelijk in brazilie gebruikt is

En last but not least, kooivechten valt ook onder freefight. De regels zijn juist hetzelfde als de meeste andere free fight systemen, maar de wedstrijden gaan door in kooi in plaats van een ring. Desondanks dat dit het gevecht spectaculairder maakt voor de toeschouwers, is het gebruik van een kooi veiliger voor de deelnemers. Zo kunnen de vechters niet onder de touwen doorvallen of niet over de touwen geworpen worden en kan men minder strategisch misbruik van de hoeken van de ring maken. Enkele organisaties zijn EVT, UFC en King of the cage.

Hoop dat dit alles toch een beetje duidelijker maakt.

Doei,

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Double Leg Takedown 

vrijdag, december 2, 2005 Categories: Grappling Notities Worstelen

Video, dvd, internet wat zijn het toch mooie uitvindingen. Als sportleraar, coach of lesgever kom je er dikwijls mee in contact. Maar dan voornamelijk onrechtstreeks. Zo was er enige tijd geleden de Marcelo Garcia hype. Iedereen (ale voornamelijk den turtle) kwam aanstormen met vragen van wat moet je doen tegen deze techniek die Marcelo toont op zijn eerste instructie reeks en waarom doe je hier niet dit zoals Garcia dat doet op zijn tweede dvd reeks of waarom doe je het niet zoals ik het zag op dat filmke dat ik gisteren avond van torentspy heb gedownload ?

Allemaal heel leuk maar als leraar zeker niet eenvoudig. Maar laat het duidelijk zijn dat ik zelf niets liever heb. Het is gewoon geweldig om zelf niet alles te moeten bekijken en van je leerlingen de tofste moves te zien krijgt, zeker als ze er al enige tijd op geoefend hebben en je dus veel meer kunnen zeggen dan eigenlijk op de video cassette uitgelegd word.

Natuurlijk moet dit alles gebeuren met enige voorzichtigheid. Vele van de zogenaamde techniek series bevatten moves die misschien wel werken, maar afhankelijk van de wedstrijd-regels zinnig of het niet zijn. Het spreekt voor zich dat je het grootste deel van je trainingstijd steekt in high percentage technieken en niet in fancy shows. Tenzij je Eddie Bravo heet of zo koppig bent dat je iets onorthodox weet orthodox te maken. Fancy moves zijn er om de sport leuk te maken, basis moves zijn er om je goed te maken. Ik eet graag chinees, maar als ik enkel chinees zou mogen eten... Eender hoe, de discussie over 'goede' en 'slechte' technieken heb ik al meermaals gehad en misschien kom ik hier ooit wel eens uitgebreid op terug. Vergeet de technieken die je onzinnig vond, oefen op deze dat je goed vond en voeg er iets van jezelf aan toe om ze nog beter te maken.
  
Was dit weer even afdwalen. Wel de huidige rage is Mark Kerr, die uit de doeken doet hoe een double leg takedown werkt. Met als gevolg een vragen-storm en  daarom ga ik hier eens mijn korte visie over de double leg houden en nadien doe je het dan maar zoals je coach het liefste je het ziet doen. (of zoals je het zelf wil als je tot de koppige categorie behoord :-) )

Ik heb door de jaren heen vele leraars gehad en vele tapes bekeken. De eerste maal werd de double leg aan me uitgelegd door Erik Paulson, waar ik voornamelijk het belang van de juiste afstand en de halve man aan overgehouden heb. Nadien werd de nadruk van de level drop door Kaz aan me uitgelegd. Maar het was vooral Michel die mijn takedown verbeterde door me te wijzen op het afduwen met de achterste voet om een verdere penetration step te hebben.

Hier komen de technische stapjes :

Stance :
Meestal zal je voor een staggered of een sugerfoot stance kiezen. Shooten vanuit een square stance is mogelijk maar vraagt een veel betere timing. Vooral oostblokkers hebben de neiging om enkel met hun voorste hiel de mat te raken ipv met hun volledige voet. Ik denk dat ze dit doen om minder weerstand van de voet te hebben als ze vooruit stuwen, maar het maakt hun stance wijziging iets trager.

Level drop, penetration step en distance :
Dit is de mega vraag, is het nu eerst level drop en dan shooten zoals Kerr of is het nu eerst stappen en dan droppen. Ik heb meerdere olympisch worstelaars zien level droppen en beide manieren worden gebruikt. Daarom dat volgens mij het antwoord in afstand ligt. Namelijk van zodra men binnen armlengte van zijn tegenstander is, moet men bijna aan het einde van de leveldrop zijn. Indien dit niet het geval is kan de tegenstander overhooken en zijn heupen naar voor duwen om je uit evenwicht te brengen. (zoals crocop dikwijls doet) Indien men dus ver van zijn tegenstander af staat kan men beter eerst afduwen om te penetreren en in deze beweging level droppen dan eerst te level droppen en dan af te duwen. Een penetration step doet zoiezo je level droppen. Ikzelf shoot zelden als ik niet binnen armlengte ben omdat ik dan meestal gesprawled word en oefen dan ook meestal op level drop voor penetration. Hetgeen meer kracht van je bovenbenen vraagt. 

Knee to the floor or not :
Meestal om nog dieper te penetreren word de voorste knie naar de grond gebracht en soms zelfs de achterste. Het is niet altijd noodzakelijk en men kan ook een snatch double leg takedown doen, waarbij de schouder eerder in de lage buikstreek geplaatst word. Deze manier van neerhalen is vooral aangewezen voor mensen die veel last van hun knieen hebben of die omwille van de regels niet de knie tot tegen de grond mogen brengen vooraleer er contact is. Zoals bijvoorbeeld worstelaars die ook judo wedstrijden draaien.

Hands clinched, grabbing knees or blocking calves :
Als in je beweging zijn benen zo kort bij elkaar komen dat je de handen in elkaar kan haken dan doe je dit best. Indien je meer wil heffen dan neem je de hadden horizontaal achter de knieen. Als je meer wil doorlopen dan neem je de handen verticaal achter zijn knieen, dat maakt het moeilijker voor hem om te sprawlen.

Level raise and step :
Bij het doorstappen kan men best over de stront stappen want anders hangen je voeten vol. Kijk maar naar hou hordelopers snel over de hindernissen gaan. Ook word er dikwijls vergeten om terug omhoog te komen na de level drop.

Cutting corner or running through :
De takedown is eenvoudiger als je doorloopt, maar dan eindig je meestal in de guard en dat is in submission wrestling niet echt hetgene dat je wil.

Er zijn natuurlijk nog veel meer details, maar daarvoor moet je naar mijn trainingen komen. Voor een goeie takedown mag je vooral het volgende niet vergeten :

Initiate to dominate and make sure you penetrate !

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Wat is worstelen ? 

dinsdag, oktober 25, 2005 Categories: Grappling Notities Worstelen

Het worstelen is een vechtsport. Er bestaan in het worstelen twee stijlen: Grieks-Romeinse en de vrije stijl. Bij de Grieks-Romeinse stijl mag alleen het bovenlichaam bewerkt worden, d.w.z. de armen, de romp en het hoofd. Bij de vrije stijl mogen ook de benen gebruikt worden. Handelingen die pijn of kwetsuren teweegbrengen zijn ten strengste verboden.

Vaak is er een begripsverwarring tussen worstelen en catch. Catch is een komediespel, dat je kunt vergelijken met een toneelstuk; Elk onderdeel wordt zorgvuldig ingestudeerd, en zodoende is ook de winnaar op voorhand gekend; Worstelen daarentegen is een kwestie van goed nadenken, snel reageren en een flinke dosis techniek;

Er wordt individueel geworsteld (man tegen man). Maar meestal is er ook een rangschikking per beste ploeg op land, deze is dan afhankelijk van de behaalde uitslagen van elke individuele worstelaar. Een worstelaar wordt ingedeeld in bepaalde gewichtsklassen. Zodoende dient er voor elk toernooi gewogen te worden, om te bepalen in welke reeks er geworsteld zal worden.

De tijdsduur van een wedstrijd is als volgt verdeeld:

Beloften 06-16 jaar 2 x 2 minuten
Junioren 17-19 jaar 2 x 3 minuten
Senioren vanaf 20 jaar 2 x 3 minuten.

Met een rustpauze van 30 sec. Aan het eind van een wedstrijd dient er een verschil van 3 punten te zijn, anders is er een verlenging van 2 of 3 minuten.

Ook vrouwen doen aan worstelen, die beoefenen alleen vrije stijl.

Delen met behulp van populaire bookmarking diensten

Puntentelling worstelen 

maandag, oktober 24, 2005 Categories: Grappling Notities Worstelen

Voor elke greep krijgt men een aantal punten (1,2,3 of 5 punten). Winnen kan dus op de volgende manieren:

  • Door vloering (d.w z . de beide schouders van de tegenstrever tegen de mat gedrukt)
  • Door meerderheid van punten (als het verschil 10 punten of meer bedraagt)
  • Door punten (als de reglementaire tijd verstreken is tellen de punten)
  • Door uitsluiten of opgave van de tegenstrever
Delen met behulp van populaire bookmarking diensten
Pagina 2 of 4 << < 1 2 3 4 > >>
https://ken.be/Blog/ViewCategory.aspx?cat=766&pageid=1&mid=2&pagenumber=2